Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Ajar wat blog plz...

    Share

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Sat Dec 19, 2009 9:47 pm

    ubah yg tu jadi 925px & yang lenlain tu ikut step yg diajar pak ultimate tu ker?

    rina dah wat....xmenjadi pun..

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by e_sentinel on Sat Dec 19, 2009 10:05 pm

    Ok Rina .. beri XML code template awak kat saya, nanti saya edit dan test kat test blog saya, then bila siap saya kasi balik kat awak.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Sat Dec 19, 2009 10:08 pm

    Rina hantar gi pm ek...

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Mon Dec 21, 2009 6:28 pm

    Alhamdulillah....
    utk wat 3 kolum tu dah selesai..TQ wat bro sentinel yg byk membantu n tenkiu gak wat pak ulitmate atas tunjuk ajar yg diberi walupun rina xberjaya tukar sendiri template tu.

    Nak tanya lagi ni..
    Camne nak wat benda camni dalam blog kita?maksud rina..nak letakkan skroll camtu.

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Tue Dec 22, 2009 9:36 am

    cari script code tuk scroll bar maybe kat sini leh bantu Code Html


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Tue Dec 22, 2009 8:44 pm

    benda tu cput?
    xfaham camne nak masukkan gi blog..

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Wed Dec 23, 2009 5:05 pm

    semua script boleh masuk kan dalam code html yang kat template atau using widget html/javascript ikut laa penggunaan code nya laa..

    rasa nya semua code ada arahan paste kat header ke atau kat mana2 perlu...

    harap page tuh dapat bantu mencantikkan blog anda...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Wed Dec 23, 2009 5:09 pm

    Rina skrg ni gunakan widget Label jer utk bhgn senarai artis n lagu tu..
    rina nak wat scroll je..xnak yg label tu..tapi...rina nak copy paste link scroll tu kat mane? n camne caranya..

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Wed Dec 23, 2009 5:29 pm

    no no tu kena tgk code jugak tuh..kalau nak paste dalam widget label..maybe widget tuh tak leh baca html atau javascript so boleh paste kat html code...saya tak pernah guna code scroll...

    tapi leh tgk saya nya menu kat blog saya PERFUMESTORE tapi script menu saya nih cuma jalan kat browser modzilla jer IE tak jalan...kena configure something through IE tak buat lagi laa..takder masa nak tgk..

    amik code kena cuba2 jugak tgk camner..try n error laa..


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Wed Dec 23, 2009 5:32 pm

    ahahahhahhaa...
    sepatah haram pun rina xfaham apa yg cput terangkan tu... Very Happy

    maner otai2 yg terrer wat blog ni??
    meh tlg plz...

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Wed Dec 23, 2009 5:41 pm

    ooh tak paham yer..sori tak dapat bantu la macam tuh.... maybe ongbok, johnburn or otai2 lain dapat bantu...
    sori ya...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by OngBok on Wed Dec 23, 2009 5:45 pm

    pi belajar dulu basic HTML, JS, CSS, PHP
    kalau tak faham basic nie, susahla nak guide.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Wed Dec 23, 2009 5:49 pm

    kat maner nak belajar semua tu?
    meh ajar rina...

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by OngBok on Wed Dec 23, 2009 5:57 pm

    Betul ker nak belajar asas benda tu semua.
    Tapi kena sungguh2 la.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Wed Dec 23, 2009 6:01 pm

    Ada lak kater rina xsungguh2...kalau xsungguh2, xkanlah sampai 6 page dah rina cerita pasal ajar wat blog ni..
    kalau nak ajar pun...kena sabar gakla ngan org yg xtahu menahu cam rina ni..jadi senanglah nak sungguh2..kalau mengajar marah2, nak belajar pun takut.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by e_sentinel on Wed Dec 23, 2009 7:28 pm

    Simple CSS, untuk Rounder 4 Template (jika Rina nak letak kat template ni), begini:

    1. Pasang dulu widget untuk 'Labels' (Add a Gadget > Labels --> pilih 'list' type)
    2. Letakkan widget tu paling atas sebelah kanan (mesti letak situ nanti susah nak guide) untuk memudahkan edit.
    3. Kemudian 'Layout' > Edit HTML > klik 'Expand Widget Templates'
    4. Guna fungsi search (ctrl+F) atau scroll kebawah sehingga jumpa:

    Code:
    <div id='sidebartop-wrap'><div id='sidebartop-wrap2'>

    5. Di beberapa baris bawah pada code yang ditunjukkan diatas, ditulis sebegini:

    <b:widget id='Label2' locked='false' title='Labels' type='Label'>

    6. Yang dimerahkan tu adalah nama widget 'Labels' yang di pasang tadi (ia berbeza jika awak dah install beberapa widget yang namanya serupa), sila note kan nama tu.

    7. Kemudian guna fungsi search (ctrl+F) atau scroll semula keatas sehingga berjumpa code berikut:

    Code:
    ]]></b:skin>

    8. Pastekan code dibawah ni betul2 diatas code yang ditunjukkan diatas:

    /* Sidebar Content */
    #Label2{
    height:200px;
    overflow:auto;
    }

    9. Ganti label yang dimerahkan tu dengan nama label yang awak note sebelum ni.

    10. Jangan save lagi, klik 'Preview' dulu, bila pasti baru 'Save Template'.

    11. Scroolbar akan muncul jika/setelah jumlah label hampir mencecah/melebihi 200 pixel, jika tak muncul disebabkan jumlah label yang sedikit, ubah nilai --> height:200px <-- ke