Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    .MKV to AVI converter

    Share

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 75
    Location: kajang
    Job/hobbies: student
    Registration date: 16/05/2009

    .MKV to AVI converter

    Post by reborn on Tue Dec 15, 2009 11:21 pm

    helo warga putera..

    nak suggestion bagi software terbaik..untuk convert .mkv ke .avi..sbb RMVB PLayer saya tak support mkv file..

    ciri yang saya perlukan -->
    1. Convert dengan "LAJU" (kurang sejam bagi 800mb)
    2. Complete dan sama kualiti (tanpa jejas kualiti)
    3. Tak guna CPU usage yang tinggi (spt Format Factory +98%)
    4. Mudah digunakan (user friendly)
    5. FREE

    tlg bg link untuk download sekali ok..

    Very Happy


    Last edited by reborn on Tue Dec 15, 2009 11:35 pm; edited 1 time in total

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts: 866
    Registration date: 28/02/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by hampeh on Tue Dec 15, 2009 11:29 pm

    super converter

    http://www.erightsoft.com/SUPER.html

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by tasek16 on Tue Dec 15, 2009 11:54 pm

    mkv just a container sama macam avi..dalam dalam mkv atau avi ni ada combination format video dan audio..

    Mkv boleh jadi format h.264 (video) + acc (audio) atau boleh jadi divx + mp3..ok kita boleh tukar container mkv ni ke avi and just retain what ever format video + audio dalam container tu.. ok problemnya sekarang apa yang aku tahu tak semua stand alone player support h.264 video format.. kalau kita tukar pun ke avi...player most probably tak boleh main.. nak main juga kita kena convert atau reencode..since reencode quality akan drop..unless kalau kita nak just main kat pc..kita boleh install codec yang sesuai untuk main h.264..windows 7 natively boleh main h.264 tanpa sebarang masalah..

    now check standalone player samada support format video h.264 atau tak... kalau support ok procees tutorial macam kat bawah:
    http://forum.videohelp.com/topic241422.html

    atau kalau dalam mkv tu format video dia divx/xvid + mp3 audio misalnya pun still boeh main dalam standalne player..apa yang kita perlu buat extract video+audio then masukkan ke dalam container baru cthnya avi...check tutorial katlink yang aku kasi
    kalau tak support ..terpaksa kena convert atau just play kat pc jer..


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 75
    Location: kajang
    Job/hobbies: student
    Registration date: 16/05/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by reborn on Wed Dec 16, 2009 1:13 am

    thanks tasek16..but its complicated..sbb rmvb player yg china ni bukan details sgt nk bgtau semua tu..Razz

    any recommmendation?..

    **"kalau boleh" saya nak nama dan link download saja..cara guna hanya klik dan convert.. Smile

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by tasek16 on Wed Dec 16, 2009 2:34 am

    yap memang complicated...but that's the way to convert without reeconding, retain quality..
    ciri yang saya perlukan -->
    1. Convert dengan "LAJU" (kurang sejam bagi 800mb)..depend on cpu..
    2. Complete dan sama kualiti (tanpa jejas kualiti)--depend pada format asal..some format terpaksa kena reencode and depend kat mana kita nak play video tu
    3. Tak guna CPU usage yang tinggi (spt Format Factory +98%)...most video encoder memang cpu intensive..so expect cpu usage tinggi
    4. Mudah digunakan (user friendly)..banyak
    5. FREE - banyak


    Btw kalau nak reecode balik memang banyak software..cth nya Media Encoder

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 128
    Registration date: 09/03/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by capoi on Wed Dec 16, 2009 10:45 pm

    saudara tasek...saya tertarik bab RMVB player ni. Saudara kata tak semua stand alone player support h264 video format. Jadi betulkah faham saya ada player yang boleh play h264 video ni. Kalau ada, setakat pengetahuan saudara tasek...brand apa yang boleh play h264 video ni. Info untuk RMVB player ni susah skit nak search. Saya minat nak beli untuk play anime video yang kebanyakannya dalam format mp4 dan mkv yang base h264 video.

