Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Share

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Tue Dec 15, 2009 5:11 am

    Salam semua sifu-sifu dalam ni.
    Saya ni cikgu sekolah yang bukan bidang IT tapi minat IT. Kat sini saya nak minta pendapat adik adik sifu macam mana nak setup network utk sekolah cikgu. Kabel n wireless. Sekarang kat sekolah ni ada :-

    a) 150 buah desktop PC dan
    b) hampir 60 buah laptop cikgu-cikgu yang ada wireless.

    Kalau boleh semuanya nak ada internet. Cikgu2 kat sekolah ni kalau takde internet macam mati kutu. Tak boleh mengajar. he he he.

    La ni ada network tapi nak luaskan coveragenya(kalau boleh dalam tandas pun nak dapat) dan nak memastikan tak selalu breakdown.

    Alatan network yang sekolah ni ada ialah :-

    a) Kabel (ada 2 kotak lagi)
    b) 2 server (tapi tak tau guna)
    c) 2 switch 24 port
    d) 4 switch 8 port
    e) 2 buah D Link DIR 615 wireless n router
    f) 1 buah Belkin N wireless router (baru beli kat PC Fair)
    g) 1 buah ADSL modem (bekalan GITN) yang penyedia schoolnet.

    Utk makluman adik-adik sifu sekolah cikgu ni stail lama. Banyak blok. Jarak jauh-jauh pula tu. Tu pasal cikgu beli wireless router banyak-banyak he he he.

    Harap dapat bantuan pakar-pakar di sini ya. Didahului dengan terima kasih. Nanti nak tanya pulak pasal IP confiq.
    Wink

    kutak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 24/03/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by kutak on Tue Dec 15, 2009 10:39 am

    wah ..ini besar punyer kes nie cikgu ..

    kalo takde basic installation neworking memang teruk la ..kena ada orang yang tahu basic pon jadi la ..

    tengok pada keluasan tempat tu kalo jauh sangat dlink dan belkin yang cikgu guna tu pon tak boleh support.

    kat mana lokasi sekolah nie cikgu ?

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by arulsr on Tue Dec 15, 2009 11:25 am

    hangtuah wrote:Salam semua sifu-sifu dalam ni.
    Saya ni cikgu sekolah yang bukan bidang IT tapi minat IT. Kat sini saya nak minta pendapat adik adik sifu macam mana nak setup network utk sekolah cikgu. Kabel n wireless. Sekarang kat sekolah ni ada :-

    a) 150 buah desktop PC dan
    b) hampir 60 buah laptop cikgu-cikgu yang ada wireless.

    Kalau boleh semuanya nak ada internet. Cikgu2 kat sekolah ni kalau takde internet macam mati kutu. Tak boleh mengajar. he he he.

    La ni ada network tapi nak luaskan coveragenya(kalau boleh dalam tandas pun nak dapat) dan nak memastikan tak selalu breakdown.

    Alatan network yang sekolah ni ada ialah :-

    a) Kabel (ada 2 kotak lagi)
    b) 2 server (tapi tak tau guna)
    c) 2 switch 24 port
    d) 4 switch 8 port
    e) 2 buah D Link DIR 615 wireless n router
    f) 1 buah Belkin N wireless router (baru beli kat PC Fair)
    g) 1 buah ADSL modem (bekalan GITN) yang penyedia schoolnet.

    Utk makluman adik-adik sifu sekolah cikgu ni stail lama. Banyak blok. Jarak jauh-jauh pula tu. Tu pasal cikgu beli wireless router banyak-banyak he he he.

    Harap dapat bantuan pakar-pakar di sini ya. Didahului dengan terima kasih. Nanti nak tanya pulak pasal IP confiq.
    Wink

    nak wat sendiri ke ni cikgu?

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by lorfaz on Tue Dec 15, 2009 1:35 pm

    bg saya selaku graduan network..

    ini kene bwk discuss satu meja ni.. agak susah utk diterangkan dlm forum ni...
    end user agak ramai... so kene slow talk elok2.. kalo x haru biru jdnyer t.....

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by TJ-Ariff on Tue Dec 15, 2009 3:33 pm

    hangtuah wrote:Salam semua sifu-sifu dalam ni.
    Saya ni cikgu sekolah yang bukan bidang IT tapi minat IT. Kat sini saya nak minta pendapat adik adik sifu macam mana nak setup network utk sekolah cikgu. Kabel n wireless. Sekarang kat sekolah ni ada :-

    a) 150 buah desktop PC dan
    b) hampir 60 buah laptop cikgu-cikgu yang ada wireless.

