Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Share

    razilzaini
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 13
    Registration date: 08/12/2009

    Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by razilzaini on Tue Dec 08, 2009 11:50 am

    Salam semua rakan2 di putera.com ,

    Saya masih amat baru lagi dalam bab2 burn file/dvd/cd nie ... so saya minta sedikit bahan ilmiah/pandangan/jawapan bagaimana saya boleh lakukan :-

    1) Fail video atau fail maklumat berupa data dimasukkan ke dalam DVD atau CD...

    2) Copy DVD ke DVD yang lain ... apa langkah2 yg perlu dibuat?


    Tajuk thread telah diubah seperti di atas - Moderator

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 172
    Age: 33
    Location: Wangsa Maju
    Job/hobbies: PHP
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by dans kam on Tue Dec 08, 2009 12:04 pm

    Lain kali kat tajuk tu tulis ape masalah ko..

    Dipersilakan forumer lain tlg jawabkan.. AKu bz skrg ni..

    razilzaini
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 13
    Registration date: 08/12/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by razilzaini on Tue Dec 08, 2009 12:18 pm

    Salam Dans Kam ,

    Maaf dans kam saya masih agak baru dalam berforum nie ... beberapa fungsi dlm forum nie pon saya masih tak tau nak gunapakai ... huhu!

    Thanks dans kam atas nasihat anda tadi tue ...!

    Mintak tolong kepada Otai2 kat sini tolong saya mengatasi masalah saya , utk makluman saya ada perisian nero 9.0 dah beli tapi tak tau gunakan pulak dulu beli ingatkan mudah la nak pakai ... sekali aduss pening pulak kepala nak gunakan perisian ini utk buat kerja saya ...!

    Mintak tolong yer rakan2 ... !

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tasek16 on Tue Dec 08, 2009 12:26 pm

    Selamat datang ke forum putera

    sebelum member2 kat sini tolong selesaikan masalah ada beberapa soalan nak tanya
    1. Adakah video dan data nak diburn sekali dalam satu dvd/cd atau berasingan
    2. Adakah dvd tersebut hanya untuk di mainkan di pc sahaja atau pc dan tv
    3. Kalau video apa dan dari mana sumber asal video tersebut dan format apa

    kasi detail sikit sebab lagi banyak awak kasi details lagi details member kat sini cuba kasi solution... then macam dans kam cakap please write proper title..

    razilzaini
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 13
    Registration date: 08/12/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by razilzaini on Tue Dec 08, 2009 12:45 pm

    tasek16 wrote:Selamat datang ke forum putera

    sebelum member2 kat sini tolong selesaikan masalah ada beberapa soalan nak tanya
    1. Adakah video dan data nak diburn sekali dalam satu dvd/cd atau berasingan
    2. Adakah dvd tersebut hanya untuk di mainkan di pc sahaja atau pc dan tv
    3. Kalau video apa dan dari mana sumber asal video tersebut dan format apa

    kasi detail sikit sebab lagi banyak awak kasi details lagi details member kat sini cuba kasi solution... then macam dans kam cakap please write proper title..

    Salam Tasek16 ,

    Terima kasih di atas teguran anda tersebut saya hargai ... maaf yer tasek16 saya nie mmg buat sikit bab2 cara guna forum ... masih baru dan lemah lagi mintak tunjuk ajar dr anda semua ....!

    Baiklah tasek16 maslah saya begini ...

    Saya ada beli nero 9.0 dan saya ada dapat DVD dari rakan jenis DVD ialah Video DVD. Kemudian saya nie nak cuba buat satu salinan semula DVD tersebut ke sebuah DVD kosong yg lain menggunakan nero yg saya beli tue (boleh ker?).

    1.) Yup nak diburn ke dalam satu DVD/CD (boleh terangkan apa beza burn ke DVD dan burn ke CD kena ikut DVD atau CD yg kita nak burn tu ker , maksud saya jika saya nak burn DVD so saya kena burn ke DVD jugak atau bagaimana?...