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by tasek16 on Wed Dec 16, 2009 10:52 pm

    capoi wrote:saudara tasek...saya tertarik bab RMVB player ni. Saudara kata tak semua stand alone player support h264 video format. Jadi betulkah faham saya ada player yang boleh play h264 video ni. Kalau ada, setakat pengetahuan saudara tasek...brand apa yang boleh play h264 video ni. Info untuk RMVB player ni susah skit nak search. Saya minat nak beli untuk play anime video yang kebanyakannya dalam format mp4 dan mkv yang base h264 video.
    Actually susah nak cari player yang support h.264 buat masa ni.. akan datang mungkin senang kot..normally mediaplayer made in china ni tak boleh main h.264..may be some player boleh main..tapi susah nak jumpa..btw antara media player yang support almost all popular format macam Western Digital TV atau WDTV but aku tak pasti samada benda ni di jual kat malaysia dan berapa harga dia..but kalau ada dijual kat sini aku antara orang akan beli why?????? sebab very versatile player Smile


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 128
    Registration date: 09/03/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by capoi on Wed Dec 16, 2009 11:18 pm

    Thanks Tasek. Menarik juga tu. Sayang menda ni macam tak jual je kat malaysia ni. kalau jual pun mesti mahal macam bluray. Siap boleh support Full HD lagi.

    nie feng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 137
    Registration date: 12/02/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by nie feng on Mon Dec 21, 2009 1:28 am

    dah ade banyak sekarang jual player2 Full HD yg buleh support macam2 format termasuk h264. harga pun taklah mahal sangat dalam rm300 lebih je. gambar memang cantek kualiti macam bluray sebab ade connection HDMI. aku pakai Clamul Full HD.



    Sejak aku pakai ni tak lah aku bersusah payah nak convert lagi selepas download. masuk dalam pendrive terus pasang.

    banyak lagi brand lain yang ade macam Asus, WD, eGear. Semuanya dah support Full HD.

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by tasek16 on Mon Dec 21, 2009 2:18 am

    tq nie feng...
    menarik jugak ni...

    beli kat mana...aku memang cari kalau mediaplayer yang support hdmi or at least component connection...satu lagi kalau support ethernet lagi bagus boleh terus stream video dari pc--->media player ----> TV...


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 128
    Registration date: 09/03/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by capoi on Mon Dec 21, 2009 7:59 am

    Ye lah...Nie Feng beli kat mana? Harap2 pasaran dia meluas.

    nie feng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 137
    Registration date: 12/02/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by nie feng on Mon Dec 21, 2009 10:02 am

    Kalau duk kat KL baik beli kat Low Yat terus. Harga buleh kurang lagi. banyak Brand buleh buat pilihan. aku beli kat kedai letrik biase saje sebab aku duk kat kuantan. harge pun mahal sikit. Jenis Clamul mcm gambar tu yang latest punye dah ade 2 port usb dan ade connection ethernet kat belakang.

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 128
    Registration date: 09/03/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by capoi on Wed Dec 23, 2009 8:15 am

    Nie Feng...player tu dapat display subtitle tak untuk mkv video?

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 75
    Location: kajang
    Job/hobbies: student
    Registration date: 16/05/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by reborn on Wed Dec 23, 2009 11:47 am

    harga rmvb player brand western digital dlm rm3++ jer.. melambak kat lowyat..mcm2 pilihan ada kat sana cume prob kat bajet ler.. Smile

    anyway, ak dh try guna SUPER converter spt suggestion "Mr Hampeh", mmg cun la..

    nie feng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 137
    Registration date: 12/02/2009

    Re: .MKV to AVI converter

    Post by nie feng on Wed Dec 23, 2009 7:02 pm

    capoi wrote:Nie Feng...player tu dapat display subtitle tak untuk mkv video?

    buleh bace. tak ade masalah. tak perlu buat hard sub.

      Current date/time is Thu Oct 02, 2014 2:22 pm