Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perancangan Masa Depan

    Share

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Perancangan Masa Depan

    Post by daimon on Fri Mar 06, 2009 4:31 pm

    aku berhajat nak buat pinjaman rumah RM300k dan bayaran balik utk 30tahun..
    rasa2 terbeban atau x kalau aku nak bayar balik andai kata income aku sebulan RM2.5k?

    dan mcm mana interest pinjaman ni dikira?
    bayaran balik selama setahun x interest?
    atau jumlah pijaman x interest?

    help me please cheers

    belle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 25
    Location : quown town
    Job/hobbies : student
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by belle on Sat Mar 07, 2009 11:14 pm

    ko nak ape pnjm smpy 300k?..nk pnjm ktne?bank ker..aq x tw sgt tp interest rate mostly 5.6% dpnds pd jns loan and bank..so ko kire r sndri..kalo berbaloi dgn pln ko 4 d money,nk repay loan +interest..go on

    slaughters
    PDP Moderator
    PDP Moderator

    Gender : Male Number of posts : 213
    Location : Selangor
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by slaughters on Sat Mar 07, 2009 11:45 pm

    takut aku dengar bile nak buat loan 300k dengan hanya gaji banyak itu..

    dah kahwin ke belum nie ?

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by hairulfadly on Sun Mar 08, 2009 10:41 pm

    Rumah kat mana ko nak beli ni?
    Rumah area Putrajaya ke?

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by ryna168 on Mon Mar 09, 2009 12:01 am

    pinjaman 300k ngan gaji 2.5k sebulan?adeh!cam terbeban je tu dik daimon..lainla kalau ada sumber kewangan lain..kira okla..kalau gaji 5k sebln,pinjam 300k tu cam okla..bak kata pepatah..kalau nak buat sesuatu,baik cam ukur baju dibadan sendiri..supaya besar itu periuknya,besar tu gak kerak nasinya.. Very Happy

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by PELUKIS on Mon Mar 09, 2009 8:59 am

    seram sejuk aku dengar.....
    kebetulan aku tengah proses beli rumah kedua...
    berharga RM125K...
    tetapi aku slowtalk ngan agen buat harga jadi RM145K....
    sebab duit muka aku ade 5% je....
    dan ade la duit lebih nanti nak renovate sesikit..
    pinjaman sebanyak 145k pun cecukup makan je bank lulus dengan basic 3k...
    tapi aku ade komitmen rumah no 1 ngan sebijk kerete la...
    bembulan rumah 145 tu RM630...
    jadi kalau kau kate rumah 300K...
    maknenya bembulan dia 1300.... (mahal tu)

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by sixx on Mon Mar 09, 2009 11:01 am

    PELUKIS wrote:seram sejuk aku dengar.....
    kebetulan aku tengah proses beli rumah kedua...
    berharga RM125K...
    tetapi aku slowtalk ngan agen buat harga jadi RM145K....
    sebab duit muka aku ade 5% je....
    dan ade la duit lebih nanti nak renovate sesikit..
    pinjaman sebanyak 145k pun cecukup makan je bank lulus dengan basic 3k...
    tapi aku ade komitmen rumah no 1 ngan sebijk kerete la...
    bembulan rumah 145 tu RM630...
    jadi kalau kau kate rumah 300K...
    maknenya bembulan dia 1300.... (mahal tu)

    bro, rumah 145k tu rumah camne ek

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by PELUKIS on Mon Mar 09, 2009 10:46 pm

    bro, rumah 145k tu rumah camne ek[/quote]

    ayat soalan kau nie aku kurang pasti nak bagi jawapan yang mane satu....
    tapi aku explain dua dua....

    1) rumah 145k tu rumah teres 2 tingkat...
    second hand.... dan mempunyai 4bilik 2bilik air..
    tapi tak besar sangat... cuma 14'x55' je...


    2) rumah 145k tu aku suruh agen yang letak harga pada bank....
    sebenar nya rumah tu owner jual 125k....
    jadi pinjaman aku akan amik kat bank 145k...
    bila aku bayar kat owner 125k jadi aku ade baki cash sebanyak 20k...
    itu untuk renovate sesikit rumah tu...

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by daimon on Tue Mar 10, 2009 11:14 pm

    owh...
    gitu..

    x lah..
    utk pinjaman rumah mungkin bawah RM200k
    lagi RM100k nak buat bisness Razz

    kepala aku mmg nak buat business jek, x suka keja makan gaji...
    projek last sem aku pon berkaitan busiess ni jugak...
    dapat pujian jugak la, cuma kene perhalusi sket work flow dgn management...
    marketing startegy ok la sket2 Razz

    kalau bisness tu berjaya, insyallah boleh pulang balik modal dlm masa 3~5 tahun..
    tapi bank boleh approve ke kalau kita dah buat pinjaman rumah then aku nak buat pinjaman business plak?

    atau aku amik risk dulu?
    buat pinjaman business then pinjaman rumah?

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by PELUKIS on Fri Mar 13, 2009 9:24 am

    beranie tol kau ye....
    nak buat perniagaan...
    aku lemah tol dalam bab bisnes nie...
    kau nak buat bisnes pe...
    kalau kau wat pinjaman rumah dulu pastu wat pinjaman perniagaan,
    aku rasa cam susah nak lulus...
    tapi peluang nak dapat tu tak tipis la, sebab kau masih muda...

