Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Share

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by OngBok on Thu Dec 31, 2009 10:58 pm

    John, apa kata kita buat tutorial CSS dalam forum pembangunan web.
    semoga jadi rujukan dan panduan kita semua.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by TemanX on Thu Dec 31, 2009 11:17 pm

    Waaaaaa.....best2.... tq taiko2....

    sebenarnya saya budak baru belajar..... kuang3.....

    jadi baru je blaja bab html, belum masuk css dan xhtml. jadi, sekarang saya cuba pahamkan function2 yang ada dalam html ni. selepas tu, cammana nak buat embed semua function dalam satu file iaitu file css tu la. jadi mungkin ambik masa skit. soalan pun lepas satu2 le. Razz

    function embed tu, saya masih cuba untuk fahamkan. perlukah ianya ditulis dalam html atau extract ke fail css je. mana lebih effective.


    study

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by OngBok on Thu Dec 31, 2009 11:23 pm

    Kalau 1 page jer, lebih baik guna internal style /embed dalam page tu jer.
    tapi kalau banyak page, lebih efektif guna external style.
    maksudnya fail html link ke fail css. Senang nak urus.
    Cara nie banyak digunakan dalam CMS.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by johnburn on Thu Dec 31, 2009 11:29 pm

    OngBok wrote:John, apa kata kita buat tutorial CSS dalam forum pembangunan web.
    semoga jadi rujukan dan panduan kita semua.
    bleh je kot Very Happy

    TemanX wrote:Waaaaaa.....best2.... tq taiko2....

    sebenarnya saya budak baru belajar..... kuang3.....

    jadi baru je blaja bab html, belum masuk css dan xhtml. jadi, sekarang saya cuba pahamkan function2 yang ada dalam html ni. selepas tu, cammana nak buat embed semua function dalam satu file iaitu file css tu la. jadi mungkin ambik masa skit. soalan pun lepas satu2 le. Razz

    function embed tu, saya masih cuba untuk fahamkan. perlukah ianya ditulis dalam html atau extract ke fail css je. mana lebih effective.


    study

    no hal, kite same2 blaja. cm yg bro ongbok ckp la, tgk pada penggunaan. cumanya kl kite pkai external css, kite xyah pening2 lg dh kl nk ubah ape2 style. just edit file css tu je..


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by TemanX on Thu Dec 31, 2009 11:49 pm

    Ok, dapat lagi 1 bende. Semua embed style perlu diletakkan didalam <head> css code </head>

    macammana plak kita nak buat satu file css dan extract semua embed css tu. contoh css file = style.css

    setting2 dia ......

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by OngBok on Fri Jan 01, 2010 12:05 am

    tak ada setting2 yang susah cuma create 1 fail kosong nama mystyle.css guna apa2 text editor. Lepas tu dalam stiap page html cuma buat link ke fail mystyle.css

    Contoh dalam fail html:

    <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
    <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
    <head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
    <title>Untitled Document</title>
    <link href="mystyle.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
    </head>

    <body>
    <p>Belajar CSS</p>
    </body>
    </html>

    Kita nak stylekan <p>;
    Dalam fail mystyle.css tambah;

    p{
    font-family: "Verdana", Arial, Helvetica, sans-serif;
    font-size:14px;
    color: #0000FF;
    }


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by syukurz on Tue Jan 12, 2010 9:55 am

    OngBok wrote:semua coding html + css boleh taip dalam code mode.
    tapi ada la cara dia.

    Persediaan Awal:

    1. Buat 1 folder dalam C: (c:\template)
    2. Buka FrontPage > Code View



    klik spoiler:

    Spoiler:

    Tambah dan pinda beberapa baris seperti dalam rajah di bawah.






















    bang lepas sy dah buat langkah ni sy kene buat apa ye bang???

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by OngBok on Tue Jan 12, 2010 11:56 am

    Yang kat atas tu step untuk link fail CSS dengan fail HTML.

    Apa yang perlu awak buat?
    Hmmm... apa yang awak nak.

    Untuk permulaan saya cadang awak berlatih menaip tag2 HTML
    dan ubah style tag HTML dengan kod2 CSS.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by syukurz on Tue Jan 19, 2010 9:28 am

    ok2 sy dh berjaya wat apa yg sy nk bang.. skrg ni sy pnh tgk kawan dia publish kt
    site www.webs.com dia punya files2 web design dia guna mcm sy la frontpage..
    tp npe berat eee bang? satu lagi nk tye kat frontpage blh masuk kn flash x??

    Sponsored content

    Re: Nak Tanya Tentang Front Page 2003

    Post by Sponsored content Today at 2:13 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:13 am