Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    cctv over internet

    Share

    paklog
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 07/03/2009

    cctv over internet

    Post by paklog on Sat Mar 07, 2009 1:29 pm

    salam otai2 sekalian ....

    boleh saya minta bantuan otai2 network yang tahu mcm mana nak buat CCTV over internet ... saya pasang cctv di rumah dan saya nak tgk melalui web base..

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: cctv over internet

    Post by Prontoxp on Mon Mar 09, 2009 11:09 am

    pastikan cctv tu support web base view.. device tu perlu active port dari dalam dan luar dan dalam internet.. rujuk port forwarding dan dynamic dns jikalau perlu

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Thu Oct 08, 2009 1:32 am

    web base aku tatau tapi kalau pakai software punya aku tau aku pakai diginet utk view cctv aku pertama buat port foword utk ip pc tu tcp 8080 dan satu lagi port foword 8081.lepas tu reg kat noip.com klik add host lepas tu ko isi kat Hostname: contoh ko taruh rumah1 lepas tu create host,lepas habis tu ko bahagian download Dynamic DNS Update Clients,lepas tu ko masukkan email dan passwords masa ko reg kat no ip .com tu tadi dan akan keluar icon serta nama host yg ko add kan tadi klik icon tu dan siap .... utk view nanti ko perlu masukkan no ip yg dah di create kan tadi con toh aku kasi rumah1.no-ip.biz kalau nak software dia pm aku ,aku ada

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: cctv over internet

    Post by wanjihan on Mon Oct 12, 2009 8:53 am

    \kene setup satu pc utk software cctv tu, dia punya software mmg dh open port for web view (port 80/8080) pstu kt modem @ router ko kene setup port forwading. kalo pakai dlink router dh ada auto setup utk dydns nyer user. so register jer... senang.

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: cctv over internet

    Post by AhmadSyazwan on Fri Oct 23, 2009 11:57 am

    baru tahu ja pasal ni.
    sblm ni x tahu yang cctv ni guna ip juga sebenarnya.

    cctv ada berapa kabel?
    satu power dan satu rj59.betul tak?

    kalau salah tlg perbetulkan

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Fri Oct 23, 2009 12:13 pm

    paklog wrote:salam otai2 sekalian ....

    boleh saya minta bantuan otai2 network yang tahu mcm mana nak buat CCTV over internet ... saya pasang cctv di rumah dan saya nak tgk melalui web base..
    tengok pada model paklog

    sama ada cctv ada built ip atau sekadar stand alone. auto record berjadual/delete/

    jika stand alone kena ada satu lagi hardware utk support ip internet. dan akan show kat web based.

    suggestion
    jika kat rumah beli ip camera sahaja... dan boleh di view di merata tempat jika ada internet.. even kat mobile.
    other hardware utk record


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Fri Oct 23, 2009 4:14 pm

    bro ajoi aku nak tanya skt baru 2 ni kedai adik aku camera dia org upgrade dia org pakai software baru (securematic v9),aku tgk software tu dia built ip,bila aku nak reg ip yg ada dalam software cctv tu tak bole keluar eror,jadi kalau aku pakai no ip berasingan bole ke? maksud aku yg built ip dalam software tu aku tak mau pakai aku pakai software kat noip.com.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Fri Oct 23, 2009 5:39 pm

    biasa securematic guna dydns jadi lebih kurang no-ip je..

    register kat dyndns.org .... masukkan login id password... boleh manage macam biasa. dyndns ngan no-ip sama je fungsi dia....

    dan tengok jenis model...

    kalau guna card built kat pc... leh guna no-ip ..kalau dvr tak boleh guna sebab request ip tu guna software dia org yang melibat hardware siap bina ( firmware base ) macam dalam router... tapi router kita boleh port foward jadi pc leh take contral other ip....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Fri Oct 23, 2009 7:23 pm

    thanks bro ajoi......!!

