Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Format Netbok AspireOne

    Share

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Format Netbok AspireOne

    Post by ZZT on Sun Dec 13, 2009 1:24 am

    Nak tanya lah macamana nak format Netbook AspireOne, sbb bila aku bootup dari CD WinXP cmos tak kenal hard disk, pastu dia pun tak jumpa drive C.

    tolon......

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by test0123 on Sun Dec 13, 2009 5:29 am

    tu sbb hdd awk sata..
    try cara ni pun boleh jugak..tapi tak digalakkan sbb hdd awk sata
    bios--advance--disable sata native--F10--enter

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by ZZT on Wed Dec 16, 2009 2:24 am

    mcmana nak enable sata dlm bios

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by test0123 on Wed Dec 16, 2009 5:00 am

    on netbook..tekan F2,ataw F10 ataw F12..ko tgk mana satu key boleh masuk bios..key dia win akan tunjuk bila masa ko on netbook tu ..bila dah masuk follow step ni --masuk bios ---advance--disable sata native--F10--enter

    AA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 16/12/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by AA on Wed Dec 16, 2009 11:54 am

    klu tak silap ACER tiada Sata disable (model aspire)
    awak kena buat sata driver dan winxp installer dalam CD....(pakai la Nlite dsbnya)..harap dapat membantu...
    kena define sata driver tu dulu..ok

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by ZZT on Wed Dec 16, 2009 11:41 pm

    korang ada tak sata driver

    TQ

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by test0123 on Thu Dec 17, 2009 4:23 am

    ko bagi spec netbook ko tu

    ZZT
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 114
    Location : MELAKA
    Job/hobbies : Banking/PC
    Registration date : 31/05/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by ZZT on Sun Dec 20, 2009 3:31 pm

    netbook aku acer aspireone D250-1BK

    TQ

    awiezs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 04/01/2010

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by awiezs on Mon Jan 04, 2010 1:17 am

    assalamualaikum...saya nk fomat laptop acer aspire 4315 saya macam mane yer??? tolon plzs...

    awiezs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 04/01/2010

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by awiezs on Mon Jan 04, 2010 1:19 am

    macam mane cara2 nk fomat laptop acer nie..leh tunjuk ajar x bro2 kat luar sane..TQ

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by din_125 on Sun Jan 10, 2010 2:44 pm

    awiezs wrote:macam mane cara2 nk fomat laptop acer nie..leh tunjuk ajar x bro2 kat luar sane..TQ
    dvd drive boleh pakai x?
    nk 4mat win ap?..
    kalau boleh pakai guna cara ni..
    cara ni untuk win xp, untuk win lain sama jugak..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by mrRemz on Thu Jan 14, 2010 2:54 pm

    Hello bro, aku nyer lappy acer aspire one, baru jer beli. 3 hari. problem dia beberapa huruf kat keyboard bertukar masa di taip. Kalau aku tekan 'p'... dia jadi'*', kalau tekan 'k' dia tukar jadik nombor '2'. dan ada beberapa lagik huruf lain yg. problem. aku dah googlekan problem ni.... juz apa yang aku jumpa diorang cakap ada problem ngan numlock. tapi aku cx ok jer. kalau pakai keyboard usb.... ok jer. lagi satu answer yg aku dapat dari google ..... keyboard rosak. kena tukar baru. probnyer... aku baru jer beli lappy ni 3 hari lepas... ada solution tak?

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by sheikomatic on Thu Jan 14, 2010 3:37 pm

    mungkin regional setting x betul.. pilih setting keyboard US

    kalau x jadi, tukar je

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by mrRemz on Thu Jan 14, 2010 3:57 pm

    sheikomatic wrote:mungkin regional setting x betul.. pilih setting keyboard US

    kalau x jadi, tukar je

    dah buat bro. mmg standard setting tu us keyboard. aku dah cx. ada tak sesapa yg boleh tolong lagi. masalahnya kalau antar service centre.... kena tunggu lama lah gamaknya.

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by din_125 on Fri Jan 15, 2010 1:57 am

    mrRemz wrote:Hello bro, aku nyer lappy acer aspire one, baru jer beli. 3 hari. problem dia beberapa huruf kat keyboard bertukar masa di taip. Kalau aku tekan 'p'... dia jadi'*', kalau tekan 'k' dia tukar jadik nombor '2'. dan ada beberapa lagik huruf lain yg. problem. aku dah googlekan problem ni.... juz apa yang aku jumpa diorang cakap ada problem ngan numlock. tapi aku cx ok jer. kalau pakai keyboard usb.... ok jer. lagi satu answer yg aku dapat dari google ..... keyboard rosak. kena tukar baru. probnyer... aku baru jer beli lappy ni 3 hari lepas... ada solution tak?
    dh tanya kedai?..slagi wranty ada claim jer ap yg patut..

    afizsxp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 104
    Age : 33
    Location : Bukit Tinggi,Klang
    Job/hobbies : Stc
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by afizsxp on Fri Jan 15, 2010 8:32 am

    mrRemz wrote:Hello bro, aku nyer lappy acer aspire one, baru jer beli. 3 hari. problem dia beberapa huruf kat keyboard bertukar masa di taip. Kalau aku tekan 'p'... dia jadi'*', kalau tekan 'k' dia tukar jadik nombor '2'. dan ada beberapa lagik huruf lain yg. problem. aku dah googlekan problem ni.... juz apa yang aku jumpa diorang cakap ada problem ngan numlock. tapi aku cx ok jer. kalau pakai keyboard usb.... ok jer. lagi satu answer yg aku dapat dari google ..... keyboard rosak. kena tukar baru. probnyer... aku baru jer beli lappy ni 3 hari lepas... ada solution tak?

    Tekan butang Fn + numlock

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by mrRemz on Tue Jan 19, 2010 1:41 pm

    Oklah bro, Aku dah settelkan problem 2. Aku sendiri pun x tau mcm mana tersettle. Yg aku perasan masalah ni bermula bila aku uninstallkan avg antivirus. aku uninstall coz nak install kasperky..... aku installkan semula avg. lepas tu tekan fn + f3. Dah setel pun. Last sekali aku uninstallkan balik avg.

    Sponsored content

    Re: Format Netbok AspireOne

    Post by Sponsored content Today at 9:06 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:06 am