Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Share

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by dans kam on Sat Mar 07, 2009 10:22 pm

    Sedikit tips dari aku...
    (mungkin ada tips yang berguna, mungkin juga ada tips yang tak berguna langsung. Selamat Membaca)

    1. Disablekan autoplay untuk cd/dvd, pendrive dan semua external medium
    (sebab virus yang ada dalam pendrive akan run sendiri bila kita cucuk pendrive. sebab ada fail Autorun.inf)

    2. Selalu gunakan Windows Explorer(Windows Key+E) untuk buka drive/partition
    (bagi pc yang dah ada virus dalamnya, kat root partition akan ada fail Autorun.inf yg trigger virus. kalo kita doubleclick terus kat icon drive(C,D, ..), kita sendiri yang aktifkan virus tu sebenarnya. Solution yang paling mudah ialah gunakan Windows Explorer, klik pada icon drive yang kita nak buka dari tree view kat tepi tu)

    3. Selalu 'Show Hidden File'. Bagi yang berani, Showkan jugak system hidden file.
    (ini sebenarnya untuk pengguna yang advanced skit la. Dgn buat pilihan ni, kita leh tgk kat satu2 drive/folder tu fail apa yang hidden. Kalo mencurigakan, kita delete je la.) Warning!!!.. jangan suka2 delete fail hidden kat drive C. Kalo jadi pape tanggung sendiri.

    4. Gunakan Firefox(dan install add-on keselamatan) untuk melayari internet. Update IE ke versi 7 kalo masih guna IE.
    (byk add-on sekuriti dan firefox ni selalu diupdate untuk fix security flaw)

    5. Jangan Allow jika web browser cuba nak install ape2 plugin dari web
    6. Elakkan layari laman web porn atau gudang

    (byk website jenis ni yang cuba nak install script/code merbahaya bila kita try buka websitenya)

    Pilihan:
    1. Gunakan sistem operasi GNU/Linux (Ubuntu,.....) - laptop compaq aku skrg guna Ubuntu 8.10
    (virus yang dibuat untuk Windows xde efek kecuali kalo kita guna emulator/Wine untuk run software windows dalam GNU/Linux, contohnya macro kat M$Office)


    p/s:
    Soalan: kalo dah install antiviruspun pc masih kene virus, untuk apa install antivirus?
    Jawapan: buat cukup syarat je... hahahaha....

    p/s2:
    Walau macamanapun, sesape yang ada pc/laptop still perlu install perisian keselamatan. Biasanya kalo org tanya aku antivirus percuma ape yg OK. Aku akan syorkan Avast Home Edition sebab pakejnya hampir lengkap(ada web shield(mcm antispyware), network shield(mcm firewall), IM protection, P2P protection, Anti-rootkit, Self Protection(virus xleh disable service avast ni. kalo kita nak edit fail .ini pun akan kuar warning), On-Boot Scan(scan windows sblm masuk windows(selalunya ada pada AV berbayar je).

    Tolong jangan reply kalo korang nak bagitau antivirus korang guna tu bagus, ape antivirus yang korang guna, bla bla bla... Dah ada kat tempat lain dah...

    Yang aku harapkan, kita boleh share apa langkah2 keselamatan yang kita guna/buat selain daripada antivirus,antispyware,firewall, dan lain-lain..

    (ebook buang virus)

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by xenomorf on Sun Mar 29, 2009 2:54 pm

    tips yang baik. teruskan usaha untuk tips yang akan datang.

