Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Macam mana nak sharing fail dari Xp ke Vista?

    Share

    alis_terrorcrew
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 1
    Age : 26
    Location : selangor
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 29/07/2009

    Macam mana nak sharing fail dari Xp ke Vista?

    Post by alis_terrorcrew on Sun Jan 03, 2010 11:26 pm

    Aku sedikit pening dekat sini. Macam mana kita nak share file dari XP dan nak view dekat Vista. Ak dh buat macm2 cara tp xberjaya. Sometimes aku nak ping IP windows XP pon xdpt,asik Request Time Out je. Firewall semua aku dh tutup. Tp still xboleh jugak. Tolong otai otai kat sini,ak dh buntu...
    (Benda ni dalam satu rangkaian yang sama tp menggunakan wireless)

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macam mana nak sharing fail dari Xp ke Vista?

    Post by ayoi on Mon Jan 04, 2010 12:16 pm

    b4 tu kena bagi tau os apa

    xp home ke pro

    vista home ke or ultimate... ( upgrade ke w7 )


    kalau xp tu ada password kena add user atau guna user/password logon xp tu

    ** utk semua org leh access
    go to the file sharing ..security tab, click edit, click add, type everyone in the box, click apply




    ***b4 tu make sure ping alive takde request time out...
    kalau ada mean nic / swicht / cable utp tu ada problem..
    cuba guna cross cable dahulu set ip static ping xp vista.. vista xp....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    matiko95
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Registration date : 05/01/2010

    Re: Macam mana nak sharing fail dari Xp ke Vista?

    Post by matiko95 on Tue Jan 05, 2010 7:21 am

    try nih.
    untuk dari xp sharing ke vista:
    first xyah nak ping.

    setkan workgroup yang sama dengan vista tuh.
    contoh kat xp:
    right klik my computer>properties>computer name> change.
    tukar workgroup sahaja. klu nak domain, aku x try lagi.

    afterwards:
    pi kat vista. my network places. try search nama pc xp nih. sebelum search cbe tukar grouping td....

    aku rase bleh. aku banyak try kat xp sharing nih pasal aku nak kne buat game server yang laju. jd, mgkin nih bleh bantu ko.

    Sponsored content

    Re: Macam mana nak sharing fail dari Xp ke Vista?

    Post by Sponsored content Today at 11:02 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:02 am