Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Share

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by am_eniey on Mon Dec 14, 2009 2:48 pm

    hazairi wrote:apa hampa dok wat raplah?
    sat ti paie tang teloq!

    lol! lol!

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by iznie on Mon Dec 14, 2009 3:06 pm

    Johor.... ade loghat ke????

    mcm tak de je...

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by am_eniey on Mon Dec 14, 2009 3:10 pm

    iznie wrote:Johor.... ade loghat ke????

    mcm tak de je...

    mesti la ada, kalau takdak, tak bercakap la orang johor !

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by Miss U.A on Mon Dec 14, 2009 3:17 pm

    kelepiaq tuh aku taktau nk explain lagu mana...tp aku buat ayat nih hampa bole phm kot maksud dia..
    Cth: terkelepiaq2 tgn ztecon bila terkena cerek yg panas tuh..
    @ ztecon, wei aku rasa takpa kot kalo nk tau maksud TORON tuh...juz sebagai info...bukan kita nk guna kat sini...lagipun aku nk tau sgt maksud TORON nih..am_eniey nih dok main2 tak mo nk habaq lagi..

    @hazairi, ha hat ni betoi2 melucah! elok2 sket wei, takot kena warning free ja nnt..

    p/s: thanx kpd sapa yg tukaq tajuk topic nih... nah amik upah tujuh kupang!

    mis3catz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 138
    Location : the city of catville
    Job/hobbies : buat pahale n dose..
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by mis3catz on Mon Dec 14, 2009 3:19 pm

    bez gak blaja ckp loghat utara nih..

    pe kate korg bagi loghat klantan ngan ganu skali..




    Surprised

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by MalaYneuMaya on Mon Dec 14, 2009 3:28 pm

    assalamualaikum...

    ztecon wrote:
    kawaq = pencuri
    habaq = memberitahu
    pakit(loghat org perlis)=poket
    padang(loghat org perlis)=sawah padi
    taboh = pukul
    koman spana =lemah(benda mudah tak boleh buat)
    tang= di (e.g,tang mana? ; di mana? )
    manis melecaq = manis yang terlampau sangat2 cheers

    oo camtu ko? tompek den kalu tang tu maksud'eh dari..agak'eh sejarah perkataan tang tu asal'eh dari perkataan datang

    cth caro nak mengguno'an word tang..

    "ekau tang mano jang?" maksud'eh kau dari mana jang?


    --------------------------------------------

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by am_eniey on Mon Dec 14, 2009 3:47 pm

    Miss U.A wrote:kelepiaq tuh aku taktau nk explain lagu mana...tp aku buat ayat nih hampa bole phm kot maksud dia..
    Cth: terkelepiaq2 tgn ztecon bila terkena cerek yg panas tuh..
    @ ztecon, wei aku rasa takpa kot kalo nk tau maksud TORON tuh...juz sebagai info...bukan kita nk guna kat sini...lagipun aku nk tau sgt maksud TORON nih..am_eniey nih dok main2 tak mo nk habaq lagi..

    @hazairi, ha hat ni betoi2 melucah! elok2 sket wei, takot kena warning free ja nnt..

    p/s: thanx kpd sapa yg tukaq tajuk topic nih... nah amik upah tujuh kupang!

    aku rasa takdak efek pun warning hazairi tu, dia bukannya regular sini !

    hazairi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by hazairi on Mon Dec 14, 2009 5:37 pm

    Miss U.A wrote:kelepiaq tuh aku taktau nk explain lagu mana...tp aku buat ayat nih hampa bole phm kot maksud dia..
    Cth: terkelepiaq2 tgn ztecon bila terkena cerek yg panas tuh..
    @ ztecon, wei aku rasa takpa kot kalo nk tau maksud TORON tuh...juz sebagai info...bukan kita nk guna kat sini...lagipun aku nk tau sgt maksud TORON nih..am_eniey nih dok main2 tak mo nk habaq lagi..

    @hazairi, ha hat ni betoi2 melucah! elok2 sket wei, takot kena warning free ja nnt..

    p/s: thanx kpd sapa yg tukaq tajuk topic nih... nah amik upah tujuh kupang!

    Depa nak warning aparaaahh? user kat sini pon punya skit.. kalo dok warning sana-sini, sapa la nak masok forum ni.. hahahah

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by akuccputsedut on Mon Dec 14, 2009 5:53 pm

    sapa pulak dok warning-warning nih...bekpi laa kat depa nak warning pun...wat bodo dah arr....hihihihihihi


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    hazairi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by hazairi on Mon Dec 14, 2009 6:11 pm

    nak tau yg khas utk penang ja..
    aku ada buat blog khas pasal ni a few years ago..
    http://hazairi.blog.friendster.com/2005/10/vocab-of-penang-slang/
    mai la usya..

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by am_eniey on Mon Dec 14, 2009 6:26 pm

    hazairi wrote:nak tau yg khas utk penang ja..
    aku ada buat blog khas pasal ni a few years ago..
    http://hazairi.blog.friendster.com/2005/10/vocab-of-penang-slang/
    mai la usya..

    tahniah......HEBAT !


    Last edited by am_eniey on Tue Dec 15, 2009 4:21 pm; edited 1 time in total

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by mjmax15 on Mon Dec 14, 2009 7:15 pm

    mis3catz wrote:bez gak blaja ckp loghat utara nih..

    pe kate korg bagi loghat klantan ngan ganu skali..




    Surprised

    takmbohh... Laughing

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by ogGy on Tue Dec 15, 2009 1:06 am

    Toron tu maksud dia....kena balas xxxxx @ pungkoq tul x eni ? hehe...

    Asyik utara ja..meh p selatan, ha amik ni,ape maksud perkataan di bawah ?

