Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Share

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Thu Dec 17, 2009 6:07 pm

    assalamualaikum...

    @miss, uyoo..haha ok2..kasi testimonial sekali.. Laughing

    @teri, oo camtu ka? ok tima kasih..buleh try jugak nanti tu..hehe..btw amende black/white head?


    --------------------------------------------

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Thu Dec 17, 2009 11:46 pm

    WHAT IS BLACKHEAD?

    Blackheads, also referred to as open comedones, are yellowish or black bumps that usually form on our skin. Once a blackhead has been infected, it becomes inflamed and turns into a pimple. A blackhead forms on the skin as a result of too much oil in our pores.

    This excess oil accumulates and once it is exposed to air and dirt, it clogs the pores and becomes a blackhead.

    Aside from excess oil, the appearance of blackheads occurs as a result of poor hygienic habits. Oily skin that is not thoroughly cleaned on a regular basis becomes prone to blackheads.

    HOW TO GET RID OF BLACKHEADS?

    Proper hygiene is usually a good preventive measure and the use of suitable body wash and benzoyl peroxide lotion can help to get rid of blackheads. Exposed Skin Care contains benzoyl peroxide and FDA Pre-Approved Ingredients, it’s best to get rid of blackheads.




    What Is a Whitehead?

    Whiteheads are formed by skin oil and cells that gather and harden on the face. These are formed when the sebaceous glands secrete excessive sebum. The excess oils find their way outside the skin through sebaceous follicles and, combined with cells that have flaked down from around these passages, settle on the follicle ends, becoming a plug,(comedo) that blocks the skin pores.The continuous flow of oils and dead cells accumulate and fill the follicles at bulging point showing up on the surface of the skin as tiny, whitish dots called whiteheads.



    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by ogGy on Thu Dec 17, 2009 11:58 pm

    Jedi : Aku pakai ok jer xde masalah sampai skamg,aku pakai yang ada multivitamin tu.Tgk muka aku gebu haha...

    Teri : Bagus info yang beri,waa....semuanya ko tere,ini macam baguss.. Smile tak sia2 AMD ngorat ko...seorang istri yang bijak. Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Fri Dec 18, 2009 6:36 am

    tehehehe... Embarassed

    aku share mana yg aku tau saje heheh...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Wed Dec 23, 2009 6:21 pm

    assalamualaikum...

    haha kekanda teri mmg best..tima kasih.. Very Happy black head tu tukang sumbat liang roma la tu ye..tu pasal jadi jerawat..


    --------------------------------------------

    sari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 25
    Age : 28
    Location : gombak
    Registration date : 11/08/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by sari on Thu Dec 31, 2009 9:12 pm

    kalu skin ade jerawat xpe ke pkai scrub..?
    xlagi worse ke..?
    contoh scrub yg halus ape ye..?
    yg leh ilangkan parut2 jerawat skali..?

    sari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 25
    Age : 28
    Location : gombak
    Registration date : 11/08/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by sari on Thu Dec 31, 2009 9:14 pm

    kalu skin ade jerawat xpe ke pkai scrub..?
    xlagi worse ke..?
    contoh scrub yg halus ape ye..?
    yg leh ilangkan parut2 jerawat skali..?

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 318
    Age : 28
    Location : UP
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by antara21 on Thu Dec 31, 2009 10:17 pm

    salam. korg2. sori lame tak post...nenek aku meninggal aritu...so..balek kampong, trus xde tenet smpai la skrg...skrg da kt univ...hehe

    haa... nak kongsi pgalaman n mintak nasihat. aku dok pakei T3 antibacterial facial cleanser. utk ilangkan jerawat le dgn harapan. hahaha...tinggal harapan je. makin byk lak jadiknye. tolong2.... guardian pny krim malam pn xbkesan... aku xleh pakei krim muka, moisturiser or toner...sebab muka aku kuarkan excessive minyak/sebum... melekit gile muka jadiknye. ^^ ada cdgn?

    aku menari kena pakei base, foundation bedak segala tu...tapi skrg aku da stat pakei bedak Ronasutra...ok sket la...dari kongsi2 foundation kan...mahal tak guna gak kalo kasi ancor muke...hehe...

