Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Share

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Tue Dec 15, 2009 10:54 pm

    Setiap manusia memerlukan sumber vitamin dan mineral yang secukupnya untuk memberi tenaga .Tidak kira apa jua vitamin yang anda semua ambil,pasti memberi kesan positif dan negatif pada diri anda

    Di sini mari kita kongsikan vitamin dari pelbagai jenama yang anda makan sekarang dan pernah cuba sebelum ini .Senaraikan jenama berserta nama vitamin dan kesannya pada diri anda.( seperti di bawah )

    Jenama :
    Jenis Produk :
    Kesan dari penggunaan :

    Di ingatkan, sila pastikan tiada sebarang unsur jual beli di sini.Sekiranya berminat sesuatu produk yang disampaikan,sila PM user tersebut.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by MalaYneuMaya on Tue Dec 15, 2009 11:13 pm

    assalamualaikum...

    aku makan tablet vitbion forte dia tulis B1 B6 B12..aku pon taktau apsal aku makan..bukan aku punya lagi pon..gila tul..

    tapi setakat ni takde plak efek yg negatif..nak terus ke nak stop oggy? Laughing


    --------------------------------------------

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Tue Dec 15, 2009 11:23 pm

    Bagus makan tu,bg tenaga dan sistem saraf ko.Mana ko dapat tu ? untuk long time memang bagus,melainkan kalau dah EXP ko makan jugak,itu aku tak nak komen.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Jedi on Wed Dec 16, 2009 10:06 am

    Jenama : Centrum
    Jenis Produk : A to Zinc
    Kesan dari penggunaan : Tak terasa sangat. Ada yang kata Centrum ni menipu jer.

    Blackmores Executive B pun bantai gak sampai habis sebotol.
    Pun tak nampak kesan.

    Aku ni jenis suka makan sayur/ulam.
    Mentah2 dok tibai.
    Natural vitamin.

    Spoiler:

    Aku makan sebab ada yang kata leh bantu pertumbuhan rambut.
    Aku male pattern baldness bahagian depan.

    Skang ni makan Proscar (finastride) ngan guna shampoo Nizoral.
    4 bulan dah.
    Tengok camana nanti.

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by MalaYneuMaya on Wed Dec 16, 2009 2:04 pm

    assalamualaikum...

    ogGy wrote:Bagus makan tu,bg tenaga dan sistem saraf ko.Mana ko dapat tu ? untuk long time memang bagus,melainkan kalau dah EXP ko makan jugak,itu aku tak nak komen.

    oo ya ka..ok la tu..ubat tu pon blom expired lagi. Razz


    --------------------------------------------

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Wed Dec 16, 2009 8:44 pm

    Jedi : Ko p try Enervon - C , tgk macam mana perubahan yang ko rasa.1 jer efek dia,ko akan kuat makan disebabkan ada penambah selera makan.

    Nizoral ? ko pakai sebab apa ,ada kelemumur ker?


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Jedi on Thu Dec 17, 2009 6:09 am

    Nizoral tu sebab ramai yang ada male pattern baldness kata mujarab.
    Memang terbukti.
    Aku try Wink

    Kirkland Minoxidil aku ada beli tapi aku simpan dulu.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Thu Dec 17, 2009 9:16 am

    Maksud ko ? apa masalah ko pakai nizoral tu?


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Jedi on Thu Dec 17, 2009 1:10 pm

    Takde masalah apa2.
    Cuma ramai yang ada male pattern baldness kata Nizoral tu berkesan kalau diguna
    dengan finastride.

    Dulu aku ada beli, aku buang sebab takut komplikasi.
    Bodoh tul Razz
    Skang beli semula, pakai jer terus.
    2 kali seminggu.

    hyper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 24/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by hyper on Fri Jan 08, 2010 9:40 pm

    aku penghidap diabetis

    Jenama :21st century dan kordel'
    Jenis Produk :spirulina 1000mg dan alpha lipoic asid 100mg
    Kesan dari penggunaan : makan dua2 tu baru rasa sihat sikit badan.. makan salah satu cam tak der kesan... tah ler... ader suplement lain ker yg okey..

