Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    kad grafik sesuai untuk game apa

    Share

    rantau
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 2
    Location: nsembilan
    Job/hobbies: sports
    Registration date: 10/12/2009

    kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by rantau on Thu Dec 10, 2009 9:41 pm

    game pc macamana boleh main cantik punya maksud aku yang berapa gb ; yang latest punya boleh ke; kalau cpu yang aku nak beli tu spec dia macam dibawah ni

    AMD Athlon 64x27850+ 2.8ghz
    AM2 socket ddr2 mainboard
    2gb ddr2 ram
    kad grafik 9500 gt zotac ddr2 512mb
    320gb sata 2 hard disk

    sayyidbest
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 125
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by sayyidbest on Thu Dec 10, 2009 11:39 pm

    rantau wrote:game pc macamana boleh main cantik punya maksud aku yang berapa gb ; yang latest punya boleh ke; kalau cpu yang aku nak beli tu spec dia macam dibawah ni

    AMD Athlon 64x27850+ 2.8ghz
    AM2 socket ddr2 mainboard
    2gb ddr2 ram
    kad grafik 9500 gt zotac ddr2 512mb
    320gb sata 2 hard disk
    bajet???Psu???.kalau nak GC power.PSU kena Power Gak.kalau bajet Engko Tinggi.Aku sarankan:

    Silverstone Strider 560W untuk PSU
    GC:GTX 260+ Sonic Palit.

    Sebab Apa Aku Suggest??.

    Aku pakai kedua2 Item Di Atas.Main HAwx Maxed.Prototype MAXEd.COD5 Maxed.Dragon Age MAxed.MW2 Maxed.

    Tapi kalau lar bajet engko tu around 1500.aku tak jamin kepuasan Ko Bermain nanti.Spec AKu:

    ATHLON X4 2.6ghz+Quad Core
    GTX 260 Palit
    Silverstone Strider 560w
    M2N68-Am Plus
    RAM DDR2 Corsair GaminG RAM 4GB PC6400

    Time AKu Beli PC Ni.padahal last Week Baru beli.RM2530.

    MADReaLJL
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 112
    Registration date: 03/04/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by MADReaLJL on Fri Dec 11, 2009 8:31 am

    9500 gt tu ganti ngan ati 4850 sudah.. setel masalah
    psu guna huntkey 500w je

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 119
    Registration date: 17/05/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by Nezict on Fri Dec 11, 2009 9:08 am

    4850 baik angkat 5770. dan aku jugak tak prefer palit. ade pengalaman pahit ngan brand ni. ni personal preference aku la. nak angkut gak tak kesah.

    9500gt main zuma je la... ke half life 2 ke boleh lagi tu.

    PSU terpulang. silverstone boleh, coolermaster boleh, macam2 brand ade. tapi aku tak prefer huntkey, icute, cap ayam, cap strawberry (aku penah ade ni Razz).

    tapi la kan,

    aku raser baik ko kumpul duit sket angkat intel i5 ngan p55 mobo. gigabyte dah release p55 yang ade usb 3.0 ngan sata 3. terbaekkkkk rabbit menjamin investment pc ko. zaman 4gb ddr3 dah start rasenyer. so luperkan lah 2gb ddr2. Smile

    sayyidbest
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 125
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by sayyidbest on Fri Dec 11, 2009 10:20 am

    Nezict wrote:4850 baik angkat 5770. dan aku jugak tak prefer palit. ade pengalaman pahit ngan brand ni. ni personal preference aku la. nak angkut gak tak kesah.

    9500gt main zuma je la... ke half life 2 ke boleh lagi tu.

