Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Info: Extra storage for website/blog

    Share

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Info: Extra storage for website/blog

    Post by tasek16 on Wed Dec 16, 2009 10:45 pm

    Assalamualaikum

    Thread ni just an info...pada sesiapa yang dah ada website/blog atau akan buat website atau blog but need more storage.

    Ok some of us buat website atau blog just guna free server samada guna real webserver atau guna just guna blogger.com atau wordpress.com misalnya. There's nothing wrong with it. or some just subscribe web hosting dari webhosting provider but subscribe paling murah dan paling sikit storage size cth 250mb..etc.. Kalau buat blog misalnya dengan size 250mb bagi aku tak ada masalah..sebab size database normally very far to reach 250mb..

    BTW kalau blog atau website tu juga mengandungi file-file lain yang besar cth video, audio atau original resolution pic dari digital cam dan bertambah dari masa ke sama.. then the problem started to arise... So 250mb mungkin tak cukup. satu lagi kalau satu-satu file yang besar kerap di download maka kemungkinan jumlah bandwidth cepat bertambah. Normally kalau hosting yang murah diorang limitkan bandwidth permonth sesuai dengan harga yang kita bayar..so kalau exceed bandwidth limitation ni..kemungkinan website/blog di suspend.

    Satu lagi masalah yang selalu kita hadapi kalau kita hostkan website/blog guna freeserver..even diorang kasi 1-10 gig misalnya sometimes useless..why? diorang just limit file size untuk diupload untuk satu-satu masa..katakan kita nak upload video lebih kurang 8MB atau apa-apa file yang lebih 5MB..so kita tak dapat upload sebab kebanyakkan free webserver limitkan file size just 5MB...satu lagi nature free webserver ni diorang letakkan semua account dalam satu server so..download file memang slow...

    So apa yang aku buat macam ni...aku guna file hosting server yang lain untuk hostkan file-file yang besar cth video/audio.. bagi pendapat dan pengalaman aku Dropbox.com is the best solution.

    Actually dropbox just personal file storage untuk kita backup/sync data ke server dan boleh diakses kat mana-mana as long as ada internet. Servis ni ada dua satu free dan satu lagi premium..kalau free dia kasi 2 gig storage but nak lebih upgrade ke premium. So 2 gig aku rasa enough untuk kita hostkan video/audio file asalkan jangan terlalu besar macam file movie tu sudah laaa..BTW kalau tak cukup sekali pun kita still boleh get another 2 gig by registering another account. Sebab 1 account satu email account so kita boleh register guna email yang lain betul tak...

    By default kita kena download software dropbox untuk register...btw tak semstinya kita kena guna software tu..software tu just for registering account dan kalau kita nak buat sync antara pc dan server...once registered boleh uninstall atau disable..so kita boleh guna browser untuk upload file.

    kalau kita login guna web browser kita boleh tengok dia unya interface very simple dan ada option untuk kita sharekan file samaada untuk orang-orang tertentu atau untuk public.. Now apa yang aku nak cakap ni..folder untuk public..so kita gunakan folder ini hostkan file-file kita...every file yang kita masukkan dalam public folder dia ada option untuk kita buat direct download..tak macam rapdishare..ziddu..etc..download link memang compilcated dan sapa-sapa nak download file kena tunggu dan masukkan captcha etc..but kalau guna dropbox untuk public folder kita tak perlu tunggu just direct download macam biasa..dari segi speed pun agak laju..

    so this one of the solution kalau kita guna free blog atau free webhosting so kita still boleh share big file macam video dan audio..BTW aku tak galakkan guna servis ni kalau kita guna servis untuk distributing illegal files. Selain itu katakan kita nak buat tutorial cth video tutorial of course kita boleh guna youtube..but youtube kita kena publishkan web tu cara public..so semua orang boleh tengok..but kita nak certain website cth forum ni..so kita boleh share link video tutorial tu just kat forum ni..betul tak.. dan boleh guna untuk apa-apa yang kita fikir sesuai..

    boleh check freatures dropbox

    so good luck & use it wisely Smile


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Info: Extra storage for website/blog

    Post by johnburn on Wed Dec 16, 2009 10:51 pm

    nice info bro, thanks Very Happy
    btw, nice siggy hehe


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Info: Extra storage for website/blog

    Post by wazy on Mon Dec 21, 2009 4:18 pm

    info yang bagus,tq yer bro

    Sponsored content

    Re: Info: Extra storage for website/blog

    Post by Sponsored content Today at 5:47 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:47 am