    Jenama :Hempedu Bumi
    Jenis Produk : tanam sendiri
    Kesan dari penggunaan : free.. memang menurun paras gula.. sebelum pi periksa darah makn leh turun paras gula...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Fri Jan 08, 2010 10:23 pm

    Spirulina untuk bagi tenaga cuma sumber jer berlainan,iaitu semuljadi dari laut. Alpha Lipoic Acid tu bagus jugak untuk kencing manis,dia untuk mengurangkan kesan kebas dan kerosakan pasa sistem saraf ko.Biasa pesakit kencing manis mengalami masalah kebas pada anggota tertentu,badan mudah letih,dan mata kabur .

    Ko nak cuba yang lain pun boleh:

    - Vitaheath : Debtin
    - PH ( Pure Health Ayur Veda Herb ) Shumin *
    - Duopharma/CCM : Diamelon


    Sebenarnya banyak lagi herba2 yang ada kat sekeliling kita ni berguna, leh guna juga daun manggis,pucuk betik, pucuk gajus pun boleh x silap aku.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    hyper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 24/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by hyper on Sat Jan 09, 2010 12:19 am

    Alpha Lipoic Acid tu br rase kesannya.. tul la..rasa kebas tu hilang... tp yg pelik.. kalau mkn spirulina saja tak rasa sihat lak.. kalau mkn dua2 br ok.. lg satu aku amalkan lobak merah.. ok gak rasa terang mata..

    Morphasella
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Morphasella on Sat Jan 09, 2010 2:21 am

    aku, gamat gamogen, vitamin c, misai kucing <-- tanam, mas cotek <-- tanam

    yang jarang amik, spirulina, nutberry, exec B.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Sat Jan 09, 2010 3:02 am

    hyper wrote:Alpha Lipoic Acid tu br rase kesannya.. tul la..rasa kebas tu hilang... tp yg pelik.. kalau mkn spirulina saja tak rasa sihat lak.. kalau mkn dua2 br ok.. lg satu aku amalkan lobak merah.. ok gak rasa terang mata..


    Boleh tambahkan dengan multivitamin sekiranya tak amik spirulina, lobak mera tu bagis tok mata..dia ada beta cerotina. jangan campur susu sudahlah..nanti melambung kencing manis .


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by hampeh on Sat Jan 09, 2010 3:38 am

    aku sedut vitamin dari benda aku makan je . ntah dapat ke tak badan duk kering jek Laughing

    hyper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 12
    Registration date : 24/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by hyper on Sat Jan 09, 2010 10:30 am

    salam.. kalau 21st century Spectrum Multivitamins & Minerals yg ni ok ker?? atau ader cadangan lain.. kalau aku amik Spectrum Multivitamins & Minerals tak yah lah aku amik spirulina... ok ker cam gitu???

    lupa lak.. suplement elok mkn waktu bila... sebelum ker selepas makan.. siang ker malam..aku mkm waktu malam selepas makn.. waktu siang takut lupa.. yer la.. kena pi keja.. satu lg kalau aku makan ubt diabetis, spirulina dan ALPHA LIPOIC ACID serentak boleh ker atau makan ubat diabetis tunggu l0 minit.. pastu sirulina ....sekadar btanya tq.. Very Happy

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Sat Jan 09, 2010 10:59 pm

    Dah ok la tu,kalau ko nak makan double multivitamin pun tak pe kalau ko mampu dari segi kewangan hehe...semua jenama boleh bro cuma setiap jenama ada yang lebih dan ada yang kurang.Bergantung kepada bajet Razz

    Alamak bro..apsal makan waktu malam ? hehe ada keje malam ker hehe...( secret question Smile )Kebiasaan MV makan waktu pagi selepas sarapan,tu yang mujarab berbanding waktu malam dimana badan ko dah tak guna tenaga lagi.So membazir jelah...kalau takut lupa,set dalam HP masa untuk makan MV . Tak pun stand by depan meja ko selalu cermin muka.