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Fri Jan 01, 2010 2:31 pm

    sari wrote:kalu skin ade jerawat xpe ke pkai scrub..?
    xlagi worse ke..?
    contoh scrub yg halus ape ye..?
    yg leh ilangkan parut2 jerawat skali..?

    @sari - aku rasa aku ada post somewhere pasal scrubs utk kulit berjerawat... tp aku lupa post no brape dan psl apa.... utk soalan pertama ko...

    1 - kulit jerawat takpe ke pkai scrub?

    bergantung dengan berapa teruk kulit jerawat tu. kalu jenis teruk aka jerawat batu facial scrubs adalah salah 1 product yg korg ptt elak gunakan... sbb apa? kebanyakan facial scrubs yg commercial kat pasaran ni mostly ada kacang almond. both ingredient akan menyebabkan jerawat yg ada bile disental dengan scrubs akan melambatkan proses penyembuhan.

    2 - cth scrubs yg butir halus?

    scrubs tugas dia adalah utk exfoliation, means utk buang kulit mati. tp tak bermakna yg ada jerawat ni takleh scrub muka. produk yg korg leh cari cr yg berunsurkan aprikot. ianya lembut dan korg leh guna setiap hari. kat pasaran ada byk jenis halus dan khas utk kulit jerawat juge. personal choice aku ialah Biore Cleansing Scrub... dulu tiub dia kaler pink. skang dh byk jenis... smpai tak terhapal sume hehehe...

    aku lebih suka nasihatkan gunakan la produk yg ada tumbuhan... lebih baik utk kulit.

    3 - scrubs utk ilangkan parut?

    takde seingt aku... mcm aku aku kata tdlah.. scrubs utk buang kulit mati... so yg menghilangkan parut jerawat tu produk2 yg sampingan... utk membina sel2 kulit baru dan membaiki kulit2 yg sedia ada.

    antara21 wrote:salam. korg2. sori lame tak post...nenek aku meninggal aritu...so..balek kampong, trus xde tenet smpai la skrg...skrg da kt univ...hehe

    haa... nak kongsi pgalaman n mintak nasihat. aku dok pakei T3 antibacterial facial cleanser. utk ilangkan jerawat le dgn harapan. hahaha...tinggal harapan je. makin byk lak jadiknye. tolong2.... guardian pny krim malam pn xbkesan... aku xleh pakei krim muka, moisturiser or toner...sebab muka aku kuarkan excessive minyak/sebum... melekit gile muka jadiknye. ^^ ada cdgn?

    aku menari kena pakei base, foundation bedak segala tu...tapi skrg aku da stat pakei bedak Ronasutra...ok sket la...dari kongsi2 foundation kan...mahal tak guna gak kalo kasi ancor muke...hehe...

    @antara

    ko tak ckp ko penari n need more make ups. kalu mcm tu jawapan2 aku sebelum ni mmg kurang membantu ko... kulit ko mmg kene dibersihkan mcm mana pompuan amalkan...

    anyway.. takziah atas pemergian nenda ko... aku simpati. back to our topic.

    sebenarnya brh2 mekap dan peralatan tu tak boleh berkongsi ramai2 org.. sbb menggalakkan bakteria. tu sbb pompuan jrg bg pinjam brg mekap dia unless dengan org yg die kenal dn rapat sahaja.

    untuk kulit ko... stop guna jenama watson ke guardian ke... tak sesuai dengan kulit ko.

    ko kene gunakan jenama2 yg serius skit... mcm simple... st Ives, even safi.

    kemudian... ko amalkan regim penjagaan muka ini:

    1 - bgn pagi cuci muka dengan pencuci muka utk kulit oily
    2 - sapu muka dengan krim pelembab yg bukan oil base tp water base dlm ms yg ada pelindung UV
    3 - sediakan blotter paper utk serap kulit.
    4 - tghari pun cuci muka dengan pencuci muka
    5 - ptg time mandi pun cuci muka...
    6 - pas cuci muka gunakan toner utk mana2 cela yg terlepas
    7 - pkai pelembab...

