Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah Server Email [help]

    Share

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Masalah Server Email [help]

    Post by sleyer on Thu Dec 17, 2009 1:03 pm

    helo warga putra .. den ada masalah pasal server email ...

    office aku email pakai server sendiri ... gune fix line ... prob kt sini .. ada beberape client yg kata dah send email tapi staff office aku kata masih tak dapat email tu. kekadang lewat 1hary email tu .. hantar hary ni ... esok baru dapat ...

    jadi setelah aku buat diagnosis smtp kt http://www.mxtoolbox.com/diagnostic.aspx


    aku dapati error Warning - Reverse DNS does not match SMTP Banner setelah aku cek maksud error ni ... server email akan susah untuk terima email dari client2 lain sebb domain aku "disyakki spam" so dari situ akan berlaku masalah kelewatan menerima atau menghantar ... jadi klu korang ada kepakaran setting email server sendiri ... harap dapat membantu ... Very Happy

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by xenomorf on Thu Dec 17, 2009 1:36 pm

    office ko ni pki line internet dr tm-net @ streamyx?
    dorang ada policy baru pasal email server ni. suma port 25 (default) da kena block.

    Warning - Reverse DNS does not match SMTP Banner - ko bleh kontek tm-net @ streamyx pasal ni coz di bhgn dorang yg handle suma hntr menghantr email tu. sy pya email server sendiri pun x dpt guna sdh skarang.

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by sleyer on Thu Dec 17, 2009 1:53 pm

    xenomorf wrote:office ko ni pki line internet dr tm-net @ streamyx?
    dorang ada policy baru pasal email server ni. suma port 25 (default) da kena block.

    Warning - Reverse DNS does not match SMTP Banner - ko bleh kontek tm-net @ streamyx pasal ni coz di bhgn dorang yg handle suma hntr menghantr email tu. sy pya email server sendiri pun x dpt guna sdh skarang.

    ooo thx ...

    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by TRUNASUCI on Wed Dec 23, 2009 4:19 am

    xenomorf wrote:office ko ni pki line internet dr tm-net @ streamyx?
    dorang ada policy baru pasal email server ni. suma port 25 (default) da kena block.

    Warning - Reverse DNS does not match SMTP Banner - ko bleh kontek tm-net @ streamyx pasal ni coz di bhgn dorang yg handle suma hntr menghantr email tu. sy pya email server sendiri pun x dpt guna sdh skarang.

    boleh,

    tapi kena fwd request SMTP ke server tmnet dulu, baru keluar..

    smtp-proxy.tm.net.my:25

    contoh kalau guna MTA Postfix, saya ada buat how-to disini:

    http://trunasuci.pbworks.com/Postfix-MTA-additional-setup-for-TMNET-SMTP-delivery-problem

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by sleyer on Wed Dec 23, 2009 11:20 am

    TRUNASUCI wrote:
    xenomorf wrote:office ko ni pki line internet dr tm-net @ streamyx?
    dorang ada policy baru pasal email server ni. suma port 25 (default) da kena block.

    Warning - Reverse DNS does not match SMTP Banner - ko bleh kontek tm-net @ streamyx pasal ni coz di bhgn dorang yg handle suma hntr menghantr email tu. sy pya email server sendiri pun x dpt guna sdh skarang.

    boleh,

    tapi kena fwd request SMTP ke server tmnet dulu, baru keluar..

    smtp-proxy.tm.net.my:25

    contoh kalau guna MTA Postfix, saya ada buat how-to disini:

    http://trunasuci.pbworks.com/Postfix-MTA-additional-setup-for-TMNET-SMTP-delivery-problem


    aku dah report kt tm ... dia org dah setting kan ... so aku dah check balik aku nye smtp dah ok da ... masalah baru plak kt sini ... email tetap ada yg dapat dan ada yg lambat sampai .......waaaaaaaaaaaaaaa scratch waaaaaaaaaaaaaa mcm mane ni ??????????

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by ayoi on Wed Dec 23, 2009 2:26 pm

    domain ko host kat office gak ke ?
    guna os apa n application apa tu mail server ?


