Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    carian web..

    Share

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    carian web..

    Post by shah100 on Fri Dec 11, 2009 5:30 pm

    ada tak yang tau cara untuk buat carian dalam web..saya buat web mengunakan frontpage..html

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: carian web..

    Post by dans kam on Fri Dec 11, 2009 5:36 pm

    kurang faham...

    nak buat search form ke nak search maklumat kat internet?..

    Cuba bg detail skit..

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: carian web..

    Post by shah100 on Sun Dec 13, 2009 11:24 am

    nak search pe maklumat yg ada dalam web kita..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: carian web..

    Post by johnburn on Sun Dec 13, 2009 1:49 pm

    cara mudah, pkai ni:
    http://www.google.com/cse/


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    carian..

    Post by shah100 on Sun Dec 13, 2009 2:07 pm

    carian web tu ada dalam web persenol...dan di display dalam web persenol gak

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: carian web..

    Post by shah100 on Sun Dec 13, 2009 2:23 pm

    mekasih bro johnburn..memang jadi

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: carian web..

    Post by OngBok on Sun Dec 13, 2009 2:59 pm

    Selesai masalah.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    Re: carian web..

    Post by shah100 on Mon Dec 14, 2009 9:12 am

    bro johnburn...macamana nak letakan box search tu utk setiap page web..
    ni coding utk box<div id="cse-search-form" style="width: 100%;">Loading</div>
    <script src="http://www.google.com/jsapi" type="text/javascript"></script>
    <script type="text/javascript">
    google.load('search', '1', {language : 'en'});
    google.setOnLoadCallback(function(){
    var customSearchControl = new google.search.CustomSearchControl('013877200451698046929:x9azxwbg6um');
    customSearchControl.setResultSetSize(google.search.Search.FILTERED_CSE_RESULTSET);
    var options = new google.search.DrawOptions();
    options.setSearchFormRoot('cse-search-form');
    customSearchControl.draw('cse', options);
    }, true);
    </script>
    <link rel="stylesheet" href="http://www.google.com/cse/style/look/default.css" type="text/css" />
    ....
    ni coding utk display result..<div id="cse" style="width:100%;"></div>

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: carian web..

    Post by johnburn on Mon Dec 14, 2009 9:21 am

    kl page ko html, aku rase xde care len, ko kne paste coding tu kt stiap page la.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    shah100
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 73
    Registration date : 12/05/2009

    carian

    Post by shah100 on Mon Dec 14, 2009 10:27 am

    aku buat lam html...memang aku copy paste coding utk box search tu utk setiap page...
    dan aku buat page utk carian tu yang ade display result dan box search...masalahnye bila kat page lain contoh lam page laman utama..bila klik box search tu...dia tak nak display page carian tu

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: carian web..

    Post by OngBok on Mon Dec 14, 2009 11:16 am

    cuba copy paste kat sini kod html fail laman utama atau page yang ada masalah


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    Sponsored content

    Re: carian web..

    Post by Sponsored content Today at 2:14 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:14 am