    kalu rajin pkai masker seminggu sekali.. ada masker jenis clay utk kulit berminyak.

    pastu... apa lg eh? jaga kebersihan... jaga pemakanan...minum air byk2...kurangkan mkn mknn yg byk minyak...

    jenis mknn yg leh jaga kulit ialah:

    1 - ikan/telur - sbb ada omega 3 utk kulit
    2 - teh hijau - utk anti oksidan elak muka cepat tua
    3 - brokoli - ada vit A dan C utk kulit
    4 - Minyak bunga matahari
    5 - kacang almond.

    oh ko ada mention psl mekap kan?

    before hit the sack make sure muka dh dibersihkan dengan sebersih2nya dengan pencuci mekap... ada water base ada oil base. bergantung pada jenis mekap yg ko pkai. yg tu rule number 1 la... mesti bersihkan mekap bersih2 jgn ada baki lg... slh 1 penyumbang pada kulit jerawat jugk.


    fuh... pjgnya penjelasan aku!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    sari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 25
    Age : 28
    Location : gombak
    Registration date : 11/08/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by sari on Fri Jan 01, 2010 10:26 pm

    @teri..

    wow, wat a long explanation.. nway tx..
    jrawat xde la byk.. but keep on naek bile period n tggalkan parut...
    skang mmg gne simple.. mmg best.. supple je..
    akak penari try la... hehe
    scrub apricot pnah gune yg st ives, tpi cm iiritated je..
    ingat nak try gax biore tu.. tx kak tery~

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by ogGy on Sat Jan 02, 2010 12:16 am

    Wow teri ni serba guna la...nasib baik ko ada,aku bab kecantikan dan wajah ni kureng sikit,kalau bab lain aku laju je jawab Razz

    Pape pun 1 info yang bagus buat aku juga,sebab aku memang perlukan info sebegini untuk terangkan kat pelanggan aku.

    Macam aku teri,ada x scrub untuk lelaki yang sesuai dengan kulit aku,kulit aku berminyak...

    N cam ne nak hilangkan kawasan hitam kat bawah mata ? aku sebenarnya tido lewat sikit kekadang.Ni mempengaruhi pembentukan kawasan hitam tu.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Sat Jan 02, 2010 10:55 am

    sari wrote:@teri..

    wow, wat a long explanation.. nway tx..
    jrawat xde la byk.. but keep on naek bile period n tggalkan parut...
    skang mmg gne simple.. mmg best.. supple je..
    akak penari try la... hehe
    scrub apricot pnah gune yg st ives, tpi cm iiritated je..
    ingat nak try gax biore tu.. tx kak tery~

    cara2 taknak muka berparut:

    rule number 1 jgn sesekali GATAL picit jerawat tu. biar kan je... n jgn sentuh dengan jari juge, menyebabkan bakteria mudah merebak. rule number 2 - pkai la ubat jerawat bila mana dh spot ada jerawat, ada byk jenis ubat jerawat... mcm Oxy, Johnson & Johnson... aku pkai... eh? aku lupa... benda tu kat umah.. next time aku up pic kat sini. sgt bagus... kejp je ilang jerawat n best of all die mudah serap kulit dan tak nmpk pun kita mcm pkai ubat jerawat kat muka.

    kalu pkai jenama international mmg kadang2 ada kesan pd kulit kita sbb structure kulit asia berbeza dgn kulit asia. ko leh try jenama tempatan mcm safi ke, shurah ke... always beli pack kecik utk trial n error. takde la sakit ati sgt kalu tak best pkai hehehe....



    ogGy wrote:Wow teri ni serba guna la...nasib baik ko ada,aku bab kecantikan dan wajah ni kureng sikit,kalau bab lain aku laju je jawab Razz

    Pape pun 1 info yang bagus buat aku juga,sebab aku memang perlukan info sebegini untuk terangkan kat pelanggan aku.

    Macam aku teri,ada x scrub untuk lelaki yang sesuai dengan kulit aku,kulit aku berminyak...