    Kalau boleh semuanya nak ada internet. Cikgu2 kat sekolah ni kalau takde internet macam mati kutu. Tak boleh mengajar. he he he.

    La ni ada network tapi nak luaskan coveragenya(kalau boleh dalam tandas pun nak dapat) dan nak memastikan tak selalu breakdown.

    Alatan network yang sekolah ni ada ialah :-

    a) Kabel (ada 2 kotak lagi)
    b) 2 server (tapi tak tau guna)
    c) 2 switch 24 port
    d) 4 switch 8 port
    e) 2 buah D Link DIR 615 wireless n router
    f) 1 buah Belkin N wireless router (baru beli kat PC Fair)
    g) 1 buah ADSL modem (bekalan GITN) yang penyedia schoolnet.

    Utk makluman adik-adik sifu sekolah cikgu ni stail lama. Banyak blok. Jarak jauh-jauh pula tu. Tu pasal cikgu beli wireless router banyak-banyak he he he.

    Harap dapat bantuan pakar-pakar di sini ya. Didahului dengan terima kasih. Nanti nak tanya pulak pasal IP confiq.
    Wink
    Salam cikgu,
    InsyaAllah kami disini akan cuba membantu.

    1) Pertamanya harap cikgu dapat lukiskan plan bangunan dan bilik sekolah dan berapa pc setiap bilik.

    2) Harap dapat juga dilukiskan lokasi modem ,router dan server. juga jarak dari modem ke lokasi setiap bilik dan bilik terakhir (dalam meter)

    3) Sila sebutkan kegunaan server tersebut.

    buat setakat ini, itu sahaja dahulu.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by awi216 on Tue Dec 15, 2009 4:29 pm

    Salam cikgu, bukan ke MOE skrang tengah dok jalankan project upgrade network LAN dari CAT 5 ke CAT 6. Rasanya cikgu bleh mintak kontraktor project tu untuk create point ke setiap block bangunan yg cikgu kehendaki. Kalu dah ada point tu senang la rasanya nk create WLAN. Sy rasa sekolah cikgu termasuk kot sebab banyak jgak pc kt sekolah cikgu tu.

    Tp tak tau la kan. Kalu belum, bleh la follow mcam TJ-ARIF nyatakan tu. Pastu nanti sifu2 lain kat sini mmg suka membantu nyer. Kalu takat nak bagi ada wireless je, takde la susah sangat. Cuma kalu buat sendiri tu mungkin tak la berapa kemas sangat dari segi wiring.

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Wed Dec 16, 2009 4:55 am

    Terima kasih atas respon2 di atas.
    - Cikgu ada basic sikit-sikit dan Kawan cikgu, cikgu bidang IT tapi dia cikgu perempuan bab cabelling n wireless ni dia lemah sikit (masa dia belajar dulu dia banyak tidur je katanya) he he he. Lokasi cikgu kat ceruk pahang. Bandar Tun Razak (Keratong) Pahang.
    - sekolah cikgu budjet ciput so buat sendiri je la. Alatan yg ada tu pun dah kumpul 3 tahun. Korek duit tabung sikit-sikit.
    - so ini plan sekolah :-

    [img][/img]

    Keterangannya :-

    Blok A (200 meter dari ADSL modem di blok C)
    - Tingkat bawah,
    * 3 buah makmal sains. Ada 3 biji komputer untuk Pembelajaran dan pengajaran.
    - Tingkat Atas,
    * Kelas

    Blok B (180 meter dari ADSL modem di blok C)
    - Tingkat Bawah,
    * ada bilik seni - sebiji komputer
    * ada bilik PIBG - 2 biji komputer
    - Tingkat Atas,
    * ada bilik bahasa - 2 biji komputer

    Blok C (Blok terletaknya ADSL modem)
    - Tingkat bawah,
    * ada Koperasi - sebiji komputer
    * ada Bilik Ketua Bidang - 6 biji komputer
    * ada Bilik guru - 4 biji komputer. Selain notebook2 cikgu-cikgi.
    * ada Bilik kaunseling 2 buah komputer.
    - Tingkat atas,
    * ada Pejabat - 8 biji komputer
    * ada Makmal STIC - 40 buah komputer (jack & cabbeling untuk 24 biji komputer dah lengkap tapi banyak dah rosak. Ada server disini tapi tak guna pun. Windows Server 2007 rasanya (kalau tak silap).
    * ada Kelas bebudak pandai - sebijik komputer

