Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Share

    badcrews
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 3
    Age : 27
    Location : sg 2, butterworth
    Job/hobbies : student
    Registration date : 20/11/2009

    web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by badcrews on Thu Dec 10, 2009 1:24 pm

    salam kpda warga putera...kawe nk tanya.,kawe ade brminat nk wat website, tpi x tau nak pilih web hosting yg mana bagus..so.. kpada otai2 yg berpengalaman, tlong lah beri cadangan....

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by xenomorf on Sat Dec 12, 2009 12:22 pm

    nk cari hosting, kena tau jg apa jenis website yg ko nk bt tu.

    jawap soalan ni dlu >>
    1. jenis website ko (blog, e-commerce, chatting, etc...)
    2. anggaran jumlah pengunjung yg akn p website tu nnt.
    3. kedudukan pengunjung utama tu kat mana (malaysia, US, China, etc...)
    4. anngaran size website tu nnt (ni termasukn size yg user upload p website tu)

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by TemanX on Sat Dec 12, 2009 2:57 pm

    Kalau nak wat forum, sesuai pakai cms jenis ape yek.

    satu lagi, joomla bleh buat cam blog tak.

    scratch

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by xenomorf on Sat Dec 12, 2009 3:59 pm

    wat forum ni ada byk pilihan >> phpBB, MYbb, phpnuke...etc

    joomla tu mmg utk blog pun. cuma ko kena bt dlm server sendiri sj.

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by TemanX on Sat Dec 12, 2009 4:21 pm

    Maknanya dalam cpanle tu bleh install phpBB, Mybb dll ke.


    Joomla tu bole buat tutorial skita tak bro cammana nak jadikan blog. Aku pakai wordpress senang skit, cuma tak biasa pakai joomla. Haritu aku try buat pakai joomla tak jadi aa....

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by xenomorf on Sat Dec 12, 2009 8:54 pm

    oki.. nnt sy bt tutorial tp jgn mengharap sgt la Very Happy

    bukan dalam cpanel.. tp ko upload suma file phpbb, mybb tu p server ko pastu access ruangan forum tu dari mana2 browser.

    contoh klu nama folder phpbb ko ialah phpbb.

    klu ko nk install phpbb dlm server tu, ko type kat address bar cmni >>
    http://nama.website.ko/phpbb

    dia akan redirect ko p install page dia.

    mfaiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 107
    Age : 27
    Location : Cyberview
    Job/hobbies : IT Exec
    Registration date : 18/02/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by mfaiz on Sun Dec 13, 2009 3:05 am

    Salam'alaik,

    Masih belajar ke?

    Sekarang Baitulbytes lancar plan hosting baru khas untuk golongan pelajar. 1GB space, 13GB bandwid & lifetime free domain dgn hanya RM50 shj setahun.

    Untuk details sila ke http://putera.forumotion.com/cenderahati-dan-lain-lain-f20/webhosting-exclusively-for-students-1gb-space-lifetime-free-domain-names-rm50-year-t6151.htm

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by TemanX on Sun Dec 13, 2009 7:31 am

    Wow, offer cam best. Saya memang sedang pertimbangkan nak ambil lagi satu. saya skarang ada satu dah. cuma nak tanya, server downtime cammana. sebab skang hosting yang saya ambik tu, cam slalu downtime.

    xenomorf.


    aku dah dapat dah. Ada option untuk istall dalam fantastico. Phpbb dalam option Discussion Boards. Tapi apesal phpnuke dalam option Content Management. ada beza ke.

    satu lagi, phpbb ni secure tak. cam tak kena biskut tawar atau biskut marrie.

    mfaiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 107
    Age : 27
    Location : Cyberview
    Job/hobbies : IT Exec
    Registration date : 18/02/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by mfaiz on Sun Dec 13, 2009 8:42 am

    TemanX wrote:Wow, offer cam best. Saya memang sedang pertimbangkan nak ambil lagi satu. saya skarang ada satu dah. cuma nak tanya, server downtime cammana. sebab skang hosting yang saya ambik tu, cam slalu downtime.