    2.) Dimainkan di pc dan tv...

    3.) DVD Video mmg asal dr DVD ... DVD nie baru jer beli ori ... (maaf tasek16 saya tak tau nak terangkan macam mana DVd yg tasek maksudkan tapi kat casing dia tulis DVD Video jer ..)

    Saya bercadang nak buat satu lagi DVD ini ke DVD kosong yg lain dan saya perlu hantarkan DVD tersebut kpd rakan sejawat saya... bolehkah saya melakukannya tasek16 ... nak buat copy ke atas DVD itu menggunakan nero 9.0 saya atau bagaimana?

    Pertolongan anda semua amat2 saya hargai ...!

    Thanks tasek16 di atas bantuan anda ....

    Kat mana saya nak upload gambar saya kat forum nie yer ...huhu! (maaf banyak pulak saya tanya nie .. maaf yer tasek16)

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tasek16 on Tue Dec 08, 2009 1:32 pm

    ahhhh...maknanya nak copy dvd video ke dvd kosong yang lain laa...

    ok actually simple ...most cd/dvd writing/burning software boleh buat
    kalau guna NERO pun simple...

    First: buka nero STARTSMART

    START---->Programs----->Nero----->Nero StartSmart so dia kan keluar lebih kurang macam ni.. ok aku pakai Nero 8.. aku rasa nero 9 lebih kurang sama

    Click pada Copy Disk
    dan masukkan original disk tu dalam dvd drive dan tekan copy


    dan ikut arahan seterusnya..tunggu sehingga selesai

    NOW...dalam keadaan lain..kalau DVD original especially dari hollywood diorang guna DVD9 atau juga disebut dual layer dvd..normally data video dalam dvd9 ni lebih besar dari dvd biasa atau juga disebut dvd 5.. let say masa burn nero cakap tak boleh burn sebab saiz besar untuk dimasukkan dalam dvd kosong, ikut cara tutorial yang aku buat kat bawah ni:
    http://tasek16.co.cc/?p=11

    ok kalau ada apa-apa kurang jelas..boleh tanya lagi..insyallah aku dan member2 kat sini cuba bantu...

    good luck

    razilzaini
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 13
    Registration date: 08/12/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by razilzaini on Tue Dec 08, 2009 1:47 pm

    Salam tasek16 ,

    Baiklah saya akan cuba dahulu tutorial ini dan tutorial tambahan anda tue... !

    Thanks a lot tasek16 dan kawan2 yg lain saya akan stick with this forum for my referrences...

    Baiklah tasek saya cuba dulu yer ... ada apa2 nanti saya maklumkan di sini.


    Jazakumullahu Khairan Khatiraa!!

    Salam sukses , RazilZaini.

    razilzaini
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 13
    Registration date: 08/12/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by razilzaini on Tue Dec 08, 2009 2:17 pm

    Salam tasek16 dan semua rakan2 di forum ini ,

    Saya sedang mencuba pelajari tutorial yg tasek16 berikan , mmg mantap tutorial yg tasek16 kongsikan ... saya stil cuba nie ... insya'ALlah boleh nie .. boleh sangat ... huhu!

    Terima kasih kengkawan semua ... !

    @Tasek16 - blog wordpress anda tue pakai hosting mana yer ...?! Saya akan merujuk kpd tasek sekiranya ada masalah timbul lagi kelak ... banyak jugak yg saya nak belajar pasal cara nak create DVD nie ... harap dapat bantuan dr tasek16 lagi.

    Owh yer tasek16 , saya nie masih buta sikit fungsi2 di forum ini macam mana yer saya nak upload gambar saya dan buat setting yg lain ... maaf tasek16 saya mmg tak tau sangat ... hanya tau nak tanya soalan jer dan taip soalan jer ...huhu ..!

    Terima kasih tasek16 dan rakan2 yg lain.