    Blok D (50 meter dari ADSL modem di blok C)
    - Tingkat bawah,
    * 3 buah makmal sains - sebiji komputer
    * Bilik SU Peperiksaan - 3 biji komputer
    - Tingkat atas,
    * Perpustakaan - 5 buah komputer

    Blok E (80 meter dari blok C)
    - Semua bilik kelas

    Blok Pendidikan Khas(200 meter dari ADSL modem di blok C)
    - ada 6 buah komputer

    Makmal IT(200 meter dari ADSL modem di blok C)
    - Makmal IT 2 tingkat. 45 biji komputer. Lengkap server, jack dan cabeling. Masalahnya internet kejap ada selalu takde. Mungkin sebab la ni tarik kabel dari blok C tu.

    -Harap keterangan di atas dapat membantu. Kalau pening harap maaf. Cikgu tak pandai melukis.

    - 2 server yang ada sekarang, 1 dimakmal STIC blok C (baru dapat belum disambung ke mana-mana) dan 1 lagi di makmal IT. Guna dia setakat ni untuk gitu-gitu je. (minta maafla cikgu bab server ni memang tak tau apa).
    - Tentang wireless pulak cikgu dah cabut semua sebab selalu disconnection. Tak tau apa sebabnya. Mungkin masalah IP kot.
    - Cikgu ada dalam 10 biji komputer lagi tapi tak tau mana nak letak. Kondisinya dalam 6/10.

    -Harap dapat bantuan sifu semua ya. Menyusahkan kau orang je. Nanti cikgu belanja air suam.


    Last edited by hangtuah on Wed Dec 16, 2009 5:53 am; edited 1 time in total

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Wed Dec 16, 2009 5:49 am

    awi216 wrote:Salam cikgu, bukan ke MOE skrang tengah dok jalankan project upgrade network LAN dari CAT 5 ke CAT 6. Rasanya cikgu bleh mintak kontraktor project tu untuk create point ke setiap block bangunan yg cikgu kehendaki. Kalu dah ada point tu senang la rasanya nk create WLAN. Sy rasa sekolah cikgu termasuk kot sebab banyak jgak pc kt sekolah cikgu tu.

    Tp tak tau la kan. Kalu belum, bleh la follow mcam TJ-ARIF nyatakan tu. Pastu nanti sifu2 lain kat sini mmg suka membantu nyer. Kalu takat nak bagi ada wireless je, takde la susah sangat. Cuma kalu buat sendiri tu mungkin tak la berapa kemas sangat dari segi wiring.

    Mana awi dapat sumber ni?? Kat sekolah cikgu tak sampai pun. Untuk makluman sekolah cikgu ni agak jauh dari bandar. Kalau ada point stp blok ok juga. Kalau awi ada maklumat ttg projek ni harap dapat sampaikan ke cikgu ya.

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by arulsr on Wed Dec 16, 2009 8:31 am

    hangtuah wrote:

    Mana awi dapat sumber ni?? Kat sekolah cikgu tak sampai pun. Untuk makluman sekolah cikgu ni agak jauh dari bandar. Kalau ada point stp blok ok juga. Kalau awi ada maklumat ttg projek ni harap dapat sampaikan ke cikgu ya.

    bukan semua sekolah dapat upgrade network lan cat5 dan cat6 tuh..saya awal tahun smpai tengah tahun ritu..involve MOE utk area sabah dan sarawak je utk upgrade network ke cat6E..kebanyakan sekolah2 bestari dalam list 1st.. Smile

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by OngBok on Wed Dec 16, 2009 9:47 am

    Macam nie la.
    Jemput saya ke sekolah cikgu. Biar saya tinjau dulu.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by awi216 on Wed Dec 16, 2009 1:38 pm

    arulsr wrote:
    hangtuah wrote:

    Mana awi dapat sumber ni?? Kat sekolah cikgu tak sampai pun. Untuk makluman sekolah cikgu ni agak jauh dari bandar. Kalau ada point stp blok ok juga. Kalau awi ada maklumat ttg projek ni harap dapat sampaikan ke cikgu ya.

    bukan semua sekolah dapat upgrade network lan cat5 dan cat6 tuh..saya awal tahun smpai tengah tahun ritu..involve MOE utk area sabah dan sarawak je utk upgrade network ke cat6E..kebanyakan sekolah2 bestari dalam list 1st.. Smile

    Dulu2 keja ngan GITN. Project ni satu Malaysia rasanya, sebab sepanjang sy keja area Kedah/Perlis banyak jgak la sekolah yg terlibat ngan project ni. Mungkin berfasa mcam cakap "arulsr", dan ikut taraf sekolah tu. Mcam kat Kedah ni yg sy tengok, bukan takat sekolah bestari je, sekolah teknik pun dpat, sekolah biasa yg guna 4 line "bonding" tu pun kebanyakan dpat upgrade ke cat6.

