Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    permasalahan windows 7

    Share

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 522
    Location: Heritage Waterfront City
    Job/hobbies: D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date: 14/02/2009

    permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Sun Dec 13, 2009 2:34 pm

    salam..

    baru 2 hari lepas rasanya windows 7 aku buat hal skit.
    msa nak masuk windows mmg slow dari biasa. kuar loading welcome screen tu sampai 10 saat. sepatutnya dalam 3 saat dah masuk desktop.
    masa nak buka icon, my computer atau apa sahaja yg kita nk open,
    rasa slow nk kuar. amik masa lebih kurang 2 saat.

    pc aku xder la berat. main game smooth.
    x der bluescrenn so far

    apa masalahnya?
    walaupun x serius tapi 'quite annoying' lah.

    //baru puji sket pasal win7 nih dah buat hal..lain kali aku no commment lah.. Laughing

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 247
    Age: 26
    Registration date: 12/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by daimon on Sun Dec 13, 2009 4:35 pm

    ada install driver x?
    walaupun win7 kebanyakkan hardware dah detect dan install driver, x semua driver tu perfect @ complete~

    install dulu apa2 driver yang belum install~

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1106
    Age: 34
    Location: Kaybee, Kelate
    Job/hobbies: Tenet jer....
    Registration date: 21/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by wanjihan on Sun Dec 13, 2009 4:45 pm

    agak2 kalau compaq cq40 support 100% tak untk windows7 ni? kang aku format nt kang tk support plak... hehehhehe....

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1002
    Age: 30
    Location: Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies: Executive/ Cari Gondang
    Registration date: 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by test0123 on Sun Dec 13, 2009 4:59 pm

    100% support

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1106
    Age: 34
    Location: Kaybee, Kelate
    Job/hobbies: Tenet jer....
    Registration date: 21/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by wanjihan on Sun Dec 13, 2009 5:02 pm

    haaaaaaa.... mlm ni nak format. huhuhu

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 119
    Registration date: 17/05/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by Nezict on Sun Dec 13, 2009 7:06 pm

    aah, aku pon rase bende yang same ngan TS. slowly aku rase win 7 ni makin banyak makan cpu resource. ape kene? pelik aku. driver sume ngam. just 'agak banyak' la software aku install.

    ahaksz28
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 507
    Location: Rumah Parent
    Job/hobbies: Gaming
    Registration date: 13/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by ahaksz28 on Sun Dec 13, 2009 7:46 pm

    aku ada juga kes macam ni.. bila click folder dia macam ada delay nak masuk.. penat juga la aku cari2 solution dia tapi tak jumpa.. last2 aku format saja.. lepas tu ok macam biasa.. laju..


    --------------------------------------------


    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 401
    Age: 33
    Location: New Castle
    Job/hobbies: Surfing/Games
    Registration date: 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by bazsh on Mon Dec 14, 2009 12:38 am

    Aku baru jer beralih ke Windows 7
    So x boleh nak bg apa2 komen sangat
    Tp so far mmg responsive

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 522
    Location: Heritage Waterfront City
    Job/hobbies: D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date: 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Mon Dec 14, 2009 11:59 am

    adeh..malas ar nk format lagi..
    anti betul dgn perkataan 'format' hehe..

    btw, aku dah install latest driver utk ATi (uninstall yg lama, rsstart, install baru.)
    driver mobo kena manually install jugak ke? sbb lepas masuk win7 tu direct ajer aku guna. ok, takder lambat nk buka folder sehingga sebulan lebih jugak sebelum kena nih.

    nnti aku try cari restore point dulu.huhuhu..

    ultimate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 104
    Location: Damansara
    Registration date: 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by ultimate on Mon Dec 14, 2009 5:29 pm

    sy pn bnyk kali jd mcm tu..slow giler tp lepas format balik terus jd laju..lg 1 klu nk btl2 perfect kena la fresh install..


    http://jiwangpc.blogspot.com

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 401
    Age: 33
    Location: New Castle
    Job/hobbies: Surfing/Games
    Registration date: 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by bazsh on Mon Dec 14, 2009 10:44 pm

    Maybe ada bugs lg Windows 7 ni
    Coz nampak mcm ramai jer ada masalah ni lepas beberapa bulan install Win 7

    cyberkerisz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 83
    Age: 29
    Location: Shah Alam
    Registration date: 24/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by cyberkerisz on Mon Dec 14, 2009 11:13 pm

    bazsh wrote:Maybe ada bugs lg Windows 7 ni
    Coz nampak mcm ramai jer ada masalah ni lepas beberapa bulan install Win 7

    Secara keseluruhan, Win 7 memuaskan hati.

    Tp mcm post yg lain, aku pon mengalami mslh yg sama. Kadang2 ada delay ms folder launching, kdg2 kat cursor dan kdg2 melibatkan IE. Tapi, tak selalu. Cuma beberapa ketika dan selalunya tak berapa nak perasan.

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1002
    Age: 30
    Location: Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies: Executive/ Cari Gondang
    Registration date: 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by test0123 on Mon Dec 14, 2009 11:26 pm

    bg aku setakat ni masih ok takde prob..w'pun aku multiple os.. cheers

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 522
    Location: Heritage Waterfront City
    Job/hobbies: D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date: 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Tue Dec 15, 2009 11:40 am

    ok, selepas godek2 tadi (aku xder tenet at home)
    ada sesetengah pendapat mengatakan ia berpunca dari kaspersky AV.
    aku pun guna. kalau disable pun x menjadi. disarankan uninstall dan tgk perbezaan.

    sesaper pernah try?

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 461
    Registration date: 08/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by neutron on Wed Dec 16, 2009 3:32 pm

    mjmax15 wrote:ok, selepas godek2 tadi (aku xder tenet at home)
    ada sesetengah pendapat mengatakan ia berpunca dari kaspersky AV.
    aku pun guna. kalau disable pun x menjadi. disarankan uninstall dan tgk perbezaan.

    sesaper pernah try?

    ko guna kaspersky 2009 ke ? yg aku tahu la kav 09 x blh dgn win7.. kav 2010 je blh dgn win7

      Current date/time is Sat Oct 25, 2014 3:00 pm