Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Final Projekku.

    Share

    oghe_gerris
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 05/11/2009

    Final Projekku.

    Post by oghe_gerris on Fri Jan 08, 2010 4:48 am

    salam semua......

    saya pelajar semester akhir sebuah universiti..
    kena wat satu sistem.. menggunakan php,msql

    tajuk yang saya pilih e-pilihanraya kampus..

    ada sesiapa leh bagi komen, pendapat, atau contoh2 coding, templete2 yang bernas untuk saya...

    yang mengharap..

    oghe_gerris@yahoo.com

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by dans kam on Sat Jan 09, 2010 11:22 am

    fuh!.. boleh tahan tajuk..

    ni projek sorang2 ke grouping?

    Kalo sorang2, boleh tahan tu..

    - Ko kene faham struktur dalaman proses pilihanraya
    - Rasanye ada beberapa modul besar yang ko kene setelkan untuk completekan projek. Kalo grouping, senang skit. Tapi kalo yang buat codingnya sorang je. Kesian sgt la kat programmer tu..

    Aku xde Xperience, mahupun template atau contoh coding. Tapi aku cadangkan, ko pergi tanya jawatankuasa pilihanraya kampus dulu sblm buat ape2 coding. Fahamkan prosesnya dulu. Dapatkan general overview untuk keseluruhan proses. bahagikan kepada beberapa modul, dapatkan detail untuk setiap modul, start coding by modul.

    Untuk dapatkan kerjasama daripada jawatankuasa tu, aku rasa ko kene dapatkan surat kebenaran daripada mereka2 yang ada authority. Untuk menyenangkan keje ko kemudian hari..

    Sekian..

    p/s: ko study katner ek?

    oghe_gerris
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 05/11/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by oghe_gerris on Mon Jan 11, 2010 1:22 am

    tq bro..

    Dengan pandangan yang bernas..
    project nie just wat sorang jer...

    bro system analyst ker??
    skang nie ngah pening wat skema dfd,erd naper.. haha

    erm.. study nyer kat udm

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by OngBok on Mon Jan 11, 2010 1:41 am

    skang nie ngah pening wat skema dfd,erd naper.. haha
    Apa itu skema dfd,erd


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    oghe_gerris
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 05/11/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by oghe_gerris on Mon Jan 11, 2010 3:14 am

    dfd stand for data flow diagram

    erd stand for Entity Relationship Diagram

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by dans kam on Mon Jan 11, 2010 11:34 am

    oghe_gerris wrote:dfd stand for data flow diagram

    erd stand for Entity Relationship Diagram

    Aku bukan System Analyst, aku just web programmer je. Tapi dulu ada belajar jugak pasal mende2 nih..

    Projek ni ko buat sorang2 eh?.. boleh tahan...
    Sistem ni besar beb.. So, baik ko organize kan keje ko betul2 peringkat awal ni.
    Pepehal ko kene bahagikan kepada modul dulu. Kalo x, mau fenin ko nanti..

    Untuk wat DFD tu ko kene tau overall dulu baru senang skit.
    Untuk ERD tu.. er... pun ko kene tau overall proses jugak..

    Tapi xyah penin2 sgt.. ko jumpa je sesape yg pernah terlibat dgn pilihanraya kampus ko, tanya dorang dulu pasal flow pilihanraya. Kalo dpt, mintak sekali borang atau ape2 material berkenaan dgn pilihanraya kampus tu. Ko kene jelas dgn objektif sistem ni dibangunkan.

    Kat U aku study dulu dorang guna sistem jugak. Bila aku fikir2kan balik, rasanye xde la susah sgt.. Cuma untuk buat sorang ni ko kene rangka betul2 la tugasan ko..

    Papepun.. Selamat berjaya!!! cheers
    flower

    oghe_gerris
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 05/11/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by oghe_gerris on Tue Jan 12, 2010 1:42 am

    thanks untuk pandangan yang bernas bro..

    soal coding x risau.. cuma cara nak tampilkan sistem x braper clear g...

    butterflybiru
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 31/01/2010

    Re: Final Projekku.

    Post by butterflybiru on Thu Feb 04, 2010 2:11 am

    wau..best yer kow blh develop system gn php....... saya yer jabatan komputer taun ni tgs sikit..kite owng u final year project x d benarkn u gn php...selain php saja dbenarkn.... sistem e-pilihanraya campus..erm sistem agak blh tahan gak la...tp kow blh rujuk sistem pilihanraya campus y sedia ad kn...sng sikit......
    ak pon student taun akhir gak... ak yer tajuk final year project huhu "Smart Home Simulation System" project y ak sdri pening nk buat...saya guna JSP n MySQL..sape tau leh lah kongsi2 idea..huhu....

    DevGuy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 90
    Registration date : 16/03/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by DevGuy on Mon Feb 08, 2010 3:08 pm

    aku pernah buat home automation tapi guna .net aaa. kena ada x10. murah jer sdk dia
    huhuhu

    DevGuy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 90
    Registration date : 16/03/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by DevGuy on Mon Feb 08, 2010 3:09 pm

    tapi utk pilihanraya tu aku rasa kalau ko integrate guna mykad lagi canggih atau integrate guna kad pelajar. aku pernah buat umno nyer mmg integrate dgn kad umno

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Final Projekku.

    Post by LanoG on Tue Feb 09, 2010 4:26 pm

    DevGuy wrote:tapi utk pilihanraya tu aku rasa kalau ko integrate guna mykad lagi canggih atau integrate guna kad pelajar. aku pernah buat umno nyer mmg integrate dgn kad umno
    Wahh.. dasyat tu DevGuy.. nie ler nak berguru dengan DevGuy nie... Very Happy


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    Sponsored content

    Re: Final Projekku.

    Post by Sponsored content Today at 11:58 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:58 am