    Tp kalu dh cikgu pun tak tau lg. Mungkin seklah cikgu dalam 2nd, 3rd list kot..hehe. Tapi takpe la kan, bro OngBak dah sudi nak turun padang tu.

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Wed Dec 16, 2009 3:43 pm

    OngBok wrote:Macam nie la.
    Jemput saya ke sekolah cikgu. Biar saya tinjau dulu.

    Hemm.. nanti say cuba dulu mana yg sifu sifu kat sini ajar. Kalau tak berjaya saya akan jemput Mr OngBak tinjau-tinjau. Tapi kosnya sendiri faham le he he...

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Wed Dec 16, 2009 3:45 pm

    awi216 wrote:
    arulsr wrote:
    hangtuah wrote:

    Mana awi dapat sumber ni?? Kat sekolah cikgu tak sampai pun. Untuk makluman sekolah cikgu ni agak jauh dari bandar. Kalau ada point stp blok ok juga. Kalau awi ada maklumat ttg projek ni harap dapat sampaikan ke cikgu ya.

    bukan semua sekolah dapat upgrade network lan cat5 dan cat6 tuh..saya awal tahun smpai tengah tahun ritu..involve MOE utk area sabah dan sarawak je utk upgrade network ke cat6E..kebanyakan sekolah2 bestari dalam list 1st.. Smile

    Dulu2 keja ngan GITN. Project ni satu Malaysia rasanya, sebab sepanjang sy keja area Kedah/Perlis banyak jgak la sekolah yg terlibat ngan project ni. Mungkin berfasa mcam cakap "arulsr", dan ikut taraf sekolah tu. Mcam kat Kedah ni yg sy tengok, bukan takat sekolah bestari je, sekolah teknik pun dpat, sekolah biasa yg guna 4 line "bonding" tu pun kebanyakan dpat upgrade ke cat6.

    Tp kalu dh cikgu pun tak tau lg. Mungkin seklah cikgu dalam 2nd, 3rd list kot..hehe. Tapi takpe la kan, bro OngBak dah sudi nak turun padang tu.


    Nak tanya sikit cat-cat apa kebendanya? Kucing ke?? Kalau boleh saya nak contact GITN suruh dia buat kat sekolah saya. Tapi kalau boleh nak tau juga apa kebendanya cat4 and cat6 ni?

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by awi216 on Wed Dec 16, 2009 4:42 pm

    CAT tu short form ntuk "Category". Cat6 = Category 6 cable. GITN tk buat benda tu. Project tu direct dari MOE. Project ni untuk upgrade LAN sekolah. Mungkin juga ntuk support HSBB(High Speed Broadband) akan datang. Nak tau lebih lanjut psal cat6 cable, bleh la tanya pakcik google.

    Schoolnet agak slow kan? Filter sampai 3 lapis. Mcam yg cikgu jgak tau, kebiasaannya ntuk setiap sekolah dibekalkan ngan 63 ip address. Setengah skolah bleh guna lebih dari tu setelah di set dhcp ip untuk client tp ada jgak sekolah yg tk boleh.

    Cara terbaik yg bleh cikgu lakukan. Cikgu call gitn, atau lg elok buat surat rasmi untuk mintak ip lebih. Cikgu bgtau la, bilangan pc, laptop dn juga tahap penggunaan schoolnet yg tinggi kt sekolah cikgu. Kalu permohonan cikgu berjaya, cikgu akan dapat 254 ip. Rasanya cukup la banyak tu. Sebab mmg banyak sekolah pun yg dh dpat 254 ip tu. Dan benda ni pun sedang dibuat berperingkat.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by TJ-Ariff on Wed Dec 16, 2009 4:52 pm

    huii. besar jugak nie..
    tak pe kita buat pelan2 dan semudah yang boleh, dan kalau boleh kita guna device yang ada dulu.

    cuba cikgu senaraikan pula, atau cuba tandakan tempat2 yg dah ada cable LAN.
    dan tempat yang dah boleh access internet.

    sebab kalau dah sampai 200m tu kira dah jauh jarak tu dari router.

    satu lagi nak tanya, untuk access internet, cikgu nak guna cable ke atau wireless?


