Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Share

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 318
    Age: 27
    Location: UP
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by antara21 on Fri Dec 11, 2009 5:25 pm

    kehkehkeh... em, macam ko pakei bedak sejuk, ko tempek je sampai agak2 dah kering tu..dah sejuk kulit muka tu.. basuh la. jangan ko tempek time2 gi keje ke, gi kat tempat2 public ke...kantoi la kan..^^

    ha lupe! bedak sejuk pon cun gak nak kasi kurang pimples dan ilangkan parut.. cuma kat aku tak berkesan...sume salah liang roma yang suke kuarkan minyak banyak2...huhu..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Fri Dec 11, 2009 6:23 pm

    toner bagus... biasanya digunakan lepas kita cuci muka. utk bahagian2 yg pencuci muka mungkin terlepas nk ilangkan.

    mcm aku ni toner aku pkai mmg lepas cuci muka, nk tanggalkan mekap, dll. tp lately dh lama aku tinggalkan toner aku huhuhu... toner pilih la yg jenis bagus. kalu mcm aku pkai produk campur2. krim muka shurah, toner ginvera tea tree extract, pencuci muka gevinne (betul ke aku eja nih?) sbb like i said before, muak aku jenis combination. pkai apa2 pun takde mslh.

    utk toner aku cadangkan gunakan ginvera



    ini kebaikan dia

    Description:
    Removes impurities, provides hydration & contracts
    pores effectively. Makes skin fairer
    & delays aging process. Suitable for
    all skin types.


    dan once a week aku pkai Ginvera Marvel Gel utk buang kulit mati, blackhead ngn whitehead. benda ni leh pkai tiap2 hari.. tp sbbkan mahal (1 kotak kecik mau RM39 kot?) aku pkai seminggu sekali je heheh




    Description:
    It is a mild exfoliating gel enriched
    with green tea. It
    softens the cornified layer &
    gently removes dead skin cells.
    It simulates skin
    metabolism, & has an anti-
    oxidant effect, making skin fairer.
    It balances free radicals
    to delay the aging process.
    It also revitalizes skin
    cells to lighten aging spots
    & freckles, removes make-up &
    impurities. It is safe to be used
    daily, and has no side effects.

    tp aku nasihatkan pkai la 1 jenis je jgn campur2 hehehe.... tak bagus sebenarnya hehehe...

    owh lg 1 aku suka krim muka Elianto Skin Potion. yg tu utk pelembab muka... mmg terasa muka tak kering langsung. So far aku pkai aku rasa barangan Elianto ni jenis water-base. Mungkin sesuai utk ko.

    ko leh check website Elianto for more info.


    Last edited by teri-chan on Sat Dec 12, 2009 10:06 am; edited 4 times in total (Reason for editing : add more info)


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Fri Dec 11, 2009 6:26 pm

    assalamualaikum...

    @antara21

    hahaha..kalu bedak sejuk, akak aku pulak guling2 sampai pintu pagar kang..aku nak cuba kayu manis tu dulu la..hehe

    kayu manis serbuk + air la maksud ko kan?

    ok trima kasih, insya Allah aku nak cuba nanti


    --------------------------------------------

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Fri Dec 11, 2009 6:29 pm

    biasanya kulit kayu manis ngn air je... kalu letak madu mau berlengas muka hahahah


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Fri Dec 11, 2009 6:45 pm

    assalamualaikum...

    ada ke letak madu..utk apa? maunya kang kot ramai binatang gigit..semut ke, beruang ke..beruang suka madu...bertambah parut lagi ada la..hehe


    --------------------------------------------

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 831
    Registration date: 21/07/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by Miss U.A on Fri Dec 11, 2009 7:31 pm

    huhuuu...aku dah pnh try letak serbuk kulit kayu manis tuh kat muka....
    mak aiii...pedihnye...plus gatal2 lg...tak sampai 5min teros gi bilas...
    aku taktau la kot kulit aku mmg alergic kene kulit kayu manis tuh...

    skang aku guna juz mengkudu....hehhe wat sendiri nih...
    amik buah mengkudu, blend pastu air die letak kat muka sampai kering....alhamdulillah setakat nih cm de perubahan positif arr..
    (inspirasi dr produk buah noni...sebotol kecik rm40...aku beli n try mmg ade kesan...so aku decide wat sendiri...sebiji buah noni tuh...ko leh pakai seminggu...free je takde caj!)