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by ScareCreW on Mon Mar 30, 2009 11:31 am

    install windows lite menggunakan nlite/vlite. buang benda2 yg tidak diperlukan.

    tutup semua port windows. tengok la berapa banyak open port. netstat -an -60

    virus/trojan sekarang datang dalam flash. dia orang menyerang laman networking yang cool. iklan dalam laman besar pun dia orang boleh guna utk sebar trojan.

    sekarang dia orang bukan sebar virus utk rosakan pc. mereka sekarang lebih minat dgn backdoor rootkit.

    yg sebar virus sekarang cuma ~dipadam~ yg belajar buat virus.

    pasang firewall yg bagus. apa firewall yg bagus ? lu pikir la sendiri.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by Razi_IBM on Fri Apr 10, 2009 9:21 pm

    kalau taknak instakk antivirus atau antispyware dengan alasan:

    "pc aku ni gaming rig,aku sangat prihatin dengan perfomance"

    so,kena install virtualization solution la.cam deepfreeze,powershadow atau hdd sheriff.

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by xenomorf on Sat Apr 11, 2009 1:50 am

    klu ada antivirus dan sekurity yang hebat pun tp x dpt nk kesan kehadiran virus, sama jg ceritanya

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Sat Apr 11, 2009 9:41 pm

    6. Elakkan membuka sesebuah partition dengan "double-click".
    Sebaliknya latihkan diri untuk menggunakan "right-click" dan pilih 'Open' atau 'Explore'. Ia dapat mengelakkan anda daripada mengaktifkan virus secara tidak sengaja.

    7. Bukakan satu Folder yang dinamakan sebagai "autorun.inf" di setiap Partition atau PenDrive.
    Contohnya: "C:\autorun.inf" di-mana autorun.inf adalah sebuah Folder.
    Cara ini dapat mengelakkan virus yang telah menjangkiti sesebuah partition mengaktifkan diri dengan sendiri kerana semasa ia memasang fail autorun.inf miliknya, proses itu akan terhalang kerada adanya folder autorun.inf yang tidak mampu dipadamkannya.

    p/s: Dengan menggunakan tip #7, keselamatan lebih terjamin jika anda menggunakan "double-click" untuk membuka sesebuah partition.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by Razi_IBM on Sat Apr 11, 2009 10:09 pm

    tak jugak..
    virus tu akan replace autorun.inf yang kita buat.
    dengan satu line command je pada virus tu,dengan mudahnya dummy autorun.inf yang kita buat tu di replace..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Sun Apr 12, 2009 12:03 pm

    Razi_IBM wrote:tak jugak..
    virus tu akan replace autorun.inf yang kita buat.
    dengan satu line command je pada virus tu,dengan mudahnya dummy autorun.inf yang kita buat tu di replace..
    Jangan create 'File'.
    Sebaliknya create 'Folder'.
    Spoiler:
    Selama saya guna method ini (hampir 2 tahun), belum ada virus yang mampu replace Folder autorun.inf tersebut.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    kecibung
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Location : Petaling Jaya
    Registration date : 10/04/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by kecibung on Tue Apr 14, 2009 3:07 pm

    ??????????? wrote:
    7. Bukakan satu Folder yang dinamakan sebagai "autorun.inf" di setiap Partition atau PenDrive.
    Contohnya: "C:\autorun.inf" di-mana autorun.inf adalah sebuah Folder.
    Cara ini dapat mengelakkan virus yang telah menjangkiti sesebuah partition mengaktifkan diri dengan sendiri kerana semasa ia memasang fail autorun.inf miliknya, proses itu akan terhalang kerada adanya folder autorun.inf yang tidak mampu dipadamkannya.

    p/s: Dengan menggunakan tip #7, keselamatan lebih terjamin jika anda menggunakan "double-click" untuk membuka sesebuah partition.
    Saya agak musykil dengan tips ini. Fail autorun.inf masih boleh diletakkan di folder yang sama di mana terletaknya folder autorun.inf. Jadi, kehadiran folder autorun.inf tidak menghalang kewujudan, atau mengalang virus untuk meletakkan fail autorun.inf.

    Bagaimana?