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by sixx on Fri Mar 13, 2009 12:52 pm

    kwn aku pinjam punb 50k nak buka kedai hardware elektrik sekali ngan servis2 semua la. sekali dpt 30k je, pastu tak bg buka kedai. suh buat dr rumah je. padahal prospek besar, tpt pun strategik. tu belum lain2 lg punye hal. jdnya ko konfiden ke bole dpt 100k tu kalau ko ada pinjaman rumah. kwn aku tu pinjaman kereta pun takde

    mangisza
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 22
    Age : 31
    Location : Gold Coast ,PG
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by mangisza on Fri Mar 13, 2009 5:30 pm

    huh..300K? banyak tu..maybe x lepas laaa, tambah2 lg klu pekerje swasta/industri...
    maybe klu stakat 50K-100K tu dpt kot...tp depends ngn ko punya gross salary , n commitment laa, ex: car loan, housing loan, pesonal loan..n macam2 lg loan + kredit card n bla bla bla ....satu lg klu ko dh ade rekod loan ngn bank lg ler mudah nk dpt..so, ape2 pon pekata ko p discuss ngn bank officer or loan consultant dlu...p survey smua bank, pilih bank yg bleh bg ko interest yg paling sket n cara pyment yg paling mudah, ie flat rate, flexible rate...yg 2 ko tanya ler consultant bank cz klu aku cite pon bkn smua btol kn kn...k......

    ps: klu nk kawen baik x yah wt loan...

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by teri-chan on Fri Mar 13, 2009 8:20 pm

    haha apsal takyah buat loan utk kawen? kalu nk kawin tp takde duit.. or tak sempat nk kumpul tp ms dh suntuk.. loan je la.. tak baik benda baik dilambat2kan.. nowadays susah nk cr lelaki yg tinggi pendapatan dr wanita... n no such thing sume blanje lelaki kene tanggung... kene sama2 susah juge.

    eh? aku lari tajuk ke? tak kan? ttg perancagan ms dpn jugk hehehe...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by PELUKIS on Fri Mar 13, 2009 10:05 pm

    tapi kalau kau nak lagi senang....
    kau gi bank bukan gi kounter yang amik nombor tu...
    gi kounter khidmat pelangan tanya kat dia berape pinjaman layak dengan gaji bayak nie...
    tapi ka kena jujur la bagi tau ape yang kau hutang....

    muraicherang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 160
    Location : klate
    Job/hobbies : pikat burung tino
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by muraicherang on Sat Mar 14, 2009 3:14 am

    kawan aku nk pinjam 100k ngan mara (bercagar) dia ne dh ade bisnes. 3-4 kali turun naik mara. itu x kna ini x kna.. last........xjadi pinjam.

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by PELUKIS on Sat Mar 14, 2009 7:49 am

    wei.. tapi jangan sampai pijam arlong tau....
    ini je nasihat aku..

    fizzswiss2u
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 254
    Age : 37
    Location : Penang-KL-Perlis-Penang
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by fizzswiss2u on Sat Mar 14, 2009 2:21 pm

    K ni nasihat aku yg 100% hidup dlam dunia bzness.. X la kaya x p cukup menyara 2org wife n ank2 aku..

    1. Ko nk pinjam 300k 2 x jadi hal dgn dgn gaji ko 2.5k sebulan..

    2. Ko mesti membuat perangcangan yg teliti d mana 300k itu akan d laburkan.. Sebab ko kena ingat 2 duit pinjam.. Kena bayar balik.

    3. Jgn mudah pecayakan org.. Bila org kata bzness ni untung ko labur kt semua duit ko.. Ingat setiap bzness kita mula dari bawah.. Jgn sesekali capai awan dahulu.. Capai tanah dulu, lebih dekat dgn kita..


    Harap ko berjaya.. Dunia n akhirat..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by ogGy on Sat Mar 14, 2009 2:49 pm

    Aku tak pasti samada lepas atau tidak pinjaman ko 300k tu,banyak giler...rumah ape sampai mahal sangat harganya ? aku syorkan ko pinjam duit tu,beli tanah sendiri dan buat rumah sendiri.Jimat kos berbanding ko beli rumah dah siap.Harga tanah pun skang ni meningkat...silap2 kau akan dapat 2x ganda dari harga sebelum ni.

    Rumah besar2 pun tapi hidup ko dibebani hutang,tak seronok jugak bro...Apa yang aku cakapkan ni betul,aku celup kisah hidup bos aku.Ko kumpul duit sikit2 lama-lama ko merasa jugak hidup dalam rumah besar dan aman.Dulu dia duduk rumah sewa walaupun ada kedai sendiri tapi skang duduk rumah macam istana.

    Ko niaga apa bro ?


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by hairulfadly on Fri Sep 18, 2009 9:14 pm

    Perancangan masa depan..
    Masih tak terfikirkan lagi..huhu..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by ogGy on Fri Sep 18, 2009 9:50 pm

    Waa...cik hairul menghidupkan topik lama la.. Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Sponsored content

    Re: Perancangan Masa Depan

    Post by Sponsored content Today at 4:23 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:23 am