Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    apa itu JOOMLA?

    Share

    angker2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 37
    Age : 29
    Location : KUALA KANGSAR BANDAR DIRAJA
    Job/hobbies : PHOTOSHOP DAN FLASH
    Registration date : 02/03/2009

    apa itu JOOMLA?

    Post by angker2008 on Fri Dec 18, 2009 6:43 pm

    Assalamualaikum. Saya nk tanya Joomla tu benda pe? Joomla ni mcm webs.com ker yg boleh wat websites free. Klo sama mcm webs.com mana lagi bagus dan senang nk guna.Terima Kasih

    betik
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 204
    Registration date : 15/03/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by betik on Fri Dec 18, 2009 7:45 pm

    perbezaan mudah:
    webs.com ialah web-hosting provider(ada free punya) yang juga menyediakan perkhidmatan untuk kita bina website guna dia punya web-builder..tak perlukan programming background kalau guna web-builder dia...

    joomla bukan web-hosting provider(kita perlu hostkan website kita kat server sendiri ataupun kat web-hosting provider)...ia adalah content management system(CMS) yang dah ada framework untuk web application(e.g: nak access database, manage session, etc)...jadi nak buat dynamic web-site guna joomla agak mudah tapi paling koman pun masih memerlukan sedikit programming background(untuk basic customization, etc)...

    jadi bergantung kepada keperluan...
    nakkan hosting free(tapi guna domain webs.com)?...pilih webs.com..
    kurang pandai web-programming?...pilih webs.com guna dia punya web-builder...
    kalau rasa webs.com punya web-builder tak mampu buat macam apa yang kita nak, boleh la hostkan site kita kat webs.com(berbayar) dan guna joomla(ataupun cms lain macam mambo, drupal, etc)...ataupun buat dari scratch guna programming language yang berkenan Very Happy...

    mfaiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 107
    Age : 27
    Location : Cyberview
    Job/hobbies : IT Exec
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by mfaiz on Sat Dec 19, 2009 1:13 am

    Joomla!

    Joomla! ialah sebuah sistem pengurusan kandungan sumber terbuka yang diedarkan secara percuma. Ia ditulis dalam bahasa pengaturcaraan PHP untuk menerbitkan kandungan ke laman web dan intranet dengan menggunakan Pangkalan data MySQL.

    Ciri-ciri unik Joomla! termasuklah laman cache untuk meningkatkan prestasi, RSS, laman boleh cetak, berita terkini, blog, undian, carian laman, dan bahasa-bahasa.

    Nama "Joomla" diambil daripada perkataan Swahili iaitu jumla yang bermaksud "mari bersama-sama" atau "secara keseluruhannya". Ia dipilih bagi menunjukkan komitmen pasukan pembangunan dan komuniti projek berkenaan.

    Keluaran pertama Joomla! (Joomla! 1.0.0) diumumkan pada 16 September 2005. Ini adalah keluaran penjenamaan semula Mambo 4.5.2.3 digabungkan dengan pembaikan keselamatan serta pepijat komputer. Di peta laman projek ini, pasukan pembangunan asas menyatakan bahawa Joomla! 1.5 adalah kod yang ditulis semula dengan dibinan menggunakan bahasa pengaturcaraan PHP 5.


    Rujukan: Wikipedia

    mfaiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 107
    Age : 27
    Location : Cyberview
    Job/hobbies : IT Exec
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by mfaiz on Sat Dec 19, 2009 1:21 am


    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by OngBok on Sat Dec 19, 2009 9:54 am

    Rasanya TS dah faham apa itu Joomla


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    angker2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 37
    Age : 29
    Location : KUALA KANGSAR BANDAR DIRAJA
    Job/hobbies : PHOTOSHOP DAN FLASH
    Registration date : 02/03/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by angker2008 on Sat Dec 19, 2009 1:47 pm

    ooo.mcm itu. Korang de website yg korang buat x? Nk tgk hasilnya.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by OngBok on Sat Dec 19, 2009 1:59 pm

    Buat dengan Joomla ker?