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Fri Apr 17, 2009 1:06 am

    kecibung wrote:
    ??????????? wrote:
    7. Bukakan satu Folder yang dinamakan sebagai "autorun.inf" di setiap Partition atau PenDrive.
    Contohnya: "C:\autorun.inf" di-mana autorun.inf adalah sebuah Folder.
    Cara ini dapat mengelakkan virus yang telah menjangkiti sesebuah partition mengaktifkan diri dengan sendiri kerana semasa ia memasang fail autorun.inf miliknya, proses itu akan terhalang kerada adanya folder autorun.inf yang tidak mampu dipadamkannya.

    p/s: Dengan menggunakan tip #7, keselamatan lebih terjamin jika anda menggunakan "double-click" untuk membuka sesebuah partition.
    Saya agak musykil dengan tips ini. Fail autorun.inf masih boleh diletakkan di folder yang sama di mana terletaknya folder autorun.inf. Jadi, kehadiran folder autorun.inf tidak menghalang kewujudan, atau mengalang virus untuk meletakkan fail autorun.inf.

    Bagaimana?
    Maaf lewat balas.
    Sebelum eksperimen dijalankan ramai yang akan memberi hipotesis bahawa FOLDER autorun.inf tidak menghalang kewujudan FILE autorun.inf, malah boleh berada di satu tempat yang sama kerana ia berlainan jenis (Folder != File)

    Tetapi, sudahkah anda mencubanya? Bagaimana?

    Cuba cara ini untuk menguji jika anda boleh mencipta Fail di mana terdapat Folder yang ber"extension" sama:
    1. Ciptakan satu FOLDER bernama ABC.txt di Desktop anda.
    2. Kemudian ciptakan pula satu satu FAIL bernama ABC.txt di Desktop anda.
    Kesannya, akan keluar notis yang memberitahu bahawa FAIL ABC.txt gagal dicipta kerana adanya folder bernama ABC.txt.
    DAN juga, tiada pilihan seperti "Replace" fail.

    Sekian.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by baok on Fri Apr 17, 2009 2:29 am

    Dalam satu folder, tidak boleh ada file dan folder dengan nama yang sama (termasuk extension).

    Contohnya, cuba buat satu file notepad dan save sebagai test di Desktop.. File tersebut akan di save sebagai test.txt

    Kemudian cuba buat satu folder dan namakan folder tu sebagai test.txt.. gerenti tak leh.. Tapi kalau sekadar namakan folder tersebut sebagai test (tanpa extension .txt) maka boleh la..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Fri Apr 17, 2009 4:31 am

    baok wrote:Dalam satu folder, tidak boleh ada file dan folder dengan nama yang sama (termasuk extension).

    Contohnya, cuba buat satu file notepad dan save sebagai test di Desktop.. File tersebut akan di save sebagai test.txt

    Kemudian cuba buat satu folder dan namakan folder tu sebagai test.txt.. gerenti tak leh.. Tapi kalau sekadar namakan folder tersebut sebagai test (tanpa extension .txt) maka boleh la..
    100 markah untuk anda.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by Razi_IBM on Fri Apr 17, 2009 10:08 am

    aku da buat camtu,tapi virus tu boleh slamber je replace dummy autorun.inf yang aku buat tu...lol..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Fri Apr 17, 2009 11:55 am

    Razi_IBM wrote:aku da buat camtu,tapi virus tu boleh slamber je replace dummy autorun.inf yang aku buat tu...lol..
    Dummy autorun.inf kamu tu File ke Folder?

    Ermm ok macam ni lah, kita jangan try hard dying pasal tip #7.
    Mungkin ade benarnya Folder autorun.inf tu boleh dipadam virus tapi ia jarang berlaku.

