Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Diskusi pasal Nintendo Wii

    Share
    avatar
    PeeNutt
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 37
    Location : kote damansara
    Job/hobbies : game artist
    Registration date : 15/10/2009

    Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by PeeNutt on Sat Jan 02, 2010 3:47 am

    Suspect nampak nye seperti sebelum nie section Nintendo nie mcm tkde org pun. So aku bukak la topik untuk sape2 nak berbincang mengenai Nintendo Wii. Since Nintendo Wii nie tak official launch di Malaysia so mostly 90% wii kat sini mmg dah di hardware mode(dckey/wiikey etc) or softmode(dvd loader/usb loader).
    Jadik boleh la berbincang pasal mod/homebrew tp bukan pasal piracy software ok.

    Sedikit info pasal Nintendo Wii:



    Media 12 cm Wii Optical Disc
    8 cm Nintendo GameCube Game Disc
    CPU IBM PowerPC-based[2] "Broadway"
    Storage capacity 512 MB Internal flash memory
    SD card, SDHC card
    Nintendo GameCube Memory Card
    Graphics ATI "Hollywood"
    Controller input Wii Remote, Wii Balance Board, Nintendo GameCube controller,
    Connectivity Wi-Fi,Bluetooth, LAN Adapter (via USB)
    2 × USB 2.0[4]
    Video:Up to 480p via component cable, standard 4:3 and 16:9 anamorphic widescreen.
    Audio:Stereo/Dolby Pro Logic II-capable.

    Accessories untuk bagi more fun or kasik Nintendo lagi kaya tongue


    Wii yg byk jual skarang ialah version Korean yg telah disoftmod jadik US version. Original US version agak mahal(RM1k++) so alternative byk sellers jual korean version. Still best version ialah US. n korean atau mana2 region lain takleh update firmware sesuka hati. tak silap akan stick kat v3.2 jer kalau tak dia jadik korean language balik.

    untuk share bersama, Wii aku version Jap. Origanaly dah dimodchip kan dgn D2ckey tp menu language still japanese.
    Start awal 2009 byk game baru dah mula susah nak main dan aku mula tahu pasal cara baru nak mod guna software mode n boleh tukar laguange jadik english. Try tanye Bernard from Gamers Solution dia charge RM100 untuk tukar langunge n install gamma loader. Disebabkan aku sesak time tu baru beli PS3 so takjadik la.

    Few month lepas tu ada sedikit masa terluang belajar sendiri nak mod pakai homebrew channel boleh install any region n gamma loader. Aku jarang beli game pairet mostly download RS file ISO n burn 4x on Verbatim DVD(this brand jer boleh pakai lain brand byk takleh run).

    Bulan lepas aku ade sedikit free time lagi aku berjaya install USB loaderGX boleh run game dari external HDD. Sambar sebijik 2.5" 320gb n buat 100gb partition for Wii games n formatkan dia as WBFS. So skang Wii aku tak perlu run games dari DVD.. this is the best thing ever happen on my wii!!syiok siyot.. tk perlu nak tukar dvd everytime nak main game lain. n menu dia sgt cun, some new games yg aku ade dlm HDD:

    Dead Space Extraction still playing..cunn n best nak mampos!! prekuel from original dead space game
    Resident Evil: The Darkside Chronicles ok gak baru main first level..tp deadspce lg best Surprised
    New Super Mario Bros. Wii cun, old skool n boleh co-op till 4 org
    Rabbids Go Home tak main lg but should be guud kot.
    Dirt 2 buruk nak mampos jap lagi nak delete.. bodo punye codemasters.. CMR2 aku main kat netbook pun lg cun
    Wii Fit Pluspun tak main lg tp nampak cam lg better then previous.


    aku punye wii ngan usb loader GX

    ok lah stop buat masa ini.. so sesaper ada Wii..or ada Wii tp dah berkurun tak main..atau juga yg masih plan nak beli either nak beli wii ker PS3, kita berduskisi lah disini ok
    Sleep


    Last edited by PeeNutt on Mon Jan 04, 2010 2:11 am; edited 1 time in total
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by ArchNide on Sat Jan 02, 2010 7:26 pm

    comei nya wii Very Happy
    nanchuk dia sebijik macam FragFX (tp FragFx sambung ngan mouse)

    p/s: tatau lak game super mario leh co-op. hmm..


    --------------------------------------------
    avatar
    PeeNutt
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 37
    Location : kote damansara
    Job/hobbies : game artist
    Registration date : 15/10/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by PeeNutt on Mon Jan 04, 2010 2:05 am

    ArchNide wrote:comei nya wii Very Happy
    nanchuk dia sebijik macam FragFX (tp FragFx sambung ngan mouse)

    p/s: tatau lak game super mario leh co-op. hmm..

    ko ada Fraxfx kan? semua game fps boleh main guna nie la kan?
    wii skang dah ada kaler hitam sesuai la ngan game setup ko Wink


    nsmb co-op 4 org


    cover cun kaler merah
    avatar
    KaTaNa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 353
    Location : Kay Ell
    Job/hobbies : PSP3006,PS3,XBOX 360 & Nintendo Wii
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by KaTaNa on Mon Jan 04, 2010 9:32 am

    meh kite racun semua soh dorang beli wii plak...hehehe....peenutt,kite dua org jerr kt sini yg maen wii?? yg laen2 xde kerr??
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by ArchNide on Mon Jan 04, 2010 10:00 am

    setakat ni fragfx compatible ngan semua fps cuma sensitivity kena setting skit
    kat game setting.

