Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Share

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Fri Dec 18, 2009 7:45 am

    Salamualaikum Semue....Sedare OngBok dan rakan2 sekalian...saya ade beberape masalah semasa mengikuti tutorial membina laman web berasaskan CMS php....terdapat beberapa step yang saye tidak dapat buat menyebabkan pembelajaran saya terbantut,antaranya step ini:

    6. Setelah selesai copy, buka IE dan taip alamat http://localhost/joomla <enter>
    7. Choose Language: Next
    8. Pre-installation Check: Next
    9. License: Next
    10. Database Configuration: Untuk memasukkan maklumat ini buka IE dan taip;
    http://localhost/phpmyadmin/

    Saya tidak dapat masuk ke laman ini : http://localhost/joomla

    dan bile saye taip laman tersebut, yg keluar hanyalah...:

    Object not found!

    The requested URL was not found on this server. If you entered the URL manually please check your spelling and try again.

    If you think this is a server error, please contact the webmaster.
    Error 404
    localhost
    12/18/09 07:41:10
    Apache/2.2.11 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.11 OpenSSL/0.9.8i PHP/5.2.9
    silent

    rakan2....minta bantuan ye..... Smile

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by OngBok on Fri Dec 18, 2009 8:32 am

    maksudnya dalam folder 'htdocs' tidak ada folder yang bernama 'joomla'
    secara default selepas kita install xampp, dalam folder htdocs ada;
    1) folder xampp
    2) fail index.php
    3) fail index.html

    cuba buat satu folder bernama joomla di dalam folder htdocs
    dan cop semua fail joomla ke dalam folder joonla.

    http://localhost/joomla

    *******************************************************
    Dalam tutorial tu telah jelas diterangkan. sila teliti;

    MEMASANG JOOMLA 1.5.15 DI LOCALHOST

    1. Selepas download dan simpan fail zip joomla di desktop, extract fail.
    2. Buka folder dan copy semua fail/folder joomla.
    3. Buat satu folder joomla di dalam c:\xampp\htdocs
    4. Kemudian paste fail yang dicopy tadi ke dalam folder c:\xampp\htdocs\joomla
    5. Sekarang dalam folder joomla terdapat fail lengkap seperti berikut;


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Fri Dec 18, 2009 10:24 am

    Alhamdulillah....terima kasih.......

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Fri Dec 18, 2009 10:44 am

    tapikan sedre ongbok....saye dah isi "database configuration" seperti yg dinyatakan dalam tutorial, then bile saye klick next jew terteralah:

    An error has occurred.:

    Could not connect to the database. Connector returned number: Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL

    apew kesilapannye ea......

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by OngBok on Fri Dec 18, 2009 11:28 am

    Dalam tutorial tu dah jelas dah, cuma mungkin kurang teliti.
    Kalau nak ikut cara nie pun tak per.



    Kalau nak download

    ok.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Fri Dec 18, 2009 12:01 pm

    wookey.....terima kasih...!!!nnti kalau ade prob saye tanye lagi dlam topic nie yea....... cheers

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    masih tersangkut......

    Post by @mirul1991 on Fri Dec 18, 2009 2:47 pm

    Sedare OngBok......masih lagi x boleh la....lepas saya isi form "database configuration" dan tekan next jew , masih lagi keluar nie:

    Could not connect to the database. Connector returned number: Unable to connect to the database:Could not connect to MySQL

    saya masih ikut step, tapi masih lagi x boleh, masalah saya ke masalah joomla ea.....?? Mad

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by OngBok on Fri Dec 18, 2009 4:46 pm

    cuba check mysql running ker tidak

    dalam phpmyadmin apa yang awak isi


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Sat Dec 19, 2009 1:20 pm

    ooo...ye....sedare OngBok,mcm mane mk tukar atau reset blk address website yg dah siap tu?
    kalau x silap dekat dalam tutorial x de diterangkan la....

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Sun Dec 20, 2009 4:17 pm

    x de orang nk tolong ke.........? Crying or Very sad

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by OngBok on Sun Dec 20, 2009 7:26 pm

    dalam tutorial tu ada diterangkan, cuba teliti betul2.
    Masa nak isi database dalam joomla, awak kena buka satu lagi IE atau tambah satu lagi tab untuk taip alamat

    http://localhost/phpmyadmin

    dalam phpmyadmin, buat satu database.
    bila dah selesai, buka balik joomla dan isi maklumat database tadi.
    ok.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Mon Dec 21, 2009 10:42 am

    ooo....macam mana la saya boleh terlepas pandang....terima kasih.....!

    @mirul1991
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 26
    Age : 25
    Location : Shah Alam Bandar Anggerik
    Job/hobbies : Surf Internet
    Registration date : 28/08/2009

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by @mirul1991 on Mon Dec 21, 2009 11:35 am

    hmm....saya tidak berape fahamla....saye nk buat alamat laman web contohnye http://putera.forumotion.com
    saya bukannye nk buat nama website.....Andai kata saya sudah berjaya menyiapkan website saya sendiri, kemudian saya keluar. Dan apabila saya hendak mesuk semula ke website saya, saya tidak mengetahui apa alamat website saya.....macam mana te ye......?

    Buah Cempedak di luar pagar,
    Ambil galah tolong jolokkan,
    Saya budak baru belajar,
    Kalau salah tolong tunjukkan.

    Sponsored content

    Re: Masaalah Dalam Mengikuti Tutorial

    Post by Sponsored content Today at 7:37 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:37 pm