Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    worksgroup problem

    Share

    ezlin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 24/04/2009

    worksgroup problem

    Post by ezlin on Thu Jan 07, 2010 12:24 pm

    saya ada 4 pc yg connect pd 1 router jenis 4 port. semua pc guna workgroup sama iaitu mshome. masalahnya walaupun 4 pc guna workgroup sama tapi 2 saja ada dalam networkgroup,2 lagi tiada.sebab apa ? (4 pc tu guna xp ). masalah aku tak boleh syer printer pad 2 pc yang takda dlm networkgroup. sapa boleh tolong

    izadmna
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Location : Kay eL
    Registration date : 05/01/2010

    Re: worksgroup problem

    Post by izadmna on Thu Jan 07, 2010 1:00 pm

    dah instal network sharing ngan printer sharing??
    ip sama clas ke x??

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: worksgroup problem

    Post by ayoi on Thu Jan 07, 2010 1:50 pm

    sharing printer

    memula install driver printer tersebut kat 3 pc nak pakai sharing tu.
    kalau tak kena tambah setting cara ke 2.

    1. clik kat start > run > taip //ip pc printer sharing tu enter


    kuar password kalau ada .. masukkan username n password logon pc printer tu

    nampak printer sharing... double clik printer tu... ready to use
    kalau mintak install driver masukkan cd/setup file install driver printer
    then change port tu ip/pc name printer sharing tadi...


    pc sharing printer ( firewall )




    2 .configure port printer ( ni kalau mintak install driver time add sharing printer )

    Click on the Windows "Start" button, then choose "Settings" and click on "Printers and Faxes".
    Right click on the printer you just added and select "Properties".
    Click on the "Ports" tab of the window which appears and click the "Configure Port" button.

    cth : tick by ip printer server. jadi tick/choose by pc name ada simbol //pc name


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    matiko95
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Registration date : 05/01/2010

    Re: worksgroup problem

    Post by matiko95 on Fri Jan 08, 2010 2:18 am

    hum,pi kat my network places.
    belah kiri ada tulis view workgroup computer.
    check kat sni dgn printer skali.

    cara untuk sharing printer:
    install driver printer yang bersambungan dengan pc.
    pi kat start>printer and faxes>right click icon printer tersebut>sharing and security>
    tandakan share this printer dan tukar nama klu awak mau. dah pon siap.

    cara nak view workgroup printer dan pc lain:
    klu cara first click view workgroup computer, ni cara kedua.
    masuk my network places>search>computers>nama komputer yang sharing printer td>bukak printer and faxes kom awk guna>just drag icon printer sharing tersebut masuk dalam folder kom yang awk gna. dia akn tanya nak copy driver, tekan yes. tgu and selesai.
    print la sampai lebam

    Sponsored content

    Re: worksgroup problem

    Post by Sponsored content Today at 7:39 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:39 pm