    Tapi method tu masih saya galakkan sebab kebanyakan virus tak mampu gantikan folder tersebut dengan fail autorun.inf mereka sendiri.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by wanjihan on Mon Apr 20, 2009 3:04 am

    SENTISA UPDATE ANTI VIRUS.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Tue Apr 21, 2009 2:44 am

    wanjihan wrote:SENTISA UPDATE ANTI VIRUS.
    Tapi topik ni untuk bincang sekuriti TANPA antivirus. :-)


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by yurckk on Tue Apr 21, 2009 2:08 pm

    Sblm bukak apa2 drive, kalo rase tak yakin (slalunya dr usb flash/external drive lain)
    nk tau ade Autorun.inf dalam tu tanpa pakai sbrg AV dan berkaitan ialah:


    Step A

    1. Tekan Win + R (Run)
    2. Type Cmd > Enter (Command Prompt)
    3. Type Drive Letter (Cth: F:\)
    4. Then type pulak F:\a
    5. Tekan tab key sampai habis

    Contoh:
    Tab 1 - F:\abc.txt
    Tab 2 - F:\abcd.exe
    Tab 3 - F:\abcdef.bat
    Tab 4 - F:\Autorun.inf <---- File dikesan!!!

    6. Buang file tu kalau memang bukan korang yang buat
    7. Masih dalam Cmd
    8. Type attrib -s -h F:\autorun.inf
    9. Type del /f F:\autorun.inf @ rename F:\autorun.inf tukarnamafiletanpadriveletter&destination
    10. Ulang balik step 1, kalau tak jumpa file autorun.inf maknanya file wiped



    Ada lagi cara:


    Step B

    Setiap drive dalam Hard drives, usb drive... buat Icon...so kali ni kita akan buat Autorun.inf kita sendiri.

    1. Tekan Win + R (Run)
    2. Type notepad > Enter (Notepad)
    3. Cari 1 icon yang berextension .ico (nk senang dalam My Computer tekan Win + F (Find) dan dalam search box tu masukkan .ico)
    4. Dalam notepad buat:

    Code:
    [autorun]
    icon=cari1icon.ico
    *Yang ni bermaksud icon tu nama dia cari1icon.ico dan letak dalam usb drive (sebagai contoh) tanpa dalam sebarang folder

    atau

    Code:
    [autorun]
    icon=iconfolder\cari1icon.ico
    *Yang ni bermaksud icon tu nama dia cari1icon.ico dan letak dalam usb drive (sebagai contoh) dalam folder iconfolder

    *Bagaimanapun nama folder & nama icon boleh tukar asalkan code dengan nama file sebenar adalah sama

    4. Save as Autorun.inf (.inf adalah perlu jikalau tidak file itu akan menjadi .txt sahaja)
    5. Setelah icon dan Autorun.inf dah letak dalam Usb drive (sebagai contoh) re-plug usb drive tu. (Kalau hard drive kena restart)
    6. Check keluar icon tak, kalau keluar mmg cun
    7. Pada masa akan datang, kalau la icon tu bertukar atau takde icon keluar (jadi default balik mcm dulu, berkemungkinan besar infected) so buat balik step A yang dekat atas



    Ada lagi cara:


    Step C

    1. Tekan Win + R (Run)
    2. Type notepad > Enter (Notepad)
    3. Dalam notepad buat:

    Code:
    Windows Registry Editor Version 5.00


    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\IniFileMapping\Autorun.inf]
    @="@SYS:DoesNotExist"

    4. Save as DisableAutorun.reg (.reg adalah perlu jikalau tidak file itu akan menjadi .txt)
    5. Double click file DisableAutorun.inf (Maknanya ini akan ubah dalam registry supaya file Autorun.inf tidak akan berfungsi)


    Tapi Step C ni tak boleh la nak buat Step B, dah disablekan... Very Happy Ok, Good luck!