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tasek16 on Tue Dec 08, 2009 3:36 pm

    razilzaini wrote:Salam tasek16 dan semua rakan2 di forum ini ,
    @Tasek16 - blog wordpress anda tue pakai hosting mana yer ...?! Saya akan merujuk kpd tasek sekiranya ada masalah timbul lagi kelak ... banyak jugak yg saya nak belajar pasal cara nak create DVD nie ... harap dapat bantuan dr tasek16 lagi.

    Owh yer tasek16 , saya nie masih buta sikit fungsi2 di forum ini macam mana yer saya nak upload gambar saya dan buat setting yg lain ... maaf tasek16 saya mmg tak tau sangat ... hanya tau nak tanya soalan jer dan taip soalan jer ...huhu ..!
    Terima kasih tasek16 dan rakan2 yg lain.
    Pasal web tu boleh terus pergi ke http://www.tasek16.co.cc . Dalam blog tu ada button Contact Me..klik pada button tu untuk tulis email. BTW kalau ada masalah lebih elok di postkan di sini..so sebarang masalah dan solution dia boleh dikongsi dengan user yang lain..Actually web/blog ni aku create just as mirror untuk tutorial yang aku buat untuk forum ni.. bukan apa forum ni masih dalam keadaan sementara sebelum di pindah ke server yang official.. so kalau dah official nanti aku just copy balik...

    pasl hosting aku guna server.. http://www.internet-webhosting.com kalau nak buat laman web ke apa ke..boleh langgan hosting kat sini..but bukan free hahahaha..

    most image/gambar kat sini aku uploadkan ke http://photobucket.com so boleh daftar kat sini...lepas daftar boleh upload gambar kat photobucket then dia kasi bberapa code untuk kita pastekan kat forum misalnya.. but untuk tujuan pastekan kat forum image jangan besar sangat... lebar gambar dalam 500-600 pixel.. is enough

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 537
    Location: Petaling Jaya
    Job/hobbies: Basuh Pinggan
    Registration date: 04/05/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by LanoG on Tue Dec 08, 2009 4:00 pm

    tasek16 wrote:
    Pasal web tu boleh terus pergi ke http://www.tasek16.co.cc . Dalam blog tu ada button Contact Me..klik pada button tu untuk tulis email. BTW kalau ada masalah lebih elok di postkan di sini..so sebarang masalah dan solution dia boleh dikongsi dengan user yang lain..Actually web/blog ni aku create just as mirror untuk tutorial yang aku buat untuk forum ni.. bukan apa forum ni masih dalam keadaan sementara sebelum di pindah ke server yang official.. so kalau dah official nanti aku just copy balik...
    Wahh... ko pakai co.cc gak sekarang ye tasek16.... hehehe Very Happy


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1090
    Age: 84
    Registration date: 04/03/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by ayoi on Tue Dec 08, 2009 4:06 pm

    razilzaini wrote:
    Owh yer tasek16 , saya nie masih buta sikit fungsi2 di forum ini macam mana yer saya nak upload gambar saya dan buat setting yg lain ... maaf tasek16 saya mmg tak tau sangat ... hanya tau nak tanya soalan jer dan taip soalan jer ...huhu ..!

    Terima kasih tasek16 dan rakan2 yg lain.

    click di icon ni paste link click OK

    before tu copy link gambar tersebut contoh link ini

    saya copy link dan paste kat icon di atas http://illiweb.com/fa/wysiwyg/picture.png


    kuar gambar sama di atas

    manual plak just tambah [ img ]http://illiweb.com/fa/wysiwyg/picture.png[ /img ]
    rapatkan kesemuanya ...

    jadi cam ni
    Code:
    [img]http://illiweb.com/fa/wysiwyg/picture.png[/img]


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    tebuanjantan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 96
    Registration date: 23/03/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tebuanjantan on Tue Dec 08, 2009 4:50 pm

    tima kasih tasek16.. toturial yg sangat berguna.. lepas ni ringan sikit HDD..boleh copy ke DVD terus.. toturial ni banyak membantu..
    nk tau jgk mcmna cara nk buat supaya Data yang ada didalam DVD tak boleh dicopy sebarangan(fungsi encryption CSS)