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Sat Oct 24, 2009 3:47 am

    ayoi ko biasa setup ke built in ip punya cctv software aku cuba buat dah nak dekat 4 jam tak bole 2........ kat ofis aku bukan built in ip senang je aku buat ......aduh pening betul ,aku nak setting dekat DNNS setting yg ada dalam software tu tak bole dia keluar reg fail padahal aku dah ikut arahan dia dah betul aku cek manual dia .aku pakai dvr Macro-Video Digital Video Recorder NV920X, masa aku reg kat sini bila aku nak tekan next dia keluar mesej reg faill



    ni aku ambil contoh dari manual

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sat Oct 24, 2009 5:33 am

    cam tu guna vnn setting je sebab kena register ngan website dia utk aktif website.. takyah pakai software dia tu.....
    guna vnn ... dah setting ok..
    login ip pc tu ngan port kat IE sahaja..
    cth kalau pc tu ip 192.168.1.3:8080

    maka leh tengok ikut site localhost.
    masuk router or modem.... port forward kan ip pc tersebut ngan port 8080 or 8087 or 8000 ke atas.
    guna no-ip or dyndns register domain free .. redirectkan ke port berkenaan 8080 or ...

    cth noip ... xserve.no-ip.com:8080 maka kuar lah cctv on internet.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Sat Oct 24, 2009 11:03 am

    vnn tu aku tak bepa faham software ke apa benda .... harap dapat membantu

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sat Oct 24, 2009 10:57 pm

    kan kat manual dia ada bab vnn tu.. setting yang tu je...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Sat Oct 24, 2009 11:16 pm

    memang ada tapi masalah kena reg dulu baru bole pakai vnn tu ,skrg ni aku reg dia keluar fail ....

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sat Oct 24, 2009 11:23 pm

    dah create akaun kat login dia tu???... create dulu ....

    *aku rasa server dia down.. nak tengok demo cctv dia org pun server unavailable


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Sat Oct 24, 2009 11:25 pm

    belum create ac nak login tu pasal masa aku nak register tak bole dia keluar mesej reg faill...........demo ac bole lak aku tgk .... pening betul la cam ni scratch

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sat Oct 24, 2009 11:36 pm

    ko pakai software version berapa ???.. kat mana ko tengok site tu ??aku tengok takleh pun ??...
    ke aku kena update ie menggong ni... hehehe...

    masa install software ada tak utk set ip localhost..
    kalau ada leh bukak ikut ip localhost tak ???


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Sun Oct 25, 2009 12:00 am

    jap aku chek balik

    pencai
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 28/05/2009

    Re: cctv over internet

    Post by pencai on Sun Oct 25, 2009 1:26 am

    ko tgk manual ni .... harap dapat membantu aku http://rapidshare.com/files/297310220/User_s_Manual.rar

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 1:28 am

    aku dah baca.... aku download kat site dia semalam...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    AhmadFamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Location : Kuala Berang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: cctv over internet

    Post by AhmadFamir on Sun Oct 25, 2009 8:26 am

    maaf ingin bertanya sikit kalau ada yang tahu..saya ada kamera mobotix m22 ada internet port.saya ada sambung wire internet cable mobotix to pc atau dekstop(kamera to pc)direct sambungan.kenapa bila saya membuat sambungan kat port pc internet tiada lampu led on.biasanya kalau ada lampu led on status dah connected kan.tapi tiada.adakah ia perlu ada driver kamera ker atau macamana...tolong yer.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 10:21 am

    kalau nak sambung direct ke pc.. guna usb je

    m22 jenis yang power... kalau guna internet cable... kena sambung ngan PoE adapter.

    m22 ----cable internet-----Poe adapter -------pc/desktop or switch


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    AhmadFamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Location : Kuala Berang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: cctv over internet

    Post by AhmadFamir on Sun Oct 25, 2009 1:03 pm

    ayoi wrote:kalau nak sambung direct ke pc.. guna usb je

    m22 jenis yang power... kalau guna internet cable... kena sambung ngan PoE adapter.

    m22 ----cable internet-----Poe adapter -------pc/desktop or switch
    tapi saya dah join seperti ini m22--cable---poe adapter---pc.masih tak ada led kat port internet pc. Crying or Very sad

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cctv over internet

    Post by ayoi on Sun Oct 25, 2009 1:18 pm

    poe adapter sambung ke letrik tak.. kena sambung tu...

    pastu baru kena install software dia utk active function...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    AhmadFamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 55
    Location : Kuala Berang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: cctv over internet

    Post by AhmadFamir on Sun Oct 25, 2009 1:51 pm

    ayoi mestilah saya sambung power supply tu.kalau kita instal software tapi network tak connect cam mana plak...selalu nya kalau kita plug wire rj45 kat port tu automatic on led on kan.macam tak detect..yer

    Sponsored content

    Re: cctv over internet

    Post by Sponsored content Today at 6:02 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:02 am