    PSU terpulang. silverstone boleh, coolermaster boleh, macam2 brand ade. tapi aku tak prefer huntkey, icute, cap ayam, cap strawberry (aku penah ade ni Razz).

    tapi la kan,

    aku raser baik ko kumpul duit sket angkat intel i5 ngan p55 mobo. gigabyte dah release p55 yang ade usb 3.0 ngan sata 3. terbaekkkkk rabbit menjamin investment pc ko. zaman 4gb ddr3 dah start rasenyer. so luperkan lah 2gb ddr2. Smile
    hohoho.Cap Strawbery pon orang jual.dasat.huhu.betol2.pc kita kena up to date.kalau tak nanti game banyak ko ketinggalan.sebab apa??Grafik makin lama makin lawa.So bek ko beli latest.Phenom X4 Pon Terbaik.Tapi kalau MultiTasking.Better Intel.

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 338
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date: 26/02/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by Han_Hin on Fri Dec 11, 2009 11:01 am

    Nezict wrote:4850 baik angkat 5770. dan aku jugak tak prefer palit. ade pengalaman pahit ngan brand ni. ni personal preference aku la. nak angkut gak tak kesah.

    9500gt main zuma je la... ke half life 2 ke boleh lagi tu.

    PSU terpulang. silverstone boleh, coolermaster boleh, macam2 brand ade. tapi aku tak prefer huntkey, icute, cap ayam, cap strawberry (aku penah ade ni Razz).

    tapi la kan,

    aku raser baik ko kumpul duit sket angkat intel i5 ngan p55 mobo. gigabyte dah release p55 yang ade usb 3.0 ngan sata 3. terbaekkkkk rabbit menjamin investment pc ko. zaman 4gb ddr3 dah start rasenyer. so luperkan lah 2gb ddr2. Smile
    kopak le dier ko suggest i5 ngan p55 mobo tang mobo tu lg mhal dr mobo dier list tu hhaha.btol zaman 4gb ddr3 dah mula,ku guna 4gb ddr3 le.better amik phenom II je klo nak main game utilize sume power dier.

    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 270
    Age: 23
    Location: The City of Danga....
    Job/hobbies: = Student IT deparment =
    Registration date: 22/06/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by hakimiz on Fri Dec 11, 2009 4:36 pm

    Cbe check out aq ny spec...

    AMD Phenom x4 955 BE.. sbb wat mse nie x prnah jmpe lg bug or masalah tuk proc nie...
    Gigabyte AMD 780G / 790G ...
    ATI HD 4850 / HD 4870.. nk lg kick ko amik ATI HD 5xxx series
    RAM 2GB DDR2 or DDR3 nk lg best ko gne 4 GB DDR3 jek senang.. kalo kaya btul gne 8GB jek..
    PSU ko amik Silverstone or Gigabyte.. sbb 2 jenis ni wat mse nie stabil jek jlnkn Cluster PC aq...

    kalo ko user setia AMD baik ko tggu Chipset series 8xx tuk AMD... Very Happy Very Happy Very Happy

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 119
    Registration date: 17/05/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by Nezict on Sat Dec 12, 2009 2:10 am

    apsal sume orang suke silverstone? aku pon suke. tapi orang skang macam dah terlupe enermax je. enermax pon bagus ape. top tu sebelum zaman diorang wat 1 batch psu rosak banyak kene antar RMA. tapi tu citer 3-4 tahun lepas. skang ok kot.... just for the info supaya TS ade lg banyak pilihan.... Smile

    Grafik kad boleh tunggu GTX 3XX kluar or boleh sambar mane2 ati 5xxx series.... directx11 tu beb... support tesellation... dah alang2 kan...

    sayyidbest
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 125
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by sayyidbest on Sat Dec 12, 2009 3:15 pm

    Nezict wrote:apsal sume orang suke silverstone? aku pon suke. tapi orang skang macam dah terlupe enermax je. enermax pon bagus ape. top tu sebelum zaman diorang wat 1 batch psu rosak banyak kene antar RMA. tapi tu citer 3-4 tahun lepas. skang ok kot.... just for the info supaya TS ade lg banyak pilihan.... Smile

    Grafik kad boleh tunggu GTX 3XX kluar or boleh sambar mane2 ati 5xxx series.... directx11 tu beb... support tesellation... dah alang2 kan...
    hohoho.Silverstone yer.3 Kali aku tukar pc.tang2 tu gak PSU nyer.elok jer.nanti nak sambar Modular Lak.

