Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    share internet

    Share

    kutak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 24/03/2009

    share internet

    Post by kutak on Sun Dec 20, 2009 4:02 pm

    salam semua,

    mintak bantuan semua.

    cases : saya ada satu project, saya di tingkat 5 ( streamy di sini ) dan kawan saya di tingkat 25, untuk membuat sambungan wired / cat5/6 adalah mustahil rasanya. apa kah jenis alatan yang boleh menyambungkan dua buah rumah tersebut yang berada pada blok yang sama ..

    berapa anggaran kos alatan tersebut,

    terima kasih semua

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: share internet

    Post by Razi_IBM on Sun Dec 20, 2009 4:33 pm

    pakai wireless directional antenna. tapi aku tak pasti wireless router biasa cukup power atau tak.

    kutak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 24/03/2009

    Re: share internet

    Post by kutak on Sun Dec 20, 2009 5:04 pm

    Razi_IBM wrote:pakai wireless directional antenna. tapi aku tak pasti wireless router biasa cukup power atau tak.

    Thank Razi_IBM for your reply, tapi macam yang ko cakap la ..aku rasa memang takkan lepas kalo setakat router 54mbps biasa.tapi aku pon belum buat ape ape implementation sebab bugdet takde, tak nak buang duit sebab ada projek lain yang nak buat.

    tu yang mintak pakar atau mereka yang berpegalaman buat bende ni untuk beri suggestion. macam mana kalo n series ?,

    tapi kalo outdoor antenna, yang mana satu boleh sampai ke floor 27 ?

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: share internet

    Post by wanjihan on Sun Dec 20, 2009 6:52 pm

    langgan jer la satu lg streamyx... hehehe

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: share internet

    Post by tasek16 on Sun Dec 20, 2009 7:13 pm

    wanjihan wrote:langgan jer la satu lg streamyx... hehehe

    betul tu wanjihan... better langgan jer streamyx baru untuk rumah kawan tu..

    btw kalau pakai wired pun boleh tapi kena pakai pakai extender atau repeater laa.tapi harga repeater ni pun mahal gak...tak berbaloi unless kalau ko dan kawan ko ni nak buat network sharing between 2 pc


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    kutak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 24/03/2009

    Re: share internet

    Post by kutak on Mon Dec 21, 2009 7:51 pm

    erm terima kasih pada yang sudi menjawab dan melontarkan pendapat...

    so conclusion nyer memang tiada satu pon device wifi yang boleh support wave ke tingkat 27 tu ..sebab memang wifi tak meruap ke atas tapi meruap secara melebar ..expanded.

    dah cuba tanya bebrapa orang pakar, tiada sorang pon yang dapat memberikan kepastian tentang jenis wifi device yang boleh di gunakan. untuk wired pula, tingkat 27 tu terlalu tinggi dan capacity cable melebehi 100 meter, untuk guna expander atau repeater pon tak berbaloi.

    so the best solution i got from the these cases would be, apply another streamyx connection.

    problem settle.

    thanks semua

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: share internet

    Post by wanjihan on Mon Dec 21, 2009 8:14 pm

    sama2...

    Sponsored content

    Re: share internet

    Post by Sponsored content Today at 8:27 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 am