    Ubat poison tak boleh campur dengan supplement, ko kene jarakkan masa dalam 1 jam , tkt ada komplikasi jer.

    * Ubat & apa2 supplement x boleh diletakkan dalm kereta untuk jangka masa lama.Mudah rosak.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Morphasella
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Morphasella on Sat Jan 09, 2010 11:44 pm

    aku dengar kat radio 24
    ada kes2 melaporkan vitamin2/food supplement tertentu bleh buat mens tits tumbuh.
    dan dah disahkan oleh pakar.
    tak ingat dah sapa pakar jemputan tu.

    malang sekali, aku dah lupa senarai2 vitamin/food supplement tu..
    kalo tak, bleh kongsi...

    hahaha

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Sun Jan 10, 2010 11:22 am

    Yeke....nak gak tahu ape jenis vitamin tu Smile


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Morphasella
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Morphasella on Tue Jan 12, 2010 11:26 pm

    tu ar pasal.. betul2 tak ingat..
    yang aku perasan, aku makan spirulina, aku rasa nampak kesan tak sedap ni..
    bengang aku, puas aku bersenam.. tapi kesan ni cam siot je..

    lepas tu baru aku dengar radio24.
    tros aku amik jarang.
    bila rasa memerlukan(energy) baru amik..Very Happy

    anyway, fakta spirulina tu hanyalah emotional semata2, tak ada bukti kukuh/saintifik/dari mana2 pakar.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by hampeh on Tue Jan 12, 2010 11:35 pm

    man boobs ... huhu, yang aku ada baca kalau salah makan ubat gastrik leh dapat tuh

    ari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 33
    Registration date : 16/03/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ari on Thu Jan 14, 2010 11:09 am

    dulu2 masa sekolah aku ada amik multivitamin..pastu tiba2 mata kiri aku bengkak..tnya doktor dia kata mgkin alah dgn ubat tu..pelik plak.aku mkn nk bg elok..pastu aku brenti sat..ada kot dlm 2-3 taun kemudian aku mkn balik..tup2
    nampak mcm tanda2 mata aku nk bengkak lg..so aku stop la smpai skrg..
    ni dh umur tua2 ni tringin plak nk mkn..tp tak pasti nk mkn multivitamin jenama
    apa..jenama apa yg bagus? sapa2 ada candangn?

    Sharif
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 14/01/2010

    salam kawan2

    Post by Sharif on Thu Jan 14, 2010 12:07 pm

    kawan2 siapa boleh share dengan aku...apa itu supplement?

    cite sikit kenapa supplement penting?

    Sharif
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 14/01/2010

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Sharif on Fri Jan 15, 2010 10:36 am

    salam..

    sape blh explain...kenapa supplement penting?

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by ogGy on Fri Jan 15, 2010 10:25 pm

    ari wrote:dulu2 masa sekolah aku ada amik multivitamin..pastu tiba2 mata kiri aku bengkak..tnya doktor dia kata mgkin alah dgn ubat tu..pelik plak.aku mkn nk bg elok..pastu aku brenti sat..ada kot dlm 2-3 taun kemudian aku mkn balik..tup2
    nampak mcm tanda2 mata aku nk bengkak lg..so aku stop la smpai skrg..
    ni dh umur tua2 ni tringin plak nk mkn..tp tak pasti nk mkn multivitamin jenama
    apa..jenama apa yg bagus? sapa2 ada candangn?

    Ko makan ape brand ? mungkin ada sesetengah brand yang tak berapa sesuai dengan ko, tak dinafikan ada pelanggan aku yang makan fish oil pun boleh panas badan . Pelik tu....

    Lagi 1,kalau boleh carilah yang kapsul vegicap...dan bebas dari unsur marine kalau korang jenis alahan .


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Sponsored content

    Re: Vitamin apa yang anda makan sekarang ?

    Post by Sponsored content Today at 9:26 am


      Current date/time is Fri Sep 30, 2016 9:26 am