    N cam ne nak hilangkan kawasan hitam kat bawah mata ? aku sebenarnya tido lewat sikit kekadang.Ni mempengaruhi pembentukan kawasan hitam tu.

    hehhe aku share mana yg aku tau je... ala ko tgk aku... bukan jg sgt pun hehehe aku kan sempoi je.

    1 - scrubs for men

    huih byk giler kat pasaran. biore, nivea, adidas (eh.. aku tak sure ada ke tak) loreal...

    tak pn ko try je mana2 scrubs yg ada. yg dijual tak semestinya utk pompuan je.

    ah aku lupa nk share... pencuci olay yg total effect tu ada beads halus. pun bagus jugk kalu nk try.

    cth scrubs for men



    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Sat Jan 02, 2010 9:47 pm

    assalamualaikum...

    men's biore facial wash je aku penah pakai..first produk yg aku pakai hehe, sesuai dgn aku cuma kurang berangin..scrub belum cuba..aku nak tumpu pada jerawat dulu haha

    adidas scrub teri? mana bagus dari panasonic punya? scratch

    @oggy, kalu hal2 penjagaan kulit aku tanya kakanda teri je la lepas ni..

    aku tunggu miss ua punya gamba sebelum/selepas dgn testimonial ni..mana dia..hahaha


    --------------------------------------------

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 318
    Age : 28
    Location : UP
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by antara21 on Sat Jan 02, 2010 11:11 pm

    sari wrote:@teri..

    wow, wat a long explanation.. nway tx..
    jrawat xde la byk.. but keep on naek bile period n tggalkan parut...
    skang mmg gne simple.. mmg best.. supple je..
    akak penari try la... hehe
    scrub apricot pnah gune yg st ives, tpi cm iiritated je..
    ingat nak try gax biore tu.. tx kak tery~

    thanks for recommendation. akak? wah! meriah gitu!! hahaha...

    @teri
    aaa... tu la problemo utama aku... liang2 pori tersombat! em...atas nasehat ko aku da stop gunakan guardian punye night cream. nak beralih kat jenama yang ko suggest lak. hehe... rimasnye minyak muke~....

    aaa.parut2... ape cite? ada orang cakap pakei bio-oil la...minyak kelapa dara la... takkan muda2 ni nak kena pakei age-lift kot...hehhe...

    jap nak tanya.... ada orang cakap basuh muka dengan air suam tak elok? um??

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by ogGy on Sun Jan 03, 2010 1:07 am

    Memandangkan topik ni semakin HANGIT, maka dengan ini aku mengubah tajuk perbincangan menjadi " Perbincangan mengenai penjagaan kulit " agar lebih menarik .Hal ini telah dipersetujui oleh TS selaku tuan punya topik.

    Malay : Ok aku tak kisah,sebab hal2 kulit ni orang pompuan lebih pakar berbanding kita ( lelaki ).Aku tau tenyeh jer.. Razz

    Antara : Bio Oil tu sedikit berminyak,kalau ko nak pakai siang hari aki rasa tak sesuai sebab kulit ko da lah berminyak,nanti lagi bertambah minyak.Cuba cari yang lain,berasaskan gel atau cream.

    Perlu di ingatkan nak hilangkan parut makan masa yang lama, bukan mudah...kecuali parut baru.

    Teri : Kalau ko rasa ada yang xbetul,tlg perbetulkan yea...ko kan ratu ngeh ngeh ngeh... Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 318
    Age : 28
    Location : UP
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by antara21 on Sun Jan 03, 2010 9:18 pm

    @Teri
    thanks! thanks sgt2. coz ko sgt2 informative. huhu...

    @ogGy
    thanks gak. aku hampir je beli. aku ingat nak pakei bedak sejuk je la. cam duloo2...hehe..

    tapi aku tensen la....parut jerawat payah gile nak ilang.... aku lak jenis gatal tangan dah kalo ada keping2 kulit mati kat muka ni...huhu... ada orang penah suggest aku thru pemakanan tau. guna produk Himalaya. sume tu berasaskan herba, tumbuhan. ada respon??

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Sun Jan 03, 2010 10:21 pm

    hahah hampeh ko oggy!

