Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    laptop tak boleh install win xp

    Share

    ramat152000
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 6
    Registration date : 14/03/2009

    laptop tak boleh install win xp

    Post by ramat152000 on Thu Dec 17, 2009 9:01 am

    Assalamualaikum....Kenapa ya laptop yang baru saya beli tak boleh nak install win xp.....tapi bila install wista ok jer????saya dah format hardisk tapi masih tak boleh jugak...bila habis proses format guna cd win xp dia akan keluar skrin biru (dia suruh cek h/disk sama ada ada virus atau tak???harap ada kawan2 bleh membantu...

    Laptop saya jenama gateway.....

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: laptop tak boleh install win xp

    Post by Razi_IBM on Thu Dec 17, 2009 9:07 am

    tu sebab takde driver sata.kena slipstream driver dalam cd installation.
    vista memang dah ada driver. leptop apa yang ko guna?pakai chipset apa?

    btw, aku vote "hai...apa kabar???harap ada kawan-kawan"

    Superior
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 376
    Age : 30
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : Student/Surf Internet
    Registration date : 13/02/2009

    Re: laptop tak boleh install win xp

    Post by Superior on Fri Dec 18, 2009 2:35 am

    aku pun pernah tolong install XP kat laptop kawan tapi keluar mcm tu. Install vista ok.

    biasanya nak masukkan driver dlm cd tu guna software dan software yg aku guna nLite

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: laptop tak boleh install win xp

    Post by bazsh on Fri Dec 18, 2009 10:37 am

    Nape nak guna Win XP?
    Terus guna Win 7 la....lepas guna terus jatuh chenta Razz hehe

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: laptop tak boleh install win xp

    Post by Razi_IBM on Fri Dec 18, 2009 11:48 pm

    aik mana vote?haha..

    angah_90
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 63
    Age : 26
    Location : Negeri Sembilan
    Registration date : 17/02/2009

    Re: laptop tak boleh install win xp

    Post by angah_90 on Fri Dec 18, 2009 11:58 pm

    ramat152000 wrote:Assalamualaikum....Kenapa ya laptop yang baru saya beli tak boleh nak install win xp.....tapi bila install wista ok jer????saya dah format hardisk tapi masih tak boleh jugak...bila habis proses format guna cd win xp dia akan keluar skrin biru (dia suruh cek h/disk sama ada ada virus atau tak???harap ada kawan2 bleh membantu...

    Laptop saya jenama gateway.....

    better check sata raid dier..aku pernah kene dlu..biler tkar win vis ker xp dier x dpat baca hardisk..msuk bios untuk tukar setting tu..thanks..n harap membantu..

    Sponsored content

    Re: laptop tak boleh install win xp

    Post by Sponsored content Today at 4:21 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:21 am