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Thu Dec 17, 2009 2:57 am

    awi216 wrote:CAT tu short form ntuk "Category". Cat6 = Category 6 cable. GITN tk buat benda tu. Project tu direct dari MOE. Project ni untuk upgrade LAN sekolah. Mungkin juga ntuk support HSBB(High Speed Broadband) akan datang. Nak tau lebih lanjut psal cat6 cable, bleh la tanya pakcik google.

    Schoolnet agak slow kan? Filter sampai 3 lapis. Mcam yg cikgu jgak tau, kebiasaannya ntuk setiap sekolah dibekalkan ngan 63 ip address. Setengah skolah bleh guna lebih dari tu setelah di set dhcp ip untuk client tp ada jgak sekolah yg tk boleh.

    Cara terbaik yg bleh cikgu lakukan. Cikgu call gitn, atau lg elok buat surat rasmi untuk mintak ip lebih. Cikgu bgtau la, bilangan pc, laptop dn juga tahap penggunaan schoolnet yg tinggi kt sekolah cikgu. Kalu permohonan cikgu berjaya, cikgu akan dapat 254 ip. Rasanya cukup la banyak tu. Sebab mmg banyak sekolah pun yg dh dpat 254 ip tu. Dan benda ni pun sedang dibuat berperingkat.

    Untuk makluman cik awi sekolah saya dah pakai ip sampai 254 dah. Schoolnet bila time tak ramai pakai okla. Tapi bila bebudak buka pc semua dia jadi macam siput. Kadang2 siput pun laju. Anyway thanks for yr info. Memang hebat bebudak la ni bab komputer. Cikgu minat betul tapi dah salah masuk bidang masa study dulu.

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Thu Dec 17, 2009 3:19 am

    TJ-Ariff wrote:huii. besar jugak nie..
    tak pe kita buat pelan2 dan semudah yang boleh, dan kalau boleh kita guna device yang ada dulu.

    cuba cikgu senaraikan pula, atau cuba tandakan tempat2 yg dah ada cable LAN.
    dan tempat yang dah boleh access internet.

    sebab kalau dah sampai 200m tu kira dah jauh jarak tu dari router.

    satu lagi nak tanya, untuk access internet, cikgu nak guna cable ke atau wireless?

    Ok Mr Tj thanks for yr help.

    Ini lokasi yang dah ada LAN.

    [img][/img]

    Mr TJ kawasan yang boleh acces internet la ni kat Pejabat tu. Di Makmal STIC tu sekarang ni tak de internet acces sebab baru dapat komputer baru dan tak setup apa-apa lagi.

    Di makmal komputer (hujung dunia tu) kita org ada tarik kabel dari modem kat pejabat. Kadang kala ada internet tapi selalunya takde.

    Cikgu kalau boleh nak dekat makmal-makmal tu pakai cabel la. Untuk kegunaan guru-guru guna wireless. Hharap dapat difahami. Terima kasih.

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by TJ-Ariff on Thu Dec 17, 2009 9:01 am



    ok cikgu mula sekali kita selesaikan masalah dimakmal IT.
    adakah apa switch diantara adsl ke makmal IT?
    kerana kalau dilihat dari apa yg cikgu berikan jarak antara ADSL modem ke makmal IT ialah 200m , yang membimbangkan saya ialah signal akan jatuh , itu yg menyebabkan internet kadang2 aje ada.

    Cuba lihat gambar yg saya dah edit itu, warna hijau itu mewakili switch,
    cadangan saya supaya meletak kan switch ditempat yg dicadangkan itu.

    Dimakmal IT tu mesti dah ada switch, cuma letak satu lagi switch di balai ilmu untuk 'up' kan kembali singnal , atau cikgu boleh letak yg jarak nya tidak melebih 100m, dari adsl modem.

    kemudian untuk blok pendidikan khas, tarik satu cable dari makmal IT, jaraknya lebih dekat.

    ini saja dulu..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Thu Dec 17, 2009 12:58 pm

    TJ-Ariff wrote:

    ok cikgu mula sekali kita selesaikan masalah dimakmal IT.
    adakah apa switch diantara adsl ke makmal IT?
    kerana kalau dilihat dari apa yg cikgu berikan jarak antara ADSL modem ke makmal IT ialah 200m , yang membimbangkan saya ialah signal akan jatuh , itu yg menyebabkan internet kadang2 aje ada.