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tasek16 on Tue Dec 08, 2009 7:47 pm

    LanoG wrote:
    Wahh... ko pakai co.cc gak sekarang ye tasek16.... hehehe Very Happy
    Smile benda free kan....
    tebuanjantan wrote:tima kasih tasek16.. toturial yg sangat berguna.. lepas ni ringan sikit HDD..boleh copy ke DVD terus.. toturial ni banyak membantu..
    nk tau jgk mcmna cara nk buat supaya Data yang ada didalam DVD tak boleh dicopy sebarangan(fungsi encryption CSS)
    Ada dua solution sebenarnya satu burn dalam dvd-r satu lagi compressed kan supaya jadi lebih kecik cth ke avi divx atau xvid..cth macam tutorial aku kat sini:
    http://tasek16.co.cc/?p=8
    kalau compressed ke avi divx/xvid pun still boleh burn ke CD-r sebagai data then play kat player yang support mp4 divx/xvid..

    pasal encryption tu..hanya apply pada dvd yang di press di kilang...not for dvd-r biasa. Sebabnya hanya boleh di apply diperinggkat mastering . Normally dvd ori cth dari hollywood diorang setkan master dalam DLT tape then kat kilang akan replicate jadi banyak. So kalau dvd-r biasa kita tak boleh apply css ni...BTW kalau boleh sekali pun very easy to decrypt..cthnya macam guna software AnyDVD..even latest encyption method yang digunakan dalam Blu-ray movie sekarang ni..very easy to decrypt...Smile
    Satu lagi any dvd/blu-ray yang di setkkan encryption kita kena bayar fee cthnya pada DVD Copy Control Association.. itu sebab kalau kita tengok DVD original tempatan diorang tak apply CSS ni kat dvd diorang.. Smile

    tebuanjantan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 96
    Registration date: 23/03/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tebuanjantan on Wed Dec 09, 2009 9:00 am

    Oooo..patut la.. jelas skrg.. tentang toturial Movie DVD9 to DVD5 aku dah boleh ikut sbb kita boleh buang yg mana xnk..cuma sekarang dok pening tentang Saiz Installer Game yg bersais hampir 8G pulak..camna nk buat..slama ni aku zipkan fail ISO tu jadi kan part by part contoh ada 80 rar fail --> 40 rar masukan ke DVD 1 dan selebihnya ke DVD 2
    harap dapat membantu..

    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts: 188
    Registration date: 13/10/2009

    Re: Macam mana nak copy DVD video ke DVD-r

    Post by tasek16 on Wed Dec 09, 2009 1:11 pm

    tebuanjantan wrote:Oooo..patut la.. jelas skrg.. tentang toturial Movie DVD9 to DVD5 aku dah boleh ikut sbb kita boleh buang yg mana xnk..cuma sekarang dok pening tentang Saiz Installer Game yg bersais hampir 8G pulak..camna nk buat..slama ni aku zipkan fail ISO tu jadi kan part by part contoh ada 80 rar fail --> 40 rar masukan ke DVD 1 dan selebihnya ke DVD 2
    harap dapat membantu..
    Compress video dengan compress data (software etc) actually benda yang berbeza.. Compressed video dia buang some data to make it smaller..but untuk normal data dia panggil lossless compression using some algorithm untuk jadikan file tu jadi kecik..then de-compressed untuk jadi file tadi balik macam saiz asal.. aku pernah download satu file just 10MB then de-compressed jadi 600MB..woww..then try run file tak ada masalah...

    Antara compression utility yang boleh buat extreme compression ni macam KGB Archiver boleh compress more than half from the original file size.. but it takes time to compress..and depends on how powerful kita punya pc.

      Current date/time is Tue Sep 30, 2014 9:49 pm