Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    setup co.cc domain [mcm mana]

    Share

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by sangkut on Wed Dec 23, 2009 6:40 pm

    salam macam mana nak setup domain co.cc nei...ak guna hosting dari 000webhost.com...mintak tlg ajar..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by TOYSЯUS on Thu Dec 24, 2009 10:57 am

    Login .co.cc tu, set nameserver 000webhost. Maklumat nameserver tu boleh check kat 000webhost FAQs kot.
    Login 000webhost, set domain awak guna domain .co.cc yang dah daftar tu.

    Huhu. Tu secara samari.
    Cara detailnya saya dah lupa, lama tak buat. Nanti kena check balik.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    silentfox
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Location : Bergiat aktif ketika malam!
    Job/hobbies : Layan bola especially EPL!
    Registration date : 18/06/2009

    Cara Install Domain co.cc di 000webhost.com !

    Post by silentfox on Thu Dec 24, 2009 5:01 pm

    Pergi ke laman web co.cc atau klik jer kat bawah nih:



    1) masukkan nama domain yg anda suka pastu check available ke tak
    - kalau available dia akan tulis mcm nih...

    contoh: www.sangkut123.co.cc is available

    2) Continue to registration
    - kalau dah ada account (returning user) sila sign in terus...
    - kalau orang baru klik "Create an account now"
    - bila dah settle dia akan keluar mcm nih



    Your new domain has been successfully registered.


    To ...
    We have received your request for domain name registration.
    www.sangkut123.co.cc

    Please set up the domain in 48 hours.If not, we will cancel the registration.

    (Domain Settings -> Manage Domain -> Select your domain -> Set Up)

    3) Klik butang "set Up" kat bawah sekali tuh.

    Ok hold dulu pasal co.cc nih...

    4) Pergi laman web 000webhost tuh...or klik bawah nih:



    5) Tekan signup kalau ahli baru...tekan login kalau ahli lama...

    -untuk ahli baru isi macam nih



    selalunya bila 1st time host kat sini...dia akan keluar macam nih...



    kalau jadi macam nih...maknanya admin kena approve dulu domain tuh...
    aku dulu hantar support tiket kat dia...

    cara nak hantar support tiket: tekan "Get Help" kat atas sekali...

    contoh support tiket yg aku hantar dulu...

    Hi.
    My account still in "Verification in progress" status although I created it more than 24 hours ago. I understand that it will take more times for you to review my site. I hope you will activate my account as soon as possible. If my account have problem, please inform me immediately so that I can correct the problem. Thanks

    dia balas...

    Hello,

    Administrator review of domain namadomain.com is now complete. Website has been approved.

    Many Thanks,
    Helpdesk Staff
    www.000webhost.com

    Kalau jadi macam nih mmg amik masa 2-3 hari jugak la...
    tapi selalunya benda nih hanya akan jadi pada 1st domain jer...
    bila setup 2nd domain slalunya xde masalah...
    terus boleh masuk...

    so disarankan untuk 1st domain tuh buatla apa2 domain yg tak nak digunakan dulu sebagai test....
    tapi domain nih akan approve jugak nanti cuma lambat sikit la...so better buat nama bebaik la skit...
    nanti boleh guna jugak...

    kalau dah berjaya setup domain...
    dia akan keluar macam nih:



    6) klik "go to cpanel"
    - dia akan keluar notice kat atas sekali macam nih...



    dia akan bagi 2 nameserver kat atas tuh...copy dua2 tuh...
    then pergi semula ke akaun co.cc

    7) Go to manage domain...pilih domain yg kita daftar tadi...tekan "setup"...



    Cool Lepas tuh isi nameserver yg diberi kat masa kita daftar dekat webhost tadi seperti di bawah nih...
    - nama server x semestinya macam contoh kat bawah nih...bergantung pada apa yg dia bagi...



    9) Tekan setup...

    10) Siap !!

    Aku x sure boleh berfungsi terus or kena beberapa ketika...tapi kiranya dah settle lah tuh...

    Untuk install wordpress plak...rasanya skrg tak boleh guna function fantastico tuh...sebab ada problem...so kena buat secara manual...

    okies!


    Last edited by silentfox on Thu Dec 24, 2009 6:21 pm; edited 1 time in total

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by johnburn on Thu Dec 24, 2009 5:40 pm

    nice tut but putera xbenarkan referral link kt dlm pos bro


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by OngBok on Thu Dec 24, 2009 6:14 pm

    Bagus2 .. panduan yang lengkap.
    Referral link removed


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    silentfox
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Location : Bergiat aktif ketika malam!
    Job/hobbies : Layan bola especially EPL!
    Registration date : 18/06/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by silentfox on Thu Dec 24, 2009 6:25 pm

    aku try and error jer melanggar peraturan...hehe!

    sorik2...insaf dah... Razz

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by yurckk on Thu Dec 24, 2009 6:56 pm

    Kenapa nak pakai .co.cc? TOP TLDs kan banyak lagi yang available, even yang old pn banyak
    dropped... premium pn ade... and yet still can get for below $10 per year.. Kalo pakai
    top TLDs (.COMs, .NETs, .ORGs) orang pn senang nak igt and Search Engine weight utk ranking
    natural pn at least bagi sumbangan.. IMO

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by OngBok on Thu Dec 24, 2009 7:53 pm

    Nak free la tu.
    ada ker yang .com free.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    yurckk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 227
    Age : 32
    Location : Middle Earth
    Registration date : 17/02/2009

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by yurckk on Thu Dec 24, 2009 8:01 pm

    OO free.. hehe.. ade je .COM free... a year.. tp kne get hosting skali la.. hehe..
    xpela, .co.cc, blh la kalo nak cube2..

    Sponsored content

    Re: setup co.cc domain [mcm mana]

    Post by Sponsored content Today at 11:59 am


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 11:59 am