Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Tolong tak tahu nak search function php

    Share

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Tolong tak tahu nak search function php

    Post by kluanggirl on Tue Dec 29, 2009 12:21 pm

    salams..
    aku nak buat macam nie...

    $string='kjhkj kjh [start] 'content' [/end] kjhkjk';

    aku hanya nak paparkan 'content' drp string tu.. Tak tahu nak guna function php apa?
    tulung..! pale

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by xenomorf on Tue Dec 29, 2009 1:53 pm

    pling senang gn function strpos()

    Code:

    <?php
    $string='kjhkj kjh [start] 'content' [/end] kjhkjk';
    $carian  = 'content';
    $pos = strpos($string, $carian);

    // trapping boolean error
    if ($pos === false) {
        echo "$carian tidak dijumpai";
    } else {
        echo "carian: $carian";
    }
    ?>

    ni yg paling mudah la.
    nk advanced, guna preg_match_all().

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by kluanggirl on Tue Dec 29, 2009 2:49 pm

    aku dah jumpa code dia..
    tapi aku tak paham. nak edit dia punya pattern =("/(<([\w]+)[^>]*>)(.*?)(<\/\\2>)/"
    Ada tak tempat tutorial nak belajar buat pattern mcm nie??

    ni cth yg aku jumpa.
    Code:
    <?php
    // The \\2 is an example of backreferencing. This tells pcre that
    // it must match the second set of parentheses in the regular expression
    // itself, which would be the ([\w]+) in this case. The extra backslash is
    // required because the string is in double quotes.
    $html = "<b>bold text</b><a href=howdy.html>click me</a>";

    preg_match_all("/(<([\w]+)[^>]*>)(.*?)(<\/\\2>)/", $html, $matches, PREG_SET_ORDER);

    foreach ($matches as $val) {
        echo "matched: " . $val[0] . "\n";
        echo "part 1: " . $val[1] . "\n";
        echo "part 2: " . $val[2] . "\n";
        echo "part 3: " . $val[3] . "\n";
        echo "part 4: " . $val[4] . "\n\n";
    }
    ?>

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by johnburn on Tue Dec 29, 2009 3:17 pm

    Bleh terangkn lg detail x ape ko nk bt? value untuk $string tu berubah-ubah kn? kl bleh jlaskn lg ape yg hndk dicapai/dibuat mngkn ade yg bleh tlg nt.

    untuk rujukan regular expression:
    http://www.noupe.com/php/php-regular-expressions.html
    http://www.phpro.org/tutorials/Introduction-to-PHP-Regex.html


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by xenomorf on Fri Jan 01, 2010 7:48 am

    ("/(<([\w]+)[^>]*>)(.*?)(<\/\\2>)/" yg ni POSIX style PHP atau nama lain regular expression. rujuk site yg johnburn bg utk maklumat lebih lanjut pasal regex tu.

    walaupun regex ni mmg power klu nk bt search enjin, tp ada jg masalah dia sbb dia akan match suma huruf/ayat dlm kurungan regex tu. jd klu ko mau gn regex ni, cari jg maklumat cmna nk optimize code ko tu nnt.

    complete info pasal regex >> http://www.regular-expressions.info/ *** pasal regex ja ni, xda kaitan dgn php

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by johnburn on Fri Jan 01, 2010 11:33 am

    xenomorf wrote:("/(<([\w]+)[^>]*>)(.*?)(<\/\\2>)/" yg ni POSIX style PHP atau nama lain regular expression. rujuk site yg johnburn bg utk maklumat lebih lanjut pasal regex tu.

    walaupun regex ni mmg power klu nk bt search enjin, tp ada jg masalah dia sbb dia akan match suma huruf/ayat dlm kurungan regex tu. jd klu ko mau gn regex ni, cari jg maklumat cmna nk optimize code ko tu nnt.

    complete info pasal regex >> http://www.regular-expressions.info/ *** pasal regex ja ni, xda kaitan dgn php
    Actually, pattern tu untuk PCRE (PERL compatible regular expression) pnye regular expression. Ko bleh tgk dia pnya pattern tu enclosed dlm forward slash (/). Yg ni kite pnggil delimiter. Untuk PCRE, delimiter yg biasa digunakan ialah foward slash (/), hash (#), dan tilde (~).
    Sume function php untuk POSIX regular expression start ngan ereg_ manakala untuk PCRE start ngan preg_
    Dalam php 5.3, POSIX pnye regular expression dh deprecated dan tidak akan disupport lg dlm php 6 akan dtg, so ade baiknya kite just stick pada PCRE pnye regular expression.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by kluanggirl on Fri Jan 01, 2010 9:57 pm

    masalah macam nie tau ..
    aku ada $string=',12,45,12';
    aku nak guna function apa nak buang ',' pada permulaan $string tu..
    sebab nanti aku nak explode(',',$string);

    tak nak $string[0]='';

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by johnburn on Fri Jan 01, 2010 11:03 pm

    ok mksdnye ko nk buang koma kat dpn string yg cm kt bwh ni ek:
    $string=',12,45,12';

    kl cmtu, sblom ko explode, ko ltak kod ni dlu:
    Code:
    $string=preg_replace("/^,/", "", $string);

    so nt $string pnye value akan jd 12,45,12. Cmni la ko nk kn?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by kluanggirl on Sat Jan 02, 2010 9:03 am

    haa.betul la tu...
    tq

    satu lagi, boleh tak kalau..

    $s=10,11,45,12,13
    $z=2,45,4
    kita akan ambik nilai dia,hanya jika kita jumpa nilai 45.
    aku nak macam nie jer..

    $s=12,13
    $z=4

    Aku tgh belajar main susun2 nie Smile

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by johnburn on Sat Jan 02, 2010 9:30 am

    mngkn ko bleh buat looping pas ko dh explode tu. kl xjmpe 45, value die xyah masuk dlm array lg. xsmpat nk tnjuk cntoh, nk kuar jap hehehe


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kluanggirl
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Dok Duane2 ah
    Registration date : 18/07/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by kluanggirl on Sun Jan 03, 2010 1:42 am

    okay.dah dpt idea nak wat macamana
    ..kadang2 benda mudah2 pun kita tak terfikir..
    nak kena tanya pro jugak..

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by xenomorf on Sun Jan 03, 2010 7:36 pm

    benda yg senang jd makin senang kn.

    johnburn >> yup, bukan POSIX tp PCRE. kebanyakan page php yg gn ereg_.... dgn eregi_... mesti kena overhauled balik jd preg_... klu x dpt tukar setting php.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by johnburn on Sun Jan 03, 2010 8:41 pm

    xenomorf wrote:benda yg senang jd makin senang kn.

    johnburn >> yup, bukan POSIX tp PCRE. kebanyakan page php yg gn ereg_.... dgn eregi_... mesti kena overhauled balik jd preg_... klu x dpt tukar setting php.
    yup dan bkn stakat tukar function je sbb pattern regular expression untuk POSIX ngan PCRE ade lain skit. so rjin2 la try Very Happy
    Rjuk manual PHP
    http://php.net/manual/en/reference.pcre.pattern.modifiers.php
    http://php.net/manual/en/reference.pcre.pattern.syntax.php


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    Sponsored content

    Re: Tolong tak tahu nak search function php

    Post by Sponsored content Today at 7:32 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:32 pm