Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    auto text javascript

    Share

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    auto text javascript

    Post by sangkut on Fri Dec 11, 2009 7:26 pm

    salam...ada sesiapa tau tak cara nak buat auto text pada permulaan ayat dan akhir ayat.. contoh :

    (/ are /g, "

    huruf yg dipekatkn dan bergaris tu adalah ayat..katakan saya ada 1000 ayat yang dah siap di tyep tetapi hendak melatak tanda (/ dan /g, " pada setiap awal dan penghujung ayat tersebut... bagai mana caranya..harap bantu..urgent nei..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Fri Dec 11, 2009 8:30 pm

    tgk pattern ayat tu la. kl ayat tu sume bilangan character die same bleh pkai substring. kl x, bsar kemungkinan kena pkai regexp (regular expression). bleh bg cnth sbnar ayat tu x biar jd lg jlas dan tujuan ko nk tmbh tu


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Fri Dec 11, 2009 8:37 pm

    tujuan nya untuk java script sahaja...contoh ayat banyak..ada 1000 ++ ... ayat semua tak same...ada panjang dan ada pendek...ayat biasa sahaja macam : makan , nasi , ayam , dengan , air dan banyak lagi

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Fri Dec 11, 2009 8:50 pm

    sangkut wrote:tujuan nya untuk java script sahaja...contoh ayat banyak..ada 1000 ++ ... ayat semua tak same...ada panjang dan ada pendek...ayat biasa sahaja macam : makan , nasi , ayam , dengan , air dan banyak lagi
    so mksdnye ko nk tmbh character tu kat list ayat ngan menggunakan javascript la ek? list ayat tu dlm format ape? sbb kl list tu file html, ko leh buat javascript untuk cari tag <br /> kl ayat tu dok dlm baris berlainan. kl cam: makan , nasi , ayam , dengan
    ko bt la regexp untuk match ,


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Fri Dec 11, 2009 9:34 pm

    tak ayat tu text biasa...sebagai contoh ayat tu ayam..jadi ada 100 ayat ayam...lepas tu cikgu ak marah sebab tak letak /" dan (" pada permulaan ayat dan akhir ayat..jadi cikgu ak suruh buat balik semula ayat tu...aku malas sebab klu nak buat satu2 /"ayam(" sampai seratus kalu memang susah...ada cara nak auto benda tu..

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: auto text javascript

    Post by dans kam on Fri Dec 11, 2009 10:30 pm

    sebagai contoh ayat tu ayam..jadi ada 100 ayat ayam

    Ayat tu ayam? ke perkataan ayam?

    konfius aku. nak tolong pun xtau nak start katner..

    Mcm johnburn kata, bg contoh sebenar untuk senang di selidik...

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: auto text javascript

    Post by OngBok on Fri Dec 11, 2009 10:41 pm

    pertanyaan kurang jelas.
    ayat biasa tu macamana?
    ayat/dokumen tu simpan dalam format apa?
    html, doc, php??
    cuba jelaskan.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Fri Dec 11, 2009 11:16 pm

    mcm mana ek...kira senang mcm nei...>> ayam itik lembu kambing cicak biawak kutu << ini adalah perkataan yang berbeza..sekarang nei nak masauk simbol :" dan /) pada setiap perkataan tu..tanpa perlu tyep satu2...kira klu sellect all lepas tu tekan satu funtion...simbol tu semua akan automatik wujud pada setiap perkataan itu.

    -------------------------------------------------------------------------------

    nei yg normal : ayam itik lembu kambing cicak biawak kutu

    nei yang dah letak simbol tu : :"ayam/) :"itik/) :"lembu/) :"kambing/) :"cicak/) :"biawak/) :"kutu/)

    kiranya ak nak cari cara utk letak simbol (huruf tambahan) untuk diletakan pada perkataan

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Fri Dec 11, 2009 11:38 pm

    okeh, rasenye dh pham. nt aku try bt Razz


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Sat Dec 12, 2009 1:06 am

    try nih Smile
    http://www.zongeek.net/test.html


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Sat Dec 12, 2009 9:22 am

    GILA POWER...GILER BEST ..macam nei la yg ak mintak tlg tu..hahaha..tq johnburn,,tapi johnburn macam mana nak buat result tu kebawah...kira ada seratus perkataan resultnya semuasa kebawah contoh :

    yang ini result yang biasa :

    :"ayam/) :"itik/) :"lembu/) :"kambing/) :"cicak/) :"biawak/) :"kutu/)

    yang ini ak nak (list result dia ke bawah) :

    :"ayam/)
    :"itik/)
    :"lembu/)
    :"kambing/)
    :"cicak/)
    :"biawak/)
    :"kutu/)

    Boleh edit ker javascripts tu,,,tq

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Sat Dec 12, 2009 9:58 am

    dh tkar. cek blk link tuh Razz


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Sat Dec 12, 2009 11:10 am

    HAHAHAHA..dah lame cari program macam nei...akhirnya jumpa juga..selalu nya guna excel..tapi tetap tak memnuhi citarasa ak..TQ en johnburn... Very Happy

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Sat Dec 12, 2009 11:17 am

    no prob. kl xpham psal code tu aku leh trangkan. tp rasenye xssh kot. simple regexp je tuh.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Sat Dec 12, 2009 11:31 am

    ha ah....ak ada edit ckt...tq bro...(sambil meloncat di atas kerusi)

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Sat Dec 12, 2009 7:21 pm

    johnburn ada sedikit masalah...satu ayat pun dia kebawahkan..contohnya :

    "/saya suka makan nasi"/ (1 ayat)

    bila dah guna scripts johnburn tu dia jadi

    "/saya"/
    "/suka"/
    "/makan"/
    "/nasi"/

    macam mana nak jadikan 1 ayat juga walaupon dah di convert gunas scripts en johnburn:

    "/saya sukan makan nasi"/
    "/emak bagi nasi lauk ulat"/
    "/makan roti dengan batu"/

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: auto text javascript

    Post by johnburn on Sun Dec 13, 2009 6:58 am

    thats why aku mntak tgk cnth sbnar ayat2 tuh. xpn kl ko leh cite aku ape tjuan ko bt cmni ok gak kot. need more info meh Very Happy


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: auto text javascript

    Post by sangkut on Sun Dec 13, 2009 8:27 am

    tujuan nya untuk buat search :

    Code:
    phrase = phrase.replace(/kambing/g, "bakar");

    1 . ak nak tambah benda nei [code]phrase = phrase.replace(/ sebelum perkataan kambing tu dan benda nei /g, selepas perkataan kambing itu,,

    2 . manakala ak nak tambah benda nei " sebelum perkataan bakar dan benda nei "); selepas perkataan bakarg itu...

    ada banyak ayat nak buat macam tu...tu nak guna auto..klu tak letih nak buat satu2...

    Sponsored content

    Re: auto text javascript

    Post by Sponsored content Today at 8:25 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:25 am