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by yurckk on Thu Jun 11, 2009 2:37 pm

    *Sentiasa buat Backup

    *Create System Restore Point

    *Jg2 bila click on Ads (Popup bisanya)

    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by nivi on Tue Jun 30, 2009 12:19 pm

    susah sangat korang ni ... yg baru blajar pc pun susah nak ikot.. ape kate install aje deep freeze ... freeze drive yg primary aje.. senang.. Smile

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by yurckk on Thu Jul 30, 2009 10:13 pm

    kadang2 kte xdpt nk bergantung sangat dengan program2/software2 etc.
    tau sedikit sebanyak leh kte trending virus/malware/trojan etc.
    mcm aku pasan kt opis aku ckup la, rmai org xbp tau nk indetify tu
    virus ke x? kadang2 kalo zero exploit dpt ke AV detect? hehe...
    kne tggu database dorg update le plak kn? tp bukan nk ckp besar ke ape
    yang aku leh detect/indetify virus etc. cuma tau la sket2... ilmu Very Happy

    Pandangan aku je... No offense Very Happy

    aura
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 14
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by aura on Sat Sep 26, 2009 7:53 pm

    Sebenarnya walaupun korang wat folder dengan rename folder tersebut sebagai autorun.inf, virus still boleh create dia punya autorun.inf kalau ada instruction code yang akan set kan attribute autorun.inf tu kepada normal dalam virus tersebut.
    Contoh.
    Kalau korang cucuk pendrive korang yang korang createkan autorun.inf dengan menggunakan folder. First virus tersebut akan scan pendrive korang. Kalau jumpa file virus (file sendiri) atau autorun.inf, dia tak jalankan virus berkenaan(tak akan copy file(diri sendiri) ke pendrive korang, atau create autorun file. Virus ini hanya menjalankan scan pada file exe dan inf sahaja dan jika kita wat dummy file virus.exe dan autorun.inf maka virus tersebut takkan merebak dalam pendrive huhuhuhuh.

    Tapi kalau dalam command virus tersebut ada setkan attribute file autorun.inf ke normal maka, dia boleh overwrite file autorun.inf dan create file autorun.inf yang baru(dan file virus) yang korang buat dengan folder tadi dan setkan pula file attribute tu kepada hidden, read only dan system hehehehehe.....
    1. scan autorun.inf dalam pendrive
    2. Set autorun.inf dan virus.exe kepada attribute normal.
    3. Create autorun.inf yang baru dalam pendrive dengan instruction virusnya tersendiri dan dirinya sendiri(virus.exe)
    4. Set kembali autorun.inf dan virus.exe yang baru di create tadi dalam pendrive kepada attribute hidden, read only dan system


    Virus.exe tu hanya nama sahaja.
    Cara mudah dan tak perlu update anti virus,
    So buat partition dalam HD korang C dan D install windows dan office dalam C.
    Install semua software yang korang perlukan. Kemudian clear all internet cache dan internet file.
    Clear recenly file open. Defrage file c korang. Create new system restore. Kemudian buat disk clean up. Turn off startup startup software yang korang tak perlukan seperti winzip ker adobe ker dalam msconfig. Kemudian bukak tools, folder option, view dan tick kan pada shows hidden file and folder.
    Download USB Disk Security dari laman web ni. http://www.zbshareware.com/
    Create kan autorun.inf dari software berkenaan dengan tekan immune all drive.
    maka ia akan create folder autorun.inf dalam setiap partition termasuk pendrive kamu kalau kamu cucuk pada pc kamu. Beres..... Virus pun tak boleh overwrite file autorun.inf yang dicreatekan oleh USB Disk Security melainkan korang remove guna software itu kembali.
    Dan setelah segala galanya selesai freeze kan partition C guna deepfreeze.

    Tak perlu takut untuk cucuk pendrive pada cyber cafe atau pada mana2 komputer rakan2 hehehehehe... virus boleh copy file dalam pendrive korang tapi tak boleh overwrite file autorun.inf dalam pendrive korang yang korang create guna USB Disk Security.