    Cuba lihat gambar yg saya dah edit itu, warna hijau itu mewakili switch,
    cadangan saya supaya meletak kan switch ditempat yg dicadangkan itu.

    Dimakmal IT tu mesti dah ada switch, cuma letak satu lagi switch di balai ilmu untuk 'up' kan kembali singnal , atau cikgu boleh letak yg jarak nya tidak melebih 100m, dari adsl modem.



    kemudian untuk blok pendidikan khas, tarik satu cable dari makmal IT, jaraknya lebih dekat.

    ini saja dulu..

    Dekat makmal IT dah ada switch dan saya memang tarik kebel dr modem tu dgn satu switch yg letaknya di perpustakan blok D. Di Makmal IT juga ada server tapi penggunaannya tidak di maksimakan. (Nak tanya adakah server boleh meningkatkan singnal??) .

    Cadangan letakkan satu switch di Blok pendidikan khas tu bagus juga ya. Kita tarik kabel dari makmal IT. Nanti saya laksanakan. Buka sekolah nantila sebab minggu depan saya dah bercuti.

    Boleh tanya sikit lagi tak?? Saya beru beli Belkin N wireless router yang siap ada ADSL modem. Masalah dia la ni sekolah dah ada ADSL modem (GITN pny). Boleh ke kita jadikan device Belkin tu sebagai wireless router sahaja?? Bagaimana settingnya?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by HelpDesK on Thu Dec 17, 2009 3:44 pm

    Belkin tu boleh dijadikan access point .. boleh letak di mana2 area yang ada network cable. Signal dari wireless bergantung kepada power tx pada device..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by TJ-Ariff on Thu Dec 17, 2009 3:53 pm

    tu dia cikgu, pakar Network dah jawab!.
    cheers

    Apa apa pun cikgu buat yang asas dulu, pasal wireless tu, cikgu boleh terus hubungi pakar network kita HD(helpdesk).


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    hangtuah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 11
    Registration date : 14/12/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by hangtuah on Thu Dec 17, 2009 3:56 pm

    Sebenarnya cikgu tak tahu pun beza antara AP dgn router. Boleh adik-adik terangkan dgn mudah. Lagi satu camne nak setkan Belkin tu jadi AP?

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by lorfaz on Thu Dec 17, 2009 9:47 pm

    AP tu ialah medium utk wireless... manakala router pula digunakan utk membuat byk sambungan cable/network sama mcm switch..cume router ni die advance ckit dri switch......

    kutak
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 24/03/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by kutak on Thu Dec 17, 2009 9:57 pm

    hemp..cadangan saya tarik cable ke setiap building jangan sampai 100 meter, pada yang pakar saya nak tanya, AP/ wifi router ape yang boleh support sampai 200 meter ye ? outdoor anntena

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by HelpDesK on Sat Dec 19, 2009 10:40 am

    Access Point tu boleh kata bridge kepada client utk ke local network. Manakala Router berfungsi sbg jalan kepada network ke network yg lain. Dlm hal yg biasa kita jumpa adalah LAN kepada Internet segmen.


    Macam mana pun kita kena pikir gak bahawa wireless@ wifi ni bukan la utk jauh semata2.. tapi fungsi atau capable wifi device tu diambil kira.. Asasnya wireless adalah HUB kepada wifi user... apabila HUB ...user2 yg berkenaan kena share bandwidth tu.. utk masa skrg..class wifi terendah boleh kata 54mbps .. then ada 108mbps dan latest ada sampai 300mpbs utk N .. kalau wifi terendah 54mbps digunakan.. devide la 54/user connect(session).. tu la hasilnya.. sbb tu kalau boleh ..jgn ada byk user connect kepada 1 access point tak kira berapa SSID pada access point tu. mungkin average nye dlm 10 user.. compare kepada internet source..kat malaysia ni biasa 1 - 4 meg je... jadi boleh kata kurang la bab tu..lagi ramai access lagi slow.

    selain dari tu fungsi switch pun kena design elok2.. kalau layer 1 atau layer 2 switch yg bukan manage..hati2 sambung cable jgn sampai ada loop.Design network bagi cantik2 susun... dari Core network sampai la ke edge walau tak guna core switch.

    Sponsored content

    Re: NETWORKING UNTUK SEKOLAH

    Post by Sponsored content Today at 4:51 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:51 pm