    @maya: ko tak caya adidas ada facial wash? body wash pun ada ok!

    @antara: sapa kata tak boleh... org yg rajin mekap ni la kene pkai yg anti aging sbb mekap ni wat muka kita cepat tua. aku ni dh stop mekap since umo aku 25... tanya oggy muka aku muda remaja je hahhaa!! cuci muka ngn air suam bagus sgt2... ianya utk memudahkan pencuci muka tu wat kerja dia sbb pori wajah terbuka... tp lepas dh gosok2 muka tu... cuci balik ngn air sejuk utk mengecilkan balik pores tu otherwise tu yg jerawat, blackhead ngn white head naik tu. sbb habuk2 masuk dlm pori2.

    @oggy: mana yg aku rasa salah aku akan betulkan la heheh tp base apa yg aku tau je la. diingatkan sekali lg, kulit berminyak kene elakkan apa2 yg berminyak.. kene cari yg water base. utk krim aku cadangkan gunakan la yg ada gamat tu.. mcm safi yg ada gamat. aku tak jamin leh clearkan kulit tp jenis krim dia yg senang serap dan boleh cerahkan kulit hehehe... oh last time ko tanya aku psl puffy eyes ngn eye bag kan? cara nk ilangkan tu ko amalkan eye cream yg ada kat pasaran ni.. or ko cukup kan tdo.. or ko letak tea bag kat both mata ko sbg masker. atau nk lg extreme ko pkai ais letak kat mata. but make sure plenty of water too.... utk minum...

    @antara: oh aku dh tgk dh produk ratnasari ko tu..mcm bagus je. kalu ada kesan baik aku cadangkan ko teruskan la guna. bab jerawat ni mmg sgt2 senditip. jgn la picit.. biarkan je. kalu ada naik jerawat... ko sapu ngn Aiken tea tree pimple cream. sgt berkesan dn tidak berminyak. mudah serap ngn kulit lg. so far aku pkai mmg takde mslh.

    bab pemakanan pun mmg saling bergantung antara satu sama lain. plenty of plain water pun sama jugk. jgn lupa juge tentang senaman muka... utk mengekalkan anjalan muka.

    oh aku jumpa posting psl jerawat n what chemical yg korg leh cari utk tangani jerawat ni.

    For normal ppl, a dermatologist will treat based on the severity of acne.
    If it's mild to moderate, usually the patient will be given
    1. Benzoyl peroxide (e.g. Oxy)
    2. Topical clindamycin (available over-the-counter in pharmacy)
    3. Tretinoin (a facial cream)

    If the acne is moderately severe or severe, he/she will be started on oral antibiotics.
    Usually tetracycline/ doxycycline for a period of 3 to 6 months.

    if kalu salah betulkan k?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by ogGy on Sun Jan 03, 2010 10:45 pm

    Spoiler:
    teri-chan wrote:hahah hampeh ko oggy!

    For normal ppl, a dermatologist will treat based on the severity of acne.
    If it's mild to moderate, usually the patient will be given
    1. Benzoyl peroxide (e.g. Oxy)
    2. Topical clindamycin (available over-the-counter in pharmacy)
    3. Tretinoin (a facial cream)

    If the acne is moderately severe or severe, he/she will be started on oral antibiotics.
    Usually tetracycline/ doxycycline for a period of 3 to 6 months.

    if kalu salah betulkan k?

    Haha ko kenekan aku yea...xpe, yea kulit teri sememangnya muda,tegang dan pejan.Mula2 aku jumpa dia pun,xsangka dia nampak cam awek (awet) muda. Razz

    Clindamycin tu tak pernah dijual secara OTC, tu bahan kawalan dan tak boleh dijual d luar kaunter.Tu ubat yang paling mujarab but,tu untuk jerawat d tahap serius.Untuk peringkat biasa pun boleh,tak de masalah nak guna...aku banyak syorkan pesakit aku guna ni.Feed back ok...

    Tu jenis luaran,jenis makan punya ko kene sejenis ubat nama dia doxymycin.Warna dia hijau dan makan waktu malam ( tkt loya klu mkn siang ),ni aku sendiri guna selama 3 bulan,dan hasilnya muka aku...hehe..licin.