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by sleyer on Wed Dec 23, 2009 2:48 pm

    ayoi wrote:domain ko host kat office gak ke ?
    guna os apa n application apa tu mail server ?

    domain host kt changeip.com tukar dns mapping ke ip WAN aku

    os xp

    server email pakai surgemail

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by ayoi on Wed Dec 23, 2009 3:42 pm

    lor bukan lease line lah ni

    just streamyx ppoe bukan ppoA...

    hmmm camtu yang delay tu.. biasa la.. kalau tunggu sampai sehari kira ok lah tu.

    sebab kat tmnet dia ada maintenance yang banyak backup sana sini.. tu jadi delay.

    sebab aku pakai no-ip.com cam changeip tu.. cam tu la ada lewat ada ok yang tensen lewat tu yang urgent coz ada attachment file..

    senang beli hosting murah... redirect je email tu ke mailserver kita.. sama ngan server sendiri gak..
    tak sempat tempat kita hosting pegang server kita sedut terus tanpa ada tertinggal kat sana. kalau server kita down.. mail akan terhimpun kat kita hosting tu... simple kan...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by sleyer on Wed Dec 23, 2009 4:10 pm

    ayoi wrote:lor bukan lease line lah ni

    just streamyx ppoe bukan ppoA...

    hmmm camtu yang delay tu.. biasa la.. kalau tunggu sampai sehari kira ok lah tu.

    sebab kat tmnet dia ada maintenance yang banyak backup sana sini.. tu jadi delay.

    sebab aku pakai no-ip.com cam changeip tu.. cam tu la ada lewat ada ok yang tensen lewat tu yang urgent coz ada attachment file..

    senang beli hosting murah... redirect je email tu ke mailserver kita.. sama ngan server sendiri gak..
    tak sempat tempat kita hosting pegang server kita sedut terus tanpa ada tertinggal kat sana. kalau server kita down.. mail akan terhimpun kat kita hosting tu... simple kan...

    mcm mane dari hosting serv email nak pi ke server kita ??? Crying or Very sad saye phm ape yg bro ckpkan tu .. tapi tang hosting server ke server sendiri .. tu yg den x tau tu

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by ayoi on Wed Dec 23, 2009 5:12 pm

    sebab aku tak guna surge ..tak tau lah leh support..

    tapi ceritanya....

    di panggil mailserver internal/localhost

    samada server je tukang sending out or pc user tu sendiri terpulang

    tapi incoming hanya server mail localhost je.

    localhost dapat mail ...pc user sedut lak localhost tu..based iplocalhost or domain network.

    pc user sedut email dia guna localhost/network bukan internet lagi.
    pc tu tak di benarkan internet tapi leh send email
    server or admin leh trace email sapa kena spam or bawak virus or penyebar virus.

    ***ringkasan
    mailserver local ni cam outlook/thunderbird/eudora
    leh create banyak account pastu receive email dari ISP/hosting/google/yahoo
    cuma takleh hantar ke pc lain je
    tugas mailserver local hantar plak ke outlook/thunderbird/eudora or localhost webmail.
    cam aku guna squirrelmail ..user tengok situ je.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by sleyer on Wed Dec 23, 2009 5:32 pm

    ayoi wrote:sebab aku tak guna surge ..tak tau lah leh support..

    tapi ceritanya....

    di panggil mailserver internal/localhost

    samada server je tukang sending out or pc user tu sendiri terpulang

    tapi incoming hanya server mail localhost je.

    localhost dapat mail ...pc user sedut lak localhost tu..based iplocalhost or domain network.

    pc user sedut email dia guna localhost/network bukan internet lagi.
    pc tu tak di benarkan internet tapi leh send email
    server or admin leh trace email sapa kena spam or bawak virus or penyebar virus.

    ***ringkasan
    mailserver local ni cam outlook/thunderbird/eudora
    leh create banyak account pastu receive email dari ISP/hosting/google/yahoo
    cuma takleh hantar ke pc lain je
    tugas mailserver local hantar plak ke outlook/thunderbird/eudora or localhost webmail.
    cam aku guna squirrelmail ..user tengok situ je.


    maksudnye

    emailhosting terima email


    user baca pakai outlook ?

    Sponsored content

    Re: Masalah Server Email [help]

    Post by Sponsored content Today at 4:25 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:25 am