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Fri Dec 11, 2009 9:20 pm

    kalu nk home remedies... mmg byk la kalu nk ikut kn hehehe...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Fri Dec 11, 2009 9:48 pm

    assalamualaikum...

    @miss

    takpe aku try dulu tgk pedih ke tidak, gatal ke tidak..hehe
    buah noni? mana pulak nak carik..ntah tahun bila aku last tgk kat pasar..wajah dia pon aku ingat2 lupa dah..

    @teri

    kalu produk kedai (krim ke hapa ke), apa brand yg aku buleh guna kakanda teri? maksud aku yg guna 1 je la..taknak la byk2..aku ni malas sikit nak guna menatang2 tu..leceh hehe..setakat ni pon guna brylcreem face je sebab muka jenis berminyak..seblom ni guna nivea for men..tak sesuai..bertambah byk jerawat


    --------------------------------------------

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 831
    Registration date: 21/07/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by Miss U.A on Fri Dec 11, 2009 11:09 pm

    buah noni kalo kat kampung2 byk le org tanam pokok nih...umah jiran2 aku byk, so aku rembat jela....hahhahaa
    lg 1, madu mmg bagus gak utk muka...tp jgn pakai ms nk tido la..tkot sok abes muka kene gigit ngn semut2....
    aku sajes ko wat guna buah noni tuhla maya....jd tol..insyaAllah

    antara21
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 318
    Age: 27
    Location: UP
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by antara21 on Sat Dec 12, 2009 1:45 am

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    @antara21

    hahaha..kalu bedak sejuk, akak aku pulak guling2 sampai pintu pagar kang..aku nak cuba kayu manis tu dulu la..hehe

    kayu manis serbuk + air la maksud ko kan?

    ok trima kasih, insya Allah aku nak cuba nanti

    a'ah. dengan air. jgn letak madu tiruan, gam UHU, dan seumpamanya...tak elok untuk kesehatan. hehe.. dan ya, memang pedih. nak2 plak kalo kena kat luka...pergh~...^^

    @teri
    huih. ko pakei ginvera ek? aku tak penah try lagi. cam best je. hm... sebelom2 ni aku pakei skin care punye produk yg berbagai tau..
    contoh la ek... pencuci muka aku guna mentholatum. toner aku guna aiken. moisturiser lak nivea... skrg dah naik pimples aku mula gune T3 dengan krim mlm guardian..hahaha.. macam bahaya je bunyiknye....kan? takut lak aku... ^^... khidmat nasehat plz~ ^^"

    @Miss
    buah noni ke...buah nona?? aku cam kompius je sikit ni..hehe..~

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Sat Dec 12, 2009 9:02 am

    assalamualaikum...

    ok terima kasih..

    tu la..buah nona la miss oi..noni la pulak..haha Laughing

    kalu aku jumpa buah tu aku try guna..kalu takde aku guna kayu manis..takpon ko pos kat aku buah tu buleh miss? kehkeh


    --------------------------------------------

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 831
    Registration date: 21/07/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by Miss U.A on Sat Dec 12, 2009 9:49 am

    antara21 wrote:
    @Miss
    buah noni ke...buah nona?? aku cam kompius je sikit ni..hehe..~

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    ok terima kasih..

    tu la..buah nona la miss oi..noni la pulak..haha Laughing

    kalu aku jumpa buah tu aku try guna..kalu takde aku guna kayu manis..takpon ko pos kat aku buah tu buleh miss? kehkeh

    lorrr...buah noni ngn buah nona tuh lain le....buah noni tuh kalo kt kampung biasa org panggil buah mengkudu...korg pnh dgr jus mengkudu kn...utk org berubat sakit darah tinggi/kencing manis sume tuh...
    tp buah tuh kalo biar lm2 busuk..ramai org taktahan bau die...tp aku ok lg la..kalo bau dah mcm kentut maya tuh mmg aku surrender arr..hahhahaaa
    kalo buah nona tuh lain....adei!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by teri-chan on Sat Dec 12, 2009 10:14 am

    antara21 wrote:assalamualaikum...