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    angker2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 37
    Age : 29
    Location : KUALA KANGSAR BANDAR DIRAJA
    Job/hobbies : PHOTOSHOP DAN FLASH
    Registration date : 02/03/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by angker2008 on Tue Dec 29, 2009 11:06 pm

    saya baru buat website dari webs.com ambil yang free punya.
    Joomla tu nampak mcm advance ckit. Ni nak tanya camna nak halang orang dari copy data kita di webs.com? Tutorial webs.com xbanyak pon kat google. Terima Kasih kepada yang sudi membantu.

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by johnburn on Tue Dec 29, 2009 11:14 pm

    xpham ape yg en angker mksdkn dgn curi data tu
    bleh terangkn skit x?


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by OngBok on Wed Dec 30, 2009 7:16 am

    Ni nak tanya camna nak halang orang dari copy data kita di webs.com

    Tak ada cara yang spesifik untuk halang orang curi data
    selagi data tu dipublish dan display kat skrin.

    kalau orang nak seribu daya. apa yang kita boleh halang ialah
    data yang dienkrip seperti password. tu pun ada orang boleh godam.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    angker2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 37
    Age : 29
    Location : KUALA KANGSAR BANDAR DIRAJA
    Job/hobbies : PHOTOSHOP DAN FLASH
    Registration date : 02/03/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by angker2008 on Sat Jan 02, 2010 4:46 pm

    sy nk prevent orang dari copy paste data kat websites saya. Saya tahu banyak cara boleh copy. Yela penat lelah kita buat sesuatu tetapi senang2 orang copy.

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by TemanX on Sat Jan 02, 2010 5:41 pm

    Rasa cam tak boleh je...kalau kita disable rightclick, diorang ble save as web page kita. pastu webpage tu boleh edit index,css file....best gile aa blaja web developer ni,huhuhu......

    pastu kalau kita ada database, yang tu setakat ni aku tak tau cammana diorang kopi data2 dalam web,tapi aku rasa cam boleh je...cuma kena banyak baljo le yob....

    paling senang nak tengok coding htm,css atau java,yang aku rasa la,dalam firefox,right click,pastu view page source. nanti ada la coding2 dalam web page tu. Kalau stakat basic html,css, aku rasa buat camni dia display semua.....kuang3....


    alien


    aku pun masih tertanya2 cammana nak buat diorang takleh display coding2 ni.....


    scratch

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by OngBok on Sat Jan 02, 2010 6:02 pm

    Macam aku cakap kat atss tu la,
    Selagi boleh display kat skrin,
    selagi tu la orang boleh copy.

    Cuma setakat nie yang boleh dibuat;
    Klik DEMO


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by LanoG on Sun Jan 03, 2010 12:18 am

    Selain Joomla, Wordpress juga adalah salah satu CMS yang popular... Very Happy


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    newztech
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 35
    Registration date : 18/02/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by newztech on Sun Jan 17, 2010 12:05 am

    Daftar domain percuma di http://www.co.cc
    Lepas tu cari web hosting percuma, yang saya guna http://byethost.com/free-hosting
    Dapat 5500MB web space, boleh guna sehingga 50 Domain.
    Lepas daftar bolehla install joomla ataupun wordpress, saya lebih suka joomla.

    fendy5479
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 25
    Registration date : 22/04/2009

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by fendy5479 on Mon Jan 18, 2010 10:50 am

    OngBok wrote:Macam aku cakap kat atss tu la,
    Selagi boleh display kat skrin,
    selagi tu la orang boleh copy.

    Cuma setakat nie yang boleh dibuat;
    Klik DEMO

    ok gak camtu bro.. bole share coding camana buat tu?

    JUSOHMATSAN
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 3
    Location : jalan kb-kl,kemubu-Pendek
    Job/hobbies : Penguasaha budu secara keci-kecilan
    Registration date : 20/01/2010

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by JUSOHMATSAN on Thu Jan 21, 2010 7:20 pm

    terimaksih kepada semua kerana telah dua hari saya belajar tentang joomla dan alhamdulliah dapat saya kuasai

    Sponsored content

    Re: apa itu JOOMLA?

    Post by Sponsored content Today at 8:29 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:29 pm