Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Share

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by AhmadSyazwan on Fri Jan 01, 2010 9:56 am

    apakah pandangan warga putera tentang hal ini?
    ada sumber mengatakan Niel Amstrong ke bulan adalah tidak benar.
    bukti dikemukakan..
    mana mungkin bendera boleh berkibar dibulan, bayang-bayang yang wujud
    ada yang mengatakan itu lakonan amerika di padang pasir.

    turut dipersoalkan
    dahulu manusia mendarat dibulan, kenapa era sekarang tidak ?

    kita bincang,kongsi idea,kongsi pendapat secara ilmiah.
    pakar sains aeroangkasa putera amat2 dipersilakan.

    sayw
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 107
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by sayw on Fri Jan 01, 2010 10:15 am

    rasanya Niel Armstrong tu mengarut je

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 23
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by the_ultimatez_najman on Fri Jan 01, 2010 11:26 am

    tah aku pon sependapat dengan sayw,rasanya mengarut je sume tu,klau projek tu berjaya,da ramai skrg org gi kat bulan

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by Razi_IBM on Fri Jan 01, 2010 12:25 pm

    benar.haih tak habih2 orang melayu nih..prejudis gile.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by sheikomatic on Fri Jan 01, 2010 12:32 pm

    Dah takde pendaratan di bulan sebab dah takde apa2 nak explore kat kat bulan tu
    Bukannya tak boleh pergi, cuma takde faedah..

    Kenapa la korang dig pasal moon landing ni, skrg explore marikh daaa...

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by khairul anwar on Fri Jan 01, 2010 12:38 pm

    Razi_IBM wrote:benar.haih tak habih2 orang melayu nih..prejudis gile.

    bukti?

    dia ngah muskil tue, kalo ko ade bukti lagi bagus

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by TOYSЯUS on Fri Jan 01, 2010 12:45 pm

    Pak Aji tu tak abis abis ngan sarcasm dia.. Melayu sungguh.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by Razi_IBM on Fri Jan 01, 2010 1:08 pm

    khairul anwar wrote:
    Razi_IBM wrote:benar.haih tak habih2 orang melayu nih..prejudis gile.

    bukti?

    dia ngah muskil tue, kalo ko ade bukti lagi bagus
    sekali sekala rajinkan bukak wikipedia, baca, fikirkan, pastu bukak skali artikel berkaitan, fikirkan.
    ee..buat malu je.

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by AhmadSyazwan on Fri Jan 01, 2010 3:05 pm

    siap ada ustaz cerita Niel amstrong masuk Islam coz dgr azan kat bulan.
    macam2 ada

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by raidizh AR on Fri Jan 01, 2010 3:30 pm

    lagi satu die nampak ade garisan merentasi bulan.. ingt kisah Nabi Muhammad SAW membelah bulan? wallahualam


    --------------------------------------------

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by TOYSЯUS on Fri Jan 01, 2010 4:30 pm

    ^ A'ah aku ada tengok video kat youtube pasal garisan bekas bulan terbelah kerana Mukjizat Nabi S.A.W.. Wallahua'lam.-

    -
    Neil Armstrong peluk Islam, dengar khabarnya cerita tu tak benar.
    Lagi pun dalam wiki ada gambar dia (2004) dengan anjing peliharaan. So tak tau la kalau dia ikut mazhab apa kalau dia Islam.
    Ntah la.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by hampeh on Fri Jan 01, 2010 6:53 pm

    dgr azan kat bulan.
    Tak silap aku dia ada datang malaysia kasi ceramah pastu ada surat kahabar tanya ni , dia kata dia tak dengar apa2.

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by mjmax15 on Sat Jan 02, 2010 12:50 pm

    dlm astro aku pernah tgk mythbusters utk pendaratan di bulan nih,

    aku godek2 jumpa nih,
    http://mythbustersresults.com/episode-104-nasa-moon-landing

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by AhmadSyazwan on Sat Jan 02, 2010 12:56 pm

    kenkadang terdapat segelintir ustaz yg reka2 cerita..coz nak bagi nampak best lagi

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by mjmax15 on Sat Jan 02, 2010 1:13 pm

    AhmadSyazwan wrote:kenkadang terdapat segelintir ustaz yg reka2 cerita..coz nak bagi nampak best lagi

    pasal bulan pernah terbelah 2 mmg betul.
    Terbelahnya bulan (bahasa Arab انشقاق القمر) adalah salah satu mukjizat Muhammad dalam kisah-kisah dan tulisan-tulisan Islam[2] Peristiwa ini disebutkan dalam hadits dan kisah-kisah umat Muslim pada masa Muhammad sebagai penyebab turunnya wahyu al-Qur'an surah Al-Qamar ayat 1 dan 2 dan hampir seluruh pengamat Muslim menyepakatinya kebenaran mukjizat tersebut. Tulisan awal mengenai kejadian tersebut ditulis oleh sahabat nabi seperti Ibnu Abbas, Anas bin Malik, Abdullah bin Masud dan lainnya.[3][4] Menurut cendekiawan Muslim India, Yusuf Ali, bulan mungkin dapat terbelah lagi saat mendekati hari kiamat. Dia juga mengatakan bahwa mungkin ayat itu dapat juga bermakna alegori, sehingga masalahnya menjadi jelas seperti bulan.[5] Sebagian pengamat yang berbeda pendapat seperti Hasan al-Bashri menolak kebenaran sejarah penggambaran dan mempertahankan bahwa ayat al-Qur'an tersebut hanya dimaksudkan untuk menggambarkan terbelahnya bulan mendekati hari Kiamat.[6]
    souce:http://id.wikipedia.org/wiki/Terbelahnya_bulan



    http://halaqah.net/v10

    //sorri kalau off topic

    annamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 112
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by annamir on Sat Jan 02, 2010 3:39 pm

    Secara logiknya:
    # Pendaratan pertama ke bulan berlaku pada tahun berapa puluhan? Maaf saya tak ingat, tapi dengan alatan yang ada pada zaman itu, wah, sungguh canggih hingga boleh ke bulan.