    super mario bros memang faveret ( 1st game triggered me as a gamers Very Happy )


    --------------------------------------------
    avatar
    PeeNutt
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 37
    Location : kote damansara
    Job/hobbies : game artist
    Registration date : 15/10/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by PeeNutt on Mon Jan 04, 2010 11:59 pm

    KaTaNa wrote:meh kite racun semua soh dorang beli wii plak...hehehe....peenutt,kite dua org jerr kt sini yg maen wii?? yg laen2 xde kerr??

    main game ape skarang beb?
    kita racun ArchNide nie dulu la angkut satu 2nd hand Rm500 boleh dpt...wii jarang rosak..tkde RROD la YROD la.. console yg sgt coooL no heating problem afro
    avatar
    KaTaNa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 353
    Location : Kay Ell
    Job/hobbies : PSP3006,PS3,XBOX 360 & Nintendo Wii
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by KaTaNa on Tue Jan 05, 2010 9:13 am

    aku suke maen game wii sport resort...asek2 maen tu jerr...kalo maen ramai2 mmg syok...hehe...mario tu kene pakai classic controller jerr kerr kalo nk maen??
    avatar
    SkyZer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 28
    Registration date : 04/01/2010

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by SkyZer on Tue Jan 05, 2010 9:40 am

    giler... terliur nye...
    nampak canggih oooo
    avatar
    budak_sopan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 425
    Age : 30
    Location : Bee Pee
    Job/hobbies : Games
    Registration date : 19/04/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by budak_sopan on Tue Jan 05, 2010 11:48 am

    nak li tapi saper jer nak main..em..kalo dapat free mau le..hehehehe.. Razz
    avatar
    SkyZer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 28
    Registration date : 04/01/2010

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by SkyZer on Tue Jan 05, 2010 12:07 pm

    sape tak mau barang free...
    geram la benda ni...
    avatar
    KaTaNa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 353
    Location : Kay Ell
    Job/hobbies : PSP3006,PS3,XBOX 360 & Nintendo Wii
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by KaTaNa on Tue Jan 05, 2010 12:18 pm

    maen wii nie bleh kuarkan peluh...sbb sentiasa bergerak jerr...
    avatar
    budak_sopan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 425
    Age : 30
    Location : Bee Pee
    Job/hobbies : Games
    Registration date : 19/04/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by budak_sopan on Tue Jan 05, 2010 12:59 pm

    bagi bini aku bagus gak nie..hehehehe
    avatar
    SkyZer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 28
    Registration date : 04/01/2010

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by SkyZer on Tue Jan 05, 2010 1:15 pm

    bini nak wat pe?
    avatar
    KaTaNa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 353
    Location : Kay Ell
    Job/hobbies : PSP3006,PS3,XBOX 360 & Nintendo Wii
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by KaTaNa on Tue Jan 05, 2010 1:41 pm

    ko nk soh bini ko exercise kerr?? kalo mcm tu soh bini ko maen WII FIT...sesuai utk jaga kesihatan... Very Happy
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by ArchNide on Tue Jan 05, 2010 2:17 pm

    KaTaNa wrote:ko nk soh bini ko exercise kerr?? kalo mcm tu soh bini ko maen WII FIT...sesuai utk jaga kesihatan... Very Happy
    akekekeke..
    ada jgak kang kes bini terasa. apatah lagi kalau controller tu leh sambung ke treadmill
    :hahahaha:


    --------------------------------------------
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by ArchNide on Thu Jan 21, 2010 5:16 pm

    kengkawan, wii saja ka ada game ni?

    jelesnyer aku..!


    --------------------------------------------
    avatar
    PeeNutt
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 37
    Location : kote damansara
    Job/hobbies : game artist
    Registration date : 15/10/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by PeeNutt on Fri Jan 22, 2010 1:51 am

    yeahhh hanye wii sahaja... japan version dah kluar dah..
    tgh tunggu utk didload US version next week.. minta maaf Capcon n Nintendo tongue

    so apo lagiii mari la beli Wii 2nd hand RM500 pun boley dpt
    avatar
    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by ArchNide on Fri Jan 22, 2010 8:06 am

    PeeNutt wrote:yeahhh hanye wii sahaja... japan version dah kluar dah..
    tgh tunggu utk didload US version next week.. minta maaf Capcon n Nintendo tongue

    so apo lagiii mari la beli Wii 2nd hand RM500 pun boley dpt
    tatsunoko skali.. hehe
    giler jeles aku. yang sekend berat hati nak beli kalau owner dah overclock
    pakai wii tu. baru best skit ada bau kedai
    :alamak!cair:


    --------------------------------------------
    avatar
    PeeNutt
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 37
    Location : kote damansara
    Job/hobbies : game artist
    Registration date : 15/10/2009

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by PeeNutt on Sun Jan 24, 2010 12:48 am

    overclock?? ko ingat wii tu mcm pc ke boleh overclock plak :p
    wii jarang rosak la.. graphic card dia tk panas.. tk perlu kipas ker copper heat sink semua tu..
    94% gerenti aku jamin wii takkan rosak..
    tak caya baca ni:
    http://www.gamespot.com/news/6240452.html Wink

    Sponsored content

    Re: Diskusi pasal Nintendo Wii

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Sep 27, 2017 2:11 am