    Sebaik sahaja korang cucuk pendrive korang dalam pc korang menggunakan explorer korang dan nampak segala macam file dalam pendrive korang kerana pc korang dah disetkan ke show all file. Walaupun pendrive korang kena virus just delete the virus atau renamekan file contoh virus.exe ke virus.exe1 hehehehe kalau korang nak kaji virus berkenaan huhuhuhu.. Dan setiap kali korang on kan aja PC korang semua recenly file open dan internet cache dan file dalam keadaan kosong....

    So guna aje deepfreeze dan usb disk security(untuk create file autorun.inf dalam setiap partition dan pendrive korang dan file autorun ini tak boleh di overwrite oleh virus atau di delete melainkan korang remove guna software tu kembali) hehehehehe

    Kalau ada yang tersalah tolong betulkan. Terima kasih. Crying or Very sad

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Sat Sep 26, 2009 8:59 pm

    But so far, semua folder autorun.inf yang saya create dalam mana-mana partition atau pendrive, belum pernah ada virus yang dapat overwrite folder tersebut dengan file autorun.inf yang baru.
    Tapi yang kelakarnya, ada pula antivirus yang false-positive pergi detect folder autorun.inf yang saya create tu sebagai virus.

    Meskipun ada virus yang dapat overwrite folder autorun.inf tu (tak dinafikan), tapi mungkin virus tersebut terlalu rare untuk dijumpai.
    Jadi salah satu cara terbaik (walaupun bukan yang paling baik) untuk sekuriti tanpa antivirus / antispyware adalah create folder autorun.inf tersebut (sekuriti mudah tanpa perlu install apa-apa software). Razz


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by ScareCreW on Sat Sep 26, 2009 9:05 pm

    Sekuriti tanpa antivirus/antispyware ?
    cara paling mudah dan senang. pc tanpa windows.

    otai windows boleh la guna segala macam hikmat pantang larang. pengguna yg baru beli pc untuk facebook, friendster, youtube atau blog buat duit mana sempat nak belajar a-to-z pasal windows.

    autorun.inf tu cuma untuk usb virus. bagaimana pula dgn trojan dari social networking site ?

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by TOYSЯUS on Sat Sep 26, 2009 9:10 pm

    ^ Pc tanpa windows lagi lah tak reti digunapakai oleh pengguna yg baru beli pc untuk facebook, friendster, youtube atau blog buat duit. Hahahh.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    aura
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 14
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by aura on Wed Sep 30, 2009 10:10 pm

    Cara kedua kalau korang kaki game plak.... dan asik tak boleh save game pasal guna deepfreeze(setiap kali korang restart pc, semua save game korang hilang kerana dia set kepada asal sekiranya save sesuatu game diautomatik save dalam my document contoh need for speed underground dia save dalam user document) korang boleh ganti guna Faronics Anti-Executable Standard ......

    Software ni blok file installer yang tak diizinkan dari run atau automatik install dari pc korang tanpa korang sedari..... dibuat juga oleh syarikat yang sama pembuat deepfreeze... cuma korang boleh la main save game korang dan save apa2 kerja korang dalam C: ....
    http://www.faronics.com/html/AntiExec.asp

    so gabungkan Faronics Anti-Executable dengan usb security disk... Try la guna semudah abc hehehehehehe Virus dalam usb korang pun tak leh run masa korang cucuk thumbdrive ke pc korang melainkan korang set autorize kan.... Orang lain juga tak boleh install key ogger or what ever password stealer dalam pc korang tanpa izin korang melainkan dia boleh dapat password Faronics Anti-Executable korang hehehe.... Takperlu update antivirus.... takperlu install spyware cuma bila korang nak install sesuatu software korang kena set autorize kerana nanti tak leh install huhuhuhuhu.. dan make sure pc korang tak kena virus atau clean pc baru install Faronics Anti-Executable sebab kalau dah kena virus.. Sad
    buang dulu virus tu...


    Kalau salah tolong betul kan Crying or Very sad

    Sponsored content

    Re: Sekuriti tanpa antivirus/antispyware

    Post by Sponsored content Today at 6:04 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:04 am