Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    permasalahan windows 7

    Share

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Sun Dec 13, 2009 2:34 pm

    salam..

    baru 2 hari lepas rasanya windows 7 aku buat hal skit.
    msa nak masuk windows mmg slow dari biasa. kuar loading welcome screen tu sampai 10 saat. sepatutnya dalam 3 saat dah masuk desktop.
    masa nak buka icon, my computer atau apa sahaja yg kita nk open,
    rasa slow nk kuar. amik masa lebih kurang 2 saat.

    pc aku xder la berat. main game smooth.
    x der bluescrenn so far

    apa masalahnya?
    walaupun x serius tapi 'quite annoying' lah.

    //baru puji sket pasal win7 nih dah buat hal..lain kali aku no commment lah.. Laughing

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 247
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by daimon on Sun Dec 13, 2009 4:35 pm

    ada install driver x?
    walaupun win7 kebanyakkan hardware dah detect dan install driver, x semua driver tu perfect @ complete~

    install dulu apa2 driver yang belum install~

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by wanjihan on Sun Dec 13, 2009 4:45 pm

    agak2 kalau compaq cq40 support 100% tak untk windows7 ni? kang aku format nt kang tk support plak... hehehhehe....

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 32
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by test0123 on Sun Dec 13, 2009 4:59 pm

    100% support

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by wanjihan on Sun Dec 13, 2009 5:02 pm

    haaaaaaa.... mlm ni nak format. huhuhu

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by Nezict on Sun Dec 13, 2009 7:06 pm

    aah, aku pon rase bende yang same ngan TS. slowly aku rase win 7 ni makin banyak makan cpu resource. ape kene? pelik aku. driver sume ngam. just 'agak banyak' la software aku install.

    ahaksz28
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 507
    Location : Rumah Parent
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 13/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by ahaksz28 on Sun Dec 13, 2009 7:46 pm

    aku ada juga kes macam ni.. bila click folder dia macam ada delay nak masuk.. penat juga la aku cari2 solution dia tapi tak jumpa.. last2 aku format saja.. lepas tu ok macam biasa.. laju..


    --------------------------------------------


    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by bazsh on Mon Dec 14, 2009 12:38 am

    Aku baru jer beralih ke Windows 7
    So x boleh nak bg apa2 komen sangat
    Tp so far mmg responsive

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Mon Dec 14, 2009 11:59 am

    adeh..malas ar nk format lagi..
    anti betul dgn perkataan 'format' hehe..

    btw, aku dah install latest driver utk ATi (uninstall yg lama, rsstart, install baru.)
    driver mobo kena manually install jugak ke? sbb lepas masuk win7 tu direct ajer aku guna. ok, takder lambat nk buka folder sehingga sebulan lebih jugak sebelum kena nih.

    nnti aku try cari restore point dulu.huhuhu..

    ultimate
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Location : Damansara
    Registration date : 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by ultimate on Mon Dec 14, 2009 5:29 pm

    sy pn bnyk kali jd mcm tu..slow giler tp lepas format balik terus jd laju..lg 1 klu nk btl2 perfect kena la fresh install..


    http://jiwangpc.blogspot.com

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by bazsh on Mon Dec 14, 2009 10:44 pm

    Maybe ada bugs lg Windows 7 ni
    Coz nampak mcm ramai jer ada masalah ni lepas beberapa bulan install Win 7

    cyberkerisz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 83
    Age : 31
    Location : Shah Alam
    Registration date : 24/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by cyberkerisz on Mon Dec 14, 2009 11:13 pm

    bazsh wrote:Maybe ada bugs lg Windows 7 ni
    Coz nampak mcm ramai jer ada masalah ni lepas beberapa bulan install Win 7

    Secara keseluruhan, Win 7 memuaskan hati.

    Tp mcm post yg lain, aku pon mengalami mslh yg sama. Kadang2 ada delay ms folder launching, kdg2 kat cursor dan kdg2 melibatkan IE. Tapi, tak selalu. Cuma beberapa ketika dan selalunya tak berapa nak perasan.

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 32
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by test0123 on Mon Dec 14, 2009 11:26 pm

    bg aku setakat ni masih ok takde prob..w'pun aku multiple os.. cheers

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Tue Dec 15, 2009 11:40 am

    ok, selepas godek2 tadi (aku xder tenet at home)
    ada sesetengah pendapat mengatakan ia berpunca dari kaspersky AV.
    aku pun guna. kalau disable pun x menjadi. disarankan uninstall dan tgk perbezaan.

    sesaper pernah try?

