Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Share

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Mon Dec 21, 2009 3:54 am

    Oh banyak juga Ilmu berguna yng cikgu dapat join forum ni. Terima kasih la wahai adik-adik sifu.

    Bagimana pula nak settingkan belkin wifi modem router tu just jadi AP/wifi router sahaja? Fungsi modem ditiadakan?? Apa yg perlu cikgu buat?

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by TJ-Ariff on Mon Dec 21, 2009 3:13 pm

    salam cikgu, saya rasa seelok nya cikgu selesai kan dulu masalah yg kecil2 dulu.
    Tentang nak setting tu, saya tak dapat nak tolong kerana saya tak guna belkin.

    Tetapi selalunya untuk setup/setting AP/Router/Modem , cikgu kena sambung terus dengan device tu guna cable lan, kemudian guna IE dan taipkan ip address pada address tu.
    contohnya spt: 192.168.1.1 atau 192.168.10.1 atau 10.0.0.1 .

    kemudian cikgu ke explore dalam tu...

    harap membantu.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by asdasd on Mon Dec 21, 2009 3:38 pm

    salam,

    nampaknya projek cikgu ni besar klu nak penuhi keperluan asal nak bagi akses di seluruh sekolah. dicadangkan cikgu bincang dgn semua cikgu2 lain dan tanya keperluan sebenar mereka spt adakah mereka perlu akses internet semata ataupun perlukan schoolnet. klu nak guna internet sahaja boleh cikgu masukkan strimik atau lain2 broadband supaya tak ganggu schoolnet dan terus sambung ke belkin wireless N cikgu tu (bajet kene la bincang dgn cikgu besar yer).

    kemudian cikgu boleh cuba selesaikan masalah yg mengganggu kemudahan sedia ada spt di makmal. itu mungkin masalah setting atau kabel rosak yg boleh diperbaiki tanpa kos tinggi. bila semua fasiliti sedia ada dh ok baru senang nak tambah wireless. harap dapat membantu..

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Mon Dec 21, 2009 11:01 pm

    Terima kasih la atas pandangan Mr TJ dan asdasd.

    Buat sementara waktu ni cikgu dah berjaya membaiki LAN di pejabat dan perpustakaan sekolah. Cikgu ikut panduan sifu sifu semua mana nak letak switch.

    Pagi tadi cikgu dah berjaya settingkan BELKIN N wireless router tu jadi AP saje. Cikgu disablekan DHCPnya. Itu pun hasil penyelidikan di forum ini dan tempat lain. Berpeluh juga la cikgu try n error device tu. Setakat ni coverage dari device tu sampai ke luar dewan dari pejabat. Happy gila cikgu tadi. Buat sementara ni cikgu stop dulu operasi untuk 2 minggu sebab ada urusan.

    Nanti naik sekolah cikgu sambung lagi ok.

    Terima kasih atas pertolongan anda semua. Budi baik dikenang juga. Nanti kita sambung lagi ok.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by TJ-Ariff on Tue Dec 22, 2009 10:09 am

    Alhamdulillah..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    sayyidbest
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by sayyidbest on Fri Jan 01, 2010 12:45 am

    TJ-Ariff wrote:Alhamdulillah..
    Semua Berhati Mulia.harap2 saya skolah menengah tahun minggu depan power lar internet.hehe.downlaod2 game.hehehe.sedut semua bandwidth

    Sponsored content

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by Sponsored content Today at 8:13 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:13 pm