Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Share

    antusetan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Age : 31
    Location : noman lands
    Job/hobbies : gov servent
    Registration date : 20/05/2009

    mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by antusetan on Thu Dec 31, 2009 10:56 am

    Salam mcm mana cara tuk kita kawal router yang xde security key
    router TP link 4port tuh ... kene install ape2 software ker

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by TOYSЯUS on Thu Dec 31, 2009 11:06 am

    Ubah DHCP IP range kepada 1 ip je kot.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    antusetan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Age : 31
    Location : noman lands
    Job/hobbies : gov servent
    Registration date : 20/05/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by antusetan on Thu Dec 31, 2009 11:38 am

    nak ubah kat mana yer ... ade panduan tuk dirujuk x???

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by TOYSЯUS on Thu Dec 31, 2009 11:43 am

    Ubah dalam configuration router tu. Biasanya ko kena masuk http://192.168.1.1 untuk config router.
    Atau ko boleh tengok address router tu kat Start >> Run >> cmd >> ipconfig. Cari Default Gateway, address tu la yang ko perlu masuk.
    Kemudian cari DHCP server setting.

    Aku pun tak sure camne sebab aku tak guna router tu, so ko kena rujuk manualguide router tu. Atau tunggu member lain tolong. Huhu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    antusetan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Age : 31
    Location : noman lands
    Job/hobbies : gov servent
    Registration date : 20/05/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by antusetan on Thu Dec 31, 2009 12:54 pm

    ok nnt try

    taufiq1006
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 12
    Age : 28
    Location : Jeram, Kuala Selangor, Selangor
    Job/hobbies : IT Technician
    Registration date : 05/06/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by taufiq1006 on Sat Jan 02, 2010 10:08 pm

    normally, router mmg di wujudkan sekali ngan scurity nya sklai..tapi kalo xde, ko kena rujuk manual nya (cari kat nama2 website. Xpun ko kena set password nya sendiri.

    Aku pun ade gk bljr camne nak konfigurasi router, tapi cuma basic jer lah..aku pun xtau ape command dia untk set security dia.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by HelpDesK on Sun Jan 03, 2010 9:18 pm

    dari info ts tu, mungkin dia mengalami masalah access key router samada login atau wifi security.

    Kalau dari segi management, ubahkan security password login ke router tu kepada yg lebih ketat.

    manakala wifi security key (utk open system tanpa key) lebih baik setkan security level guna mcm web portal login ataupun trust mac address

    matiko95
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 27
    Registration date : 05/01/2010

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by matiko95 on Tue Jan 05, 2010 7:24 am

    try mac addres filtering enable.
    kt stu dia leh beza kan mac address member ko yang x kenang budi tuh,
    dari masuk.
    hanya enable kan ko punye mac address sahaja. ok?

    masalah ko selesai pas nih...

    SkyZer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 28
    Registration date : 04/01/2010

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by SkyZer on Tue Jan 05, 2010 9:24 am

    ade jugak router yang takde security ek?

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by AhmadSyazwan on Mon Jan 25, 2010 12:24 pm

    rasanya skrg ni susah nak jumpa router xda security.
    camna ek kalau kita lupa passwd router?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by johnburn on Mon Jan 25, 2010 12:38 pm

    tekan butang reset la
    nt blk jd pass (dan semua setting) default.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    protocolunique
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 31/08/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by protocolunique on Tue Feb 02, 2010 10:55 pm

    kawalan if saya guna teknik netwok packet injection ia tak lah susah sgt mcm spt
    http://putera.forumotion.com/sistem-rangkaian-f28/macam-mana-nak-control-network-printer-t6432.htm?sid=f24080abfe6e862d088f0a6999dff68e

    hanya perlukan satu pc terpakai tak payah power sgt ram256 celeron pun ok...gunakan slackware ni..http://hardenedlinux.sourceforge.net/ insyallah blacklist dan whitelist anda yg setkan..cth lain
    http://forum.kolejshahputra.edu.my/viewtopic.php?f=14&t=3391

    if anda perlukan bantuan sila email saya je

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by ZZT on Wed Feb 03, 2010 12:21 am

    router rasa nye suma ada security setting

    Sponsored content

    Re: mintak tolong otai putera (cara jgn bagi orang pakai router )

    Post by Sponsored content Today at 8:30 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:30 pm