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by neutron on Wed Dec 16, 2009 3:32 pm

    mjmax15 wrote:ok, selepas godek2 tadi (aku xder tenet at home)
    ada sesetengah pendapat mengatakan ia berpunca dari kaspersky AV.
    aku pun guna. kalau disable pun x menjadi. disarankan uninstall dan tgk perbezaan.

    sesaper pernah try?

    ko guna kaspersky 2009 ke ? yg aku tahu la kav 09 x blh dgn win7.. kav 2010 je blh dgn win7

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by mjmax15 on Thu Dec 17, 2009 9:43 am

    neutron wrote:
    mjmax15 wrote:ok, selepas godek2 tadi (aku xder tenet at home)
    ada sesetengah pendapat mengatakan ia berpunca dari kaspersky AV.
    aku pun guna. kalau disable pun x menjadi. disarankan uninstall dan tgk perbezaan.

    sesaper pernah try?

    ko guna kaspersky 2009 ke ? yg aku tahu la kav 09 x blh dgn win7.. kav 2010 je blh dgn win7

    aku guna latest punya (KIS 2010), cuma licence lama. no problem utk licence
    dan semalam aku dah uninstall KIS, pastu restart,
    tadaa..semua tiba2 kembali ok.
    lepas loading windows sekejap jer boleh masuk desktop.

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by bazsh on Thu Dec 17, 2009 10:05 am

    Masalah ni sporadic case shj atau mmg ada compatibility problem ngan Win 7?
    Coz aku pun guna KIS 2010 tp xder pulak load lambat

    jasni06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 11/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by jasni06 on Sun Dec 20, 2009 11:01 am

    win 7 memang ok' tapi kekadang buat hal, klu pakai yg jack_sparrow kena cari bnyk version' tapi ver.7600.16385 paling ok yg aku pernah cuba smpi skg, wat masa ni aku pakai anti virus AVG 9' so far tiada prob smpi skg (dh 5 bln)' aku cadangkan sape2 yg nk install win 7 ni kena wat derictory kt partition lain sbb tk payah susah2 nk pikir 2, 3 X bila nk format.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by e_sentinel on Sun Dec 20, 2009 1:18 pm

    jasni06 wrote:win 7 memang ok' tapi kekadang buat hal, klu pakai yg jack_sparrow kena cari bnyk version' tapi ver.7600.16385 paling ok yg aku pernah cuba smpi skg, wat masa ni aku pakai anti virus AVG 9' so far tiada prob smpi skg (dh 5 bln)' aku cadangkan sape2 yg nk install win 7 ni kena wat derictory kt partition lain sbb tk payah susah2 nk pikir 2, 3 X bila nk format.
    Version ini aje yang M$ released semenjak RTM, mana ada lagi dah, lagipun M$ dah kasi tau yang diaorang akan release version baru hanya apabila release Service Pack 1.

    Untuk persoalan ni, kena la tau yang kebanyakan AV sekarang ni intergrate dengan System Security files .. kalau guna Windows yang modded atau apa2 jenis selain untouched version memang la banyak kes sebegini terjadi .. masakan tidak Kaspersky keluarkan versi 'Kaspersky CBE for Windows 7', yang mana free license dan hanya untuk Windows 7. Kalau korang rajin mencari, guna CBE version ni lagi bagus dari dok guna yang [cr@ck] dsbnya.

    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 31
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by wazy on Sun Dec 20, 2009 3:01 pm

    salam..

    tumpang tanya,kepada yang dah guna windows 7 tu ,ada masalah tak nak guna yahoo mesengger sebab saya nyer windows 7 x leh langsung login ke YM,apa sebab dia ek

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by malaynux on Sun Dec 20, 2009 3:32 pm

    Salam.. alang2 kaorang dah buka pasal Win 7..

    aku nk mintak dia punya;

    Spoiler:
    c.r.a.ck

    ada x?

    Wassalam..

    pekwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 46
    Age : 28
    Location : Parit Buntar - Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Guru/Membaca, berdiskusi ilmu
    Registration date : 28/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by pekwan on Sun Dec 20, 2009 5:43 pm

    Windows 7 ni memerlukan RAM yang banyak untuk menjalankan sesuatu perisian. Kalau tak percaya, cuba buka firefox sahaja dan tengok memori yang digunakan. Aku pakai RAM 4GB pun selalu hang...

    malaynux wrote:Salam.. alang2 kaorang dah buka pasal Win 7..

    aku nk mintak dia punya;

    Spoiler:
    c.r.a.ck

    ada x?

    Wassalam..

    Mana boleh minta kat sini la...dilarang keras...
    PM aku kalau nak...

    malaynux
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 138
    Age : 35
    Location : Negeri Cik Siti Wan Kembang
    Job/hobbies : Nyayi lagu - Tom tombak mak yong dedek
    Registration date : 25/03/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by malaynux on Sun Dec 20, 2009 5:59 pm

    Bro pekwan.. kawan anta dah PM..

    Wassalam

    mael4704
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Registration date : 16/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by mael4704 on Sun Dec 20, 2009 6:37 pm

    setakat beberape bulan yg aku dah gune..memang kelamaan akan makan cpu..terase lambat..mby ram 3gb tak cukup kot..cume malas pk panjang aku cabot je hdd win7 n berbalik ke xp...terase kelajuanye.huhuhu

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: permasalahan windows 7

    Post by wanjihan on Sun Dec 20, 2009 6:47 pm

    aku setup win7 kt CQ40 aku, Dual Core, 2GB ram.. pakai KIS 2009. ok jer takde ape2 masalah pun....

    Sponsored content

    Re: permasalahan windows 7

    Post by Sponsored content Today at 11:22 pm


      Current date/time is Wed Jul 27, 2016 11:22 pm