    AWAS !! kepada remaja dibawah umur 18 thn,korang tak boleh makan dan risikonya gigi akan kuning seumur hidup.

    Benziol tu OTC product,so ko leh dapat cari kan semua ubat jerawat komersial yang ada kat pasaran.Macam t3,oxy,clearasil dll .

    Tu rawatan moden,jika ko nak tradisional,ko leh makan herbal cleanser,cleaser plus dan macam2 lagi.Herba2 ni nak dapat hasil kene tunggu paling koman 3 bulan.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 318
    Age : 28
    Location : UP
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by antara21 on Tue Jan 05, 2010 8:37 pm

    korang amik kimia ek zaman skolah menengah dulu? ke...degree korg2 ni mmg dermatology? haha.. huio...gempak ah saranan korang. cuak aku tgk. macam2 daa..

    bab makan ubat, aku penah aa makan tablet yang macam korg suggest tu...kaler ijou...aku maleh nak taip namenye, bebelit2...huhu.. mmg meloyakan. tapi lps 3bulan...kalo aku nazar kerat jari aku kena kerat betul ooo...sebab mmg elok hasilnye! cuma...lepas aku stop amik ubat tu constantly, mula la naek balek... mahal beb~...sebijik sehengget!...

    aku tak berapa caya sgt oxy ni...sbb pnah ad reputasi buruk dengan aku satu ketika dulu... T3 dgn Aiken je aku pegang skrg...tapi salah aku gak... dah tau hormon tak balance, gi melantak yang minyak2 lagi...kan...huhu...

    nak ubat parut je skrg ni...camne eh?

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Tue Jan 05, 2010 10:54 pm

    ko mkn pil hormon ke? mkn pil hormon mmg kulit jd licin... kalu yg lelaki la.. kalu pompuan tak jln pil2 ni hehehe..

    aku tak amik biologi ataupun farmasi.. aku amik kursus kat google je top up skit dengan pengetahuan aku yg skit ni. hahaha...

    aiken bagus juge.... ko gunakan la..

    ubat parut dh byk dh bincang yg sebelum2 ni, ko try la.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by ogGy on Wed Jan 06, 2010 12:58 am

    Tp aku prefer ko amik jenis supplement la,sebab kimia ni tak elok amalkan slalu.Ko pompuan elok makan EPO bg stabil hormon ko,biasa period je mula la muka ko penuh.Kebanyakkan remaja memang macam ni...

    EPO tu 1 hal,cari herbal cleanser...ni membuang toksin dalam badan ko.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Wed Jan 06, 2010 7:17 am

    antara21 pompuan ke? bukan dia lelaki ke? aku sudah kompius ni....


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    sari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 25
    Age : 28
    Location : gombak
    Registration date : 11/08/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by sari on Wed Jan 06, 2010 8:47 am

    antara21 laki kot..
    ritu ckap kakak, die cm plik..
    hehe sori nyampuk..

    Falcon
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 258
    Location : Ada la dekat-dekat korang tuh.
    Job/hobbies : Games... games.. games.. dan duit.
    Registration date : 27/11/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by Falcon on Wed Jan 06, 2010 6:31 pm

    hahaha... antara21 laki kot...tapi dia suke rasenye orang ingat dia pompuan. penari la katakan~..hohoho. tapi tak tau la kan....avatar dia haruhi...dari dulu lagi..hm~... ampun, off topik..^^

    on balek. ad kawan aku tiap2 malam tempek hirisan buah kat muka.. limau, oren...timun...tomato... untuk ap tu? leh makan tak hirisan2 tu lepas lekat kat muka? just nak tau...nak tanya dia segan...

    sari
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 25
    Age : 28
    Location : gombak
    Registration date : 11/08/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by sari on Wed Jan 06, 2010 10:19 pm

    haish x geli ke..?
    hm jwab2 oggy n kak tery..

    Sponsored content

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by Sponsored content Today at 9:52 am


      Current date/time is Fri Apr 29, 2016 9:52 am