    Lahabau =
    Baroh =
    Darek =
    pudek-pudek =
    mengatong =


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by akuccputsedut on Tue Dec 15, 2009 8:36 am

    ogGy wrote:Toron tu maksud dia....kena balas xxxxx @ pungkoq tul x eni ? hehe...

    Asyik utara ja..meh p selatan, ha amik ni,ape maksud perkataan di bawah ?

    Lahabau =
    Baroh =
    Darek =
    pudek-pudek =
    mengatong =

    aku pernah dengar lahabau jer..tu pun taktau nak jelas kan maksud dia pe....yang lain semua tak pernah dengar....huhuhuhuhuhu....


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by raidizh AR on Tue Dec 15, 2009 3:42 pm

    salam, sori haritu ak xsempat bagitau. ak da tuka tajuk kepada lebih fleksibel untuk semua forumer. teruskan berforum dgn berhemah. terima kasih miss UA.

    kepada semua forumer,
    kalau nak berkongsi, xsalah, tapi sila pastikan post anda menerangkan setiap butir isi dengan jelas

    agar tak timbul rasa kurang selesa kepada ahli lain, juga bagi mengelakkan salah faham atau apa2 masalah di masa depan

    biar sekalipun forum ni kurang orang, tapi kita mahu setiap orang yang hadir, berkualiti

    apapun, sila pastikan anda faham peraturan yang telah ditetapkan sebelum membuat apa2 posting di mana2 bahagian. sekian


    --------------------------------------------

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by Razi_IBM on Tue Dec 15, 2009 4:07 pm

    orang johor mesti ada "ek" "kan" "ah" "seh"..lain2 sume guna official language.

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by Miss U.A on Tue Dec 15, 2009 4:21 pm

    Kukoq Nyok : Pengukur kelapa
    Taruh elok-elok la kukoq nyok tuh, satgi tersepak kaki hang jugak yang berdarah.

    Lepa : Ralit / Alpa
    Pantang aku lepa sat, lari habih pi mengulat pekerja aku nih.

    Meleweh : terlalu labuh
    Seluar yang hang pakai nih meleweh sangatla. Sampai sapu tanah dah.

    Menyerit : Bergerak dengan laju
    Masa bini aku nak bersalin hari tu, menyerit aku bawak keta pi hospital. Nasib baik dan sampai.

    Menyeqhama: Menyendeng
    Ni dok menyeqhama kat aku nih ada apa-apa la tuh. Nak duit ka?

    hazairi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by hazairi on Tue Dec 15, 2009 4:25 pm

    raidizh AR wrote:salam, sori haritu ak xsempat bagitau. ak da tuka tajuk kepada lebih fleksibel untuk semua forumer. teruskan berforum dgn berhemah. terima kasih miss UA.

    kepada semua forumer,
    kalau nak berkongsi, xsalah, tapi sila pastikan post anda menerangkan setiap butir isi dengan jelas

    agar tak timbul rasa kurang selesa kepada ahli lain, juga bagi mengelakkan salah faham atau apa2 masalah di masa depan

    biar sekalipun forum ni kurang orang, tapi kita mahu setiap orang yang hadir, berkualiti

    apapun, sila pastikan anda faham peraturan yang telah ditetapkan sebelum membuat apa2 posting di mana2 bahagian. sekian

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by raidizh AR on Tue Dec 15, 2009 4:35 pm

    salam..

    mana2 individu yang rasa tak berminat nak bersopan dan berforum dengan budi bahasa, xde paksaan untuk anda stay di sini.. with all due respect, boleh keluar dgn senang hatinya..


    --------------------------------------------

    hazairi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 27/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by hazairi on Tue Dec 15, 2009 4:36 pm

    raidizh AR wrote:salam..

    mana2 individu yang rasa tak berminat nak bersopan dan berforum dengan budi bahasa, xde paksaan untuk anda stay di sini.. with all due respect, boleh keluar dgn senang hatinya..

    hehe..
    relax2.. saja ja melawak.. :p

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by am_eniey on Tue Dec 15, 2009 4:37 pm

    dok buat sempoi.....

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by iznie on Tue Dec 15, 2009 4:57 pm

    gerobok = almari
    gebar = selimut

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by TJ-Ariff on Tue Dec 15, 2009 5:06 pm

    hazairi wrote:
    raidizh AR wrote:salam..

    mana2 individu yang rasa tak berminat nak bersopan dan berforum dengan budi bahasa, xde paksaan untuk anda stay di sini.. with all due respect, boleh keluar dgn senang hatinya..

    hehe..
    relax2.. saja ja melawak.. :p
    lawak, lawak jugak la, tapi hati user disini nak kena jaga juga...

    mun kalo miker rase tak gemor, tak payah nak bagi komen ape ape..
    Evil or Very Mad

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by ogGy on Tue Dec 15, 2009 5:23 pm

    Malay orang n9,dia mesti tahu maksud stiap perkataan tuh... Smile Malay, ,mana ko ?


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by Miss U.A on Tue Dec 15, 2009 6:04 pm

    hazairi wrote:
    raidizh AR wrote:salam..

    mana2 individu yang rasa tak berminat nak bersopan dan berforum dengan budi bahasa, xde paksaan untuk anda stay di sini.. with all due respect, boleh keluar dgn senang hatinya..

    hehe..
    relax2.. saja ja melawak.. :p
    tuh dia la...aku dah habaq dah smlm...kan da kena tego ngn mod tuh..

    @ oggy, maksud perkataan ape yg ko maksudkn nih oggy??? kalo yg abg tj ckp nih aku rase nih loghat perak, kalo tak silap aku...

    Sponsored content

    Re: Jom Share Loghat Negeri Anda !!

    Post by Sponsored content Today at 9:06 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:06 am