Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    banyak page

    Share

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    banyak page

    Post by shah100 on Thu Jan 07, 2010 10:51 am

    nak tanya coding kalau ade banyak page
    contoh cam gambar tu, gambar tu contoh dlm yahoo image atau pun ade coding contoh lain

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: banyak page

    Post by johnburn on Thu Jan 07, 2010 11:21 am

    Ni kite panggil pagination la
    ko nk buat dlm bhsa ape?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: banyak page

    Post by shah100 on Thu Jan 07, 2010 12:27 pm

    johnburn wrote:Ni kite panggil pagination la
    ko nk buat dlm bhsa ape?

    dalam bahasa malaysia la...ade tak coding semacam tu

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: banyak page

    Post by johnburn on Thu Jan 07, 2010 12:41 pm

    adoila mksd aku ko nk coding dlm bhsa ape? JSP? PHP? ASP? etc2.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: banyak page

    Post by shah100 on Thu Jan 07, 2010 12:51 pm

    sori la johnburn aku ni buta sikit bab coding ni...dalam html

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: banyak page

    Post by johnburn on Thu Jan 07, 2010 12:55 pm

    ok mksd ko page ko static la ek?
    mksdnye page tu xde tmbh2 dh ke?
    kl gtu bt link cm bese je la
    kl page tu dynamic, mksdnye nt content die akan tmbah2 lg dan memerlukan untuk buat page cam gmbr ko tnjuk tu, ko kne pkai server side script untuk proses, bleh pkai php ke ape ke. ko xleh bt dgn hnye pkai HTML je melainkan page ko tu static.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: banyak page

    Post by shah100 on Thu Jan 07, 2010 1:03 pm

    page static je..akan bertambah la dari 1 page ke 2 dan seterusnya

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: banyak page

    Post by johnburn on Thu Jan 07, 2010 1:08 pm

    kl ko nk pkai html je, ko bleh bt link cm bese je. tp ko kne edit la tiap kali tmbh page.
    kl dlm contoh yg ko bg tu, pagination tu akan generate sndri bilangan kt bwh tu. tp mmg xleh bt gtu kl hnya pkai html


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: banyak page

    Post by shah100 on Thu Jan 07, 2010 1:13 pm

    memang la kalau tambah page kena la edit, cuma yang aku bagi tu contoh..tak de page aku sampai 12 page..cuma aku nak codingnyah ttp://woork.blogspot.com/2008/03/perfect-pagination-style-using-css.html aku rujuk web ni, cam konfius je...buat2 tak jadi

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: banyak page

    Post by johnburn on Thu Jan 07, 2010 1:19 pm

    bleh tgk x page yg xjd tu?
    kl ko ikut tutorial tu rasenye dh xde mslh
    lgpn die sediakn source code kn
    so kl bleh, tnjukkn page yg xjd tu @ pos screen shot


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: banyak page

    Post by shah100 on Fri Jan 08, 2010 8:48 am


    aku tak ubah pun coding..dia menurun lak kebawah, puas dah aku ejas camtu gak
    ni coding dia..tu coding kalau no 1 active..kalau no 2 active lak camne codingnya
    <style type="text/css">
    body{font-family:Arial, Helvetica, sans-serif; font-size:12px;}
    h2{clear:both; border:0; margin:0; padding-top:30px; font-size:13px;}
    p{border:0; margin:0; padding:0; padding-bottom:20px;}
    </style>
    <style type="text/css">
    /* -------------------------------------------- */
    /* Pagination: Digg Style */
    /* -------------------------------------------- */
    ul{border:0; margin:0; padding:0;}

    #pagination-digg li{
    border:0; margin:0; padding:0;
    font-size:11px;
    list-style:none;
    }
    #pagination-digg a{
    border:solid 1px #9aafe5;
    margin-right:2px;
    }
    #pagination-digg .previous-off,
    #pagination-digg .next-off {
    border:solid 1px #DEDEDE;
    color:#888888;
    display:block;
    float:left;
    font-weight:bold;
    margin-right:2px;
    padding:3px 4px;
    }
    #pagination-digg .next a,
    #pagination-digg .previous a {
    font-weight:bold;
    }
    #pagination-digg .active{
    background:#2e6ab1;
    color:#FFFFFF;
    font-weight:bold;
    display:block;
    float:left;
    margin-right:2px;

    padding:4px 6px;
    }
    #pagination-digg a:link,
    #pagination-digg a:visited {
    color:#0e509e;
    display:block;
    float:left;
    padding:3px 6px;
    text-decoration:none;
    }
    #pagination-digg a:hover{
    border:solid 1px #0e509e;
    }
    </style>
    </head>

    <body>
    <h2>Pagination Digg Style</h2>
    <p>A simple pagination style Digg-like</p>

    <ul id="pagination-digg">
    <li class="previous-off">&laquo;Previous</li>
    <li class="active">1</li>
    <li><a href="?page=2">2</a></li>
    <li><a href="?page=3">3</a></li>
    <li><a href="?page=4">4</a></li>
    <li><a href="?page=5">5</a></li>
    <li><a href="?page=6">6</a></li>
    <li><a href="?page=7">7</a></li>
    <li class="active">8</li>

    <li class="next"><a href="?page=8">Next &raquo;</a></li>
    </ul>

    </body>

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: banyak page

    Post by akuccputsedut on Mon Jan 11, 2010 9:52 am

    abg shah..aku dah try code nih takder masalah pe pun..ok jer... aku guna modzilla...abg shah guna IE ker..??? maybe browser compatibility...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Sponsored content

    Re: banyak page

    Post by Sponsored content Today at 7:33 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:33 pm