Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    x bule nk format laptop

    Share

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    x bule nk format laptop

    Post by shump on Sat Mar 07, 2009 8:52 am

    salam pada semua member dan selamat pagi. Cerita dia cam nie, saya nk format laptop compaq CQ40 131TU
    ..tapi bila nk install jer jer..dia dh jalan semua masa nk starting window nk mula format tuh
    dia naik error yg skrin kala biru tuh..dia kata "a problem has been detected and windows
    has been shut down to prevent damage to your computer...apa masalah yg jadik cam tuh..
    aku dh pening dh nie...tunggu nk pitam jaa..harap2 kawan2 dapat tolong...

    arief23
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 36
    Registration date : 05/03/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by arief23 on Sat Mar 07, 2009 11:13 am

    format hdd baru atau hdd yg ade windows sbl nie??

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by PELUKIS on Sat Mar 07, 2009 12:39 pm

    blue screen jugak ye kat laptop...
    camne ye dalam harddisc tu cuba delate partition asal..
    buat partition baru time memula nak install window...
    contoh c delate, d pun delate.. (tapi heharap dah takde ape ape file dalam tu diinginkan)
    pastu wat baru balik..
    kalau laptop kena problem camnie,
    agak terhad nak suruh check...

    sagaBLM
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 07/03/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by sagaBLM on Sat Mar 07, 2009 9:44 pm

    akum.. akupun ade pengalaman macam shump,
    laptop aku compaq CQ40-126. bila aku nak format tak boleh...., akan keluar blue screen sama ayat yang macam shump kata tu...

    dah banyak kali aku cuba format sendiri guna CD XP, tapi tak boleh juga. Akhirnya aku terpaksa bawa laptop aku ke kedai yang aku beli laptop tu untuk fotmat.

    oleh kerana model CQ-40 mengunakan SATA Hard Dish, cara penyelesaiannya ialah anda kena cari CD Installer window XP yang ada sekali SATA Driver.
    CD Installer window yg tak ada SATA Driver, tak boleh nak format kat laptop awak tu..,

    carilah sendiri kat kedai2 jual CD..

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by Han_Hin on Sat Mar 07, 2009 10:57 pm

    ko carik je win xp sp2 (versi baru nyer)or sp3.

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by shump on Sun Mar 08, 2009 9:24 pm

    sagaBLM wrote:akum.. akupun ade pengalaman macam shump,
    laptop aku compaq CQ40-126. bila aku nak format tak boleh...., akan keluar blue screen sama ayat yang macam shump kata tu...

    dah banyak kali aku cuba format sendiri guna CD XP, tapi tak boleh juga. Akhirnya aku terpaksa bawa laptop aku ke kedai yang aku beli laptop tu untuk fotmat.

    oleh kerana model CQ-40 mengunakan SATA Hard Dish, cara penyelesaiannya ialah anda kena cari CD Installer window XP yang ada sekali SATA Driver.
    CD Installer window yg tak ada SATA Driver, tak boleh nak format kat laptop awak tu..,

    carilah sendiri kat kedai2 jual CD..

    betul apa yg sagaBLM bgtau tuh..aku dh antar laptop pegi kedai dan setel semua..thanks semua...

    rojak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 36
    Registration date : 08/03/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by rojak on Mon Mar 09, 2009 9:27 am

    ha,ini problem yang biase kalo beli laptop compaq,dioarg seboleh2 suh pakai vista.
    kalo antar kedai,diaorang selalunyer slistreamkan driver sata 2 masuk dalam cd xp 2,2 sebab diaorg bleh install xp.
    kalo dalam forum putera sebelum nie de tunjuk care camne nak slipstreamkan driver sata 2,
    kalo nak wat sendiri pun boleh,pakai nlite,tapi driver ntuk sata 2 aku tak tau nak cari katner,cuber usha2 jenis aper hardisk controllernyer lepas 2 download drivernyer,lepas 2 try slistream masuk dalam cd xp ko.
    slipstream=cam combinekanlah
    kalo slap betulkan.

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 37
    Registration date : 16/02/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by dididudue on Mon Mar 09, 2009 10:35 pm

    aku penah menghadapi masalah sama ngan compaq ni..
    cuba ko baca yg bertajuk "format laptop"..
    last2 aku dpt solve prob

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 37
    Registration date : 16/02/2009

    Re: x bule nk format laptop

    Post by dididudue on Tue Mar 10, 2009 12:33 am

    http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=us&docname=c00758841&dlc=en&lc=en&jumpid=reg_R1002_USEN

    http://bizsupport.austin.hp.com/bc/docs/support/SupportManual/c01600726/c01600726.pdf

    Sponsored content

    Re: x bule nk format laptop

    Post by Sponsored content Today at 4:52 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:52 pm