    @teri
    huih. ko pakei ginvera ek? aku tak penah try lagi. cam best je. hm... sebelom2 ni aku pakei skin care punye produk yg berbagai tau..
    contoh la ek... pencuci muka aku guna mentholatum. toner aku guna aiken. moisturiser lak nivea... skrg dah naik pimples aku mula gune T3 dengan krim mlm guardian..hahaha.. macam bahaya je bunyiknye....kan? takut lak aku... ^^... khidmat nasehat plz~ ^^"

    dulu aku pkai la... nk pkai 1 range penuh tak mampu... aku biasanya campur. utk jenis kulit ko yg agk bermasalah aku cadangkan kekal dengan 1 jenis je... cth kalu ko pkai Nivea.. dr pencuci muka smpai la krim pkai la produk nivea... br la nmpk bekesan.

    dan aku biasanya gunakan produk yg berasaskan tumbukan. Safi pun bagus juge... aku suka giler guna safi. mmg bagus tp aku ni jenis suka mencuba. skang aku tgh pkai range produk dr Shurah.

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    @teri

    kalu produk kedai (krim ke hapa ke), apa brand yg aku buleh guna kakanda teri? maksud aku yg guna 1 je la..taknak la byk2..aku ni malas sikit nak guna menatang2 tu..leceh hehe..setakat ni pon guna brylcreem face je sebab muka jenis berminyak..seblom ni guna nivea for men..tak sesuai..bertambah byk jerawat

    aku belum leh cadangkan ape lg. aku perlukan maklumat ttg kulit ko. or kalu rajin post skali gmbr pipi je. aku kene determine ko leh pkai produk yg mcm mana.

    kalu mcm antara21 dia dh bgtau terang mslh kulit dia.. then brlah aku leh assist. Krim muka tu... nk krim moisturizer je ke?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 26
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by ogGy on Sat Dec 12, 2009 11:07 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...


    kalu produk kedai (krim ke hapa ke), apa brand yg aku buleh guna kakanda teri? maksud aku yg guna 1 je la..taknak la byk2..aku ni malas sikit nak guna menatang2 tu..leceh hehe..setakat ni pon guna brylcreem face je sebab muka jenis berminyak..seblom ni guna nivea for men..tak sesuai..bertambah byk jerawat

    Sori la kalau aku mencelah pertanyaan ko malay,kalau ko rasa semua produk komersial yang di iklan tak memuaskan ko, aku leh syorkan ko guna produk cosmoderm - t3 facial wash . Ramai yang guna dan feed back dari mereka alhamdulillah ok,cuma nak dapatkan hanya dekat farmasi je la.

    Kalau ko nak dapatkan,ko leh cari kat APEX Pharmacy,ALPRO Pharmacy atau ko tanya kat ahli farmasi.Ni bukan kategori poison,ni OTC produk... Smile


    * sori semua,aku tak dapat bertugas dengan sempurna dalam beberapa minggu ni.Masalah yang tak dapat dielakkan.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 29
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Perbincangan mengenai penjagaan kulit

    Post by MalaYneuMaya on Sun Dec 13, 2009 10:49 am

    assalamualaikum...

    @miss,

    la kata la mengkudu..noni tu tempat ko je panggil kot..buah nona aku tau..
    apsal melibatkan kentut pulak ni..takde objek lain ke Laughing

    @teri,
    biasa je kulit aku..ada jerawat tapi takde la melampau..cuma jerawat lama byk tinggal, yg hitam2 tu..nak guna mosturizer ke hapa, aku taktau..haha

    btw smlm aku beli krim mcm bedak sejuk..ada brader jual kat mydin mitc..rm15 sebotol..utk jerawat la..guna ubi sengkuang..riza skin care..penah dgr ke teri..

    @oggy,
    tu reply, bukan mencelah..t3 mcm penah dgr..facial wash je kan? buang parut sekali ke?


    --------------------------------------------

      Current date/time is Sat Oct 25, 2014 8:31 am