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 338
    Location: Sarawak
    Job/hobbies: Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date: 26/02/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by Han_Hin on Sat Dec 12, 2009 3:40 pm

    Nezict wrote:apsal sume orang suke silverstone? aku pon suke. tapi orang skang macam dah terlupe enermax je. enermax pon bagus ape. top tu sebelum zaman diorang wat 1 batch psu rosak banyak kene antar RMA. tapi tu citer 3-4 tahun lepas. skang ok kot.... just for the info supaya TS ade lg banyak pilihan.... Smile

    Grafik kad boleh tunggu GTX 3XX kluar or boleh sambar mane2 ati 5xxx series.... directx11 tu beb... support tesellation... dah alang2 kan...
    ku gune 450 wtt enermax la dlu.dah berubah hati lak cri brand lain pulak.

    rantau
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 2
    Location: nsembilan
    Job/hobbies: sports
    Registration date: 10/12/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by rantau on Tue Dec 15, 2009 5:33 pm

    sebenarnya aku tak beli lagi yang tu budgetnya baru RM1200 tapi kalau cpu aku pakai spec ni o2MB PCI-Ek tak..untuk game macam RESIDENT EVIL 4

    INTEL CORE 2 DUO 2.9GHZ
    LGA 775 DDR2 MAINBOARD
    4GB DDR2 800 XMS GAMING RAM
    512MB PCI-E DDR2
    PSU 600W(300W)TRUE POWER
    320G SATA 2

    Ni saja dah cecah RM 1500 tapi ada spec yang baik punya dalam harga RM1500 untuk gaming korang beritahu aku sebab aku nak rabun it jugak

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 887
    Age: 28
    Location: X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies: PC Maniac
    Registration date: 02/03/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by Hiruka on Wed Dec 16, 2009 11:40 am

    Assalamualaikum,

    RM1500 mmg buleh dpt best gak gaming rig. Klu aku, prefer hunt for used unit..Barang seken melambak yg underutilize..
    klu nk retail dari kedai mmg dpt sedan² jela.. Laughing

    For gaming, compress budget more on VGA, Proc, RAM & PSU..

    Heavensun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 19
    Registration date: 06/04/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by Heavensun on Fri Jan 08, 2010 2:10 am

    aku nak tanya sapa leh bagi cadangan...
    aku ada mobo
    abit an78gs
    amd athlon dual core 6000+
    ram acer 2gb 667
    psu cap ayam
    monitor asus VK222H
    kalau aku nak pakai ati HD5770 support tak?
    kalau support apa yang perlu aku tukar ?
    kalau GC HD5770 tu tak support..apa GC max yang aku leh pakai?
    budget upgrade dalam RM1000
    mintak tolong kat otai2 sekalian..

    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 722
    Age: 30
    Location: Kuala Lumpur
    Job/hobbies: PRO / A lot...
    Registration date: 14/06/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by tech_frix on Mon Jan 11, 2010 10:04 am

    Hiruka wrote:Assalamualaikum,

    RM1500 mmg buleh dpt best gak gaming rig. Klu aku, prefer hunt for used unit..Barang seken melambak yg underutilize..
    klu nk retail dari kedai mmg dpt sedan² jela.. Laughing

    For gaming, compress budget more on VGA, Proc, RAM & PSU..

    sama kita bang...
    amek seken lg berbaloi...hhaha
    aku punya i5 pun tak sampai RM1.5k..hehe
    mobo and proc je RM1k...ram RM360..haha
    mmg puas hati...kalau baru, RM700 proc, RM540 mobo...berapa dah tu.. cheers


    --------------------------------------------

    fadi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 258
    Age: 25
    Location: Ampang
    Job/hobbies: Main game ngan layan forum
    Registration date: 18/02/2009

    Re: kad grafik sesuai untuk game apa

    Post by fadi on Mon Jan 11, 2010 4:19 pm

    mungkin dia x biasa kot nk beli yg seken punya hardware..... Laughing

      Current date/time is Wed Apr 16, 2014 3:48 pm