    Alhamdulillah so far ok, server mmg slalu dimonitor oleh saya sendiri & jg consultant yg ada dicyberjaya. Dan clients slalu diingatkan spy x guna apa2 scripts, plugins, etc yg boleh mengganggu performance server.

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by xenomorf on Sun Dec 13, 2009 12:59 pm

    TemanX wrote:Wow, offer cam best. Saya memang sedang pertimbangkan nak ambil lagi satu. saya skarang ada satu dah. cuma nak tanya, server downtime cammana. sebab skang hosting yang saya ambik tu, cam slalu downtime.

    xenomorf.


    aku dah dapat dah. Ada option untuk istall dalam fantastico. Phpbb dalam option Discussion Boards. Tapi apesal phpnuke dalam option Content Management. ada beza ke.

    satu lagi, phpbb ni secure tak. cam tak kena biskut tawar atau biskut marrie.

    phpnuke tu jenis cms tp ada option utk register user, so user yg register bleh post topik cam yg discussion board jg. tp dia cam blog, bkan cam discssion board tu.

    phpbb selalu ja kena exploit, tp patch pun slalu ada. suma software/hardware kat dunia ni, xda satu pun yg secure kecuali kena update selalu. jd, klu ko nk gn phpbb kena rajin la cari update dia. yg x secure phpbb tu bhgian database dia. jd, rajin2 la bt backup database.

    ko gn hosting apa jg yg slalu downtime tu?

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by dans kam on Sun Dec 13, 2009 2:08 pm

    mfaiz wrote:
    Alhamdulillah so far ok, server mmg slalu dimonitor oleh saya sendiri & jg consultant yg ada dicyberjaya. Dan clients slalu diingatkan spy x guna apa2 scripts, plugins, etc yg boleh mengganggu performance server.

    Testi skit:
    Aku ada ambik domain+hosting dgn baitulbytes. Supportnye memang mantap! cheers
    Pastu aku ade problem nak addon domain. tapi x lama dah setel Alhamdulillah...

    Berbalik kepada TT. Jawab dulu soalan xenomorf tu baru ko usha2 web hosting yang ada..
    Tambah skit:
    - Test dorang punya support(ada company yang aku tanya soalan sampai sekarang x jwb2. Huhu.. Question)
    - Tanya jugak pasal penambahan(Tambah Bandwidth/space)
    - Sekuriti(Ddos, etc)
    - dan lain-lain


    Last edited by dans kam on Sun Dec 13, 2009 2:09 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : tambah skit)

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by TemanX on Sun Dec 13, 2009 8:02 pm

    Ok bro. Tq bebanyak untuk info tentang forum tu. Skit sebanyak aku dah paham . Yang selebihnya aku akan explore sendiri. Kalau aku takpaham nanti, aku post lagi.


    Tentang joomla tu, bile2 senang buatkan tutorial pada diriku ini yang newbie. huhuuh scratch Simple2 je pun takpe, asal template tu base on css.


    hosting downtime tu, aku minta maap, takleh bagitau. Sian la kat diorang. Lagipun, kebelakangan ni, aku tengok diorang ada improve skit2.

    xenomorf
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 239
    Location : BehinD ThE WaLL
    Registration date : 26/03/2009

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by xenomorf on Mon Dec 14, 2009 12:44 pm

    dans kam wrote:- Sekuriti(Ddos, etc)

    sy rasa, xda hosting yg bg security ni kecuali klu kita bli hosting yg mahal nk mampus smpi ribu2 satu bulan. sbb, security ddos ni kena bergantung dgn bandwidth hosting tu ataupun kebolehan hosting tu redirect port p tpt lain. tp suma ni kena byk maintenance (sy pernah test dlm komp sendiri, suruh kwn2 dri tp lain ddos komp sy.. x smpi 2 minit, komp tu kong)

    atau, klu korang terrer php, bt je script anti-ddos. ada byk anti-ddos kat luar tu cuma kena kuar RM je la.

    Sponsored content

    Re: web hosting yang mana bagus???tlong..!!!

    Post by Sponsored content Today at 4:24 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:24 am