Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Camner nak link kan Data antara worksheet. dlm MS Excel cara senang.

    Share

    noisneT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 21/03/2009

    Camner nak link kan Data antara worksheet. dlm MS Excel cara senang.

    Post by noisneT on Sat Jan 02, 2010 12:14 am

    Assalamualaikum....

    Masalah dia mcm ni...
    Dlm w/sheet1 ada data tentang markah UJIAN50 orang murid. Contohnya:

    WORKSHEET 1:PENCAPAIAN MURID: BAHASA MALAYSIA
    [A1]NO. S/BRANAK_______[B1]NAMA MURID______[C1]UJIAN 1______[D1]UJIAN 2______[E1]JIAN 3
    [A2]A123456___________[B2]ABU BAKAR________[C2]90%________[D2]78%________[E2]85%
    [A3]A654321___________[B2]KAMARUDIN________[C2]45%________[D2]56%________[E2]59%
    hingga
    [A51] (Dalam kurungan tu nombor cell..)

    WORKSHEET 2 : GRAF SETIAP MURID
    Dlm w/sheet2 pula... sy nak buat graf setiap seorang murid berdasarkan data dalam w/sheet 1 tadi untuk dicetak.
    Kalo guna copy & paste special maknanya kena buat 50 w/sheet untuk setiap murid tu..takpun paste pastu padam..leceh woo..

    Camne nak buat function kita cuma masukkan no SB murid atau nama murid dalam satu cell..pastu w/sheet2 tu pun paparkan graf murid berkenaan. Maknanya markah ujian tu akan follow jer.. Tak perlu taip atau copy markah murid tu semula.. Guna VB ker? Sy pernah tgok satu program excel buat mcm tu.. ala mcm MS Acces la.. tapi sy tak pandai.

    Saya harap korang faham soalan saya ni.... tulunn.. tq
    avatar
    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Camner nak link kan Data antara worksheet. dlm MS Excel cara senang.

    Post by LanoG on Sun Jan 03, 2010 12:19 am

    Pertanyaan ini lebih sesuai di Bahagian Perisian Pejabat sebab berkaitan MS Office (Ms Excel). Topik telah dipindahkan.


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    noisneT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Camner nak link kan Data antara worksheet. dlm MS Excel cara senang.

    Post by noisneT on Sun Jan 03, 2010 3:22 am

    Alhamdulillah... dah dapat penyelesaiannya... puas jugak aku godek2....
    mula2 define name data di wsheet1 pastu guna function vlookup di wsheet2.. settle....

    Mod bole la tolong close topik ni...tq...

    Sponsored content

    Re: Camner nak link kan Data antara worksheet. dlm MS Excel cara senang.

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sun Oct 22, 2017 11:28 pm