    # Dan pada zaman sekarang yang serba moden dan canggih manggih ni, mustahil lah pulak kalau NASA xleh nak challenge kebolehan mereka sendiri puluhan tahun yg lampau! Sepatutnya dgn zaman yg semakin canggih ni, lebih mudah proses hendak ke bulan boleh di buat. Patutnya sebulan sekali boleh pi melancong ke bulan, tak gitu hehe ;D

    kikoz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by kikoz on Sat Jan 02, 2010 5:43 pm

    Razi_IBM wrote:benar.haih tak habih2 orang melayu nih..prejudis gile.

    wah...benar eh??

    hanya melayu yang bodoh saja mengatakan kebenaran amstrong ke bulan..

    tak ade seorang pun yang pernah sampai kebulan. malah video dan ganbar yang dirakam oleh amstrong itu adalah didalam studio. ini dibuktikan oleh ahli2 sains amerika sendiri..

    1.http://www.youtube.com/watch?v=5JMOXY-KzRM
    2.http://www.youtube.com/watch?v=dejJmkYrynE
    3.http://www.youtube.com/watch?v=7n79Vl7_MtU&feature=related

    dan banyak lagi berita bohong ini dibongkarkan di youtube..

    wahai melayu yang mudah bagi kepercayaan, berfikirlah dengan matang agar generasi akan datang tak mentertawakan korang.

    terus kata benar..huhu...memalukan bangsa!!

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by khairul anwar on Sat Jan 02, 2010 5:59 pm

    sebab tu la aku mintak bukti, neil armstrong tu da sampai ke bulan or just propaganda kaum2 laknat nie jer..

    bukan prejudis, tapi kita nie tak suke terima bulat2 fakta tanpa bukti..

    begitu jugak macam hadis, tak leh terima tanpa kaji samada hadis nie sahih atau palsu,..

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by raidizh AR on Sun Jan 03, 2010 9:48 am

    salam kawan2..

    hati2 dgn fakta dan bahasa ketika berbincang okes? jgn keterlaluan.. ini sekadar peringatan sahaja.. teruskan berforum dgn berhemah


    --------------------------------------------

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by mjmax15 on Sun Jan 03, 2010 1:37 pm

    yup. kita sama-samalah bincang supaya fakta selama ni kabur atau pening2lalat menjadi lebih detail. x guna main hentam2. hehe..peace.

    //aku pn nak tau lebih detail jugak supaya org tanya nnti konfident jawab + fact.
    adioss

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by hampeh on Sun Jan 03, 2010 1:52 pm

    in b4 conspiracy theories Sad .Dulu kat astro channel star world ada buat rancangan documentary pasal benda ni real ke tak . Antara yang mengelirukan ada kat foto2 gambar bulan .Bendera amerika ber"kibar" .dan jugak pandangan ahli saintis russia/us sendiri(?) yang kata bumi ni ada satu medan magnet(?radioaktif?) yang memerlukan pelindung pakai plet plumbum(?) yang tebal untuk halang partikel2 tuh tapi kapal apollo tu tebal mana sangat la pelindung dia .

    Tapi disebabkan aku kurang membaca benda ni lebih lanjut aku terima jela fakta mengatakan amerika dah sampai bulan . Pasal,sampel tanah dan batu2 bulan pun ada bawak balik dari mission2 apollo tu serta peralatan2 yang tinggal tu dikatakan masih ada pasal ketiadaan cuaca yang macam bumi (karat,berhabuk2,reput,dll.)

    sori la ada (?) aku tak berapa ingat Neutral

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by loy_azloy on Mon Jan 04, 2010 8:54 am

    kikoz wrote:
    Razi_IBM wrote:benar.haih tak habih2 orang melayu nih..prejudis gile.

    wah...benar eh??

    hanya melayu yang bodoh saja mengatakan kebenaran amstrong ke bulan..



    terus kata benar..huhu...memalukan bangsa!!
    razi kata 'benar' bukan pasal pendaratan dibulan,tapi dia mengiyakan komen mereka2 yang sebelum itu...


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by AhmadSyazwan on Tue Jan 05, 2010 5:30 pm

    khairul anwar wrote:sebab tu la aku mintak bukti, neil armstrong tu da sampai ke bulan or just propaganda kaum2 laknat nie jer..

    bukan prejudis, tapi kita nie tak suke terima bulat2 fakta tanpa bukti..

    begitu jugak macam hadis, tak leh terima tanpa kaji samada hadis nie sahih atau palsu,..

    setuju dgn hang.

    oh bulan enngan melayan diriku lagi

    sayw
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 107
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by sayw on Wed Jan 06, 2010 8:41 am

    walau bagaimanapun kenyataannya, marikh dan planet2 selepasnya ADA makhluknya.

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by mjmax15 on Wed Jan 06, 2010 10:00 am

    berapa lama agaknya angkasawan boleh tiba di bulan?
    aku tgk dulu angkasawan kita pergi ke iss pun makan masa yg panjang. tu cuma luar orbit bumi ajer..bulan plak? berbulan2..

    sorry for noob questions. Razz

    Sponsored content

    Re: Benarkah Manusia Pernah Mendarat Dibulan ?

    Post by Sponsored content Today at 1:59 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 1:59 pm