Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Blog Poster - Desktop Client

    Share
    avatar
    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 36
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Blog Poster - Desktop Client

    Post by dans kam on Mon Dec 07, 2009 2:46 am

    Salam...

    Khas untuk kaki-kaki blogging semua.
    Aku nak share 2 software free(freeware atau bebas) yang kita leh guna untuk post ke blog tanpa buka Internet Browser.


    1. BlogDesk
    - Aku baru try install dan configure. Blom try post, edit, dll..
    - Tak support Blogger.com
    - Platform 'Tingkap's sahaja. Support Vistas.
    - Size < 4Mb
    - Support Wordpress, Drupal, dll.
    - http://www.blogdesk.org/en/index.htm

    2. Zoundry Raven
    - Lesen GPL v2
    - Baru nak test. Aku suke mende2 Open Source ni. Heheh...
    - Support byk platform.
    - Boleh install sebagai Portable Apps Yeah!! cheers
    - Auto detect kita punya blog platform lepas kita masukkan link blog kita(Masa nak add account)
    - Lepas create account, dia akan download sume post, link, image, tag yang kita buat ke dalam pc kita. Buat local copy. (aku try kat blog berasaskan wordpress)
    - Masa nak loading lambat skit sbb nak load plugin
    - Saiz < 11Mb
    - Platform 'Tingkap's sahaja.. Support Vistas...
    - http://www.zoundryraven.com/index.html

    Setakat ni 2 software tu reliable jugak la kan. Tapi aku lebih suka Zoundry Raven.

    p/s: Maaf kalau topic ni dah ada sblm ni(aku ngantuk dah nak search-search nih. Hehe) lol!
    avatar
    ariffantasi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 64
    Age : 24
    Location : worldwide
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by ariffantasi on Sun Dec 20, 2009 8:18 pm

    tq sharing
    avatar
    wazy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Age : 32
    Location : Kluang,Johor
    Job/hobbies : surf Internet mencari info ttg pc/godeh2 pc / membaca majalah
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by wazy on Tue Jan 19, 2010 9:22 pm

    tq bro,software ni la yang aku cari
    avatar
    tasek16
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 188
    Registration date : 13/10/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by tasek16 on Wed Jan 20, 2010 11:00 pm

    Tq for sharing...nice software (Zoundry Raven).. selama ni kalau software aku guna Word 2007 yang ada fungsi blog..of course lebih banyak function..but sometimes text jadi tak betul.. Smile so lepas ni aku boleh terus guna Zoundry Raven...


    --------------------------------------------
    emmmmmm

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by dvdx on Thu Jan 21, 2010 3:27 pm

    bilbo
    http://blogilo.gnufolks.org/
    kde app. very nice.

    scribefire
    http://www.scribefire.com/
    firefox/iceveasel compatible
    ok jugak

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by Nezict on Fri Jan 22, 2010 3:06 am

    aku pakai windows live writer. senang gile.

    boleh dapat skali dalam windows live essential pack.
    avatar
    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 36
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by dans kam on Fri Jan 22, 2010 8:22 pm

    Sebenarnye aku ni suka software2 yg bleh buat portable.. Sbb tu mane2 software yg bleh dijadikan portable, akan jadi keutamaan aku untuk test dgn lebih mendalam. Hehehe...

    Papepun... Terima kasih jugak kat semua yg berkongsi software2 yg korang guna.
    Leh jadi rujukan pada kawan2 lain untuk cari software yg sesuai dgn diorang..

    dvdx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 68
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by dvdx on Sat Jan 23, 2010 10:43 pm

    wa pun kaki portable appz jugak.

    scribefire install dalam firefox portable / guna FEBE / copy file .mozilla/firefox/
    post2blog portable

    Sponsored content

    Re: Blog Poster - Desktop Client

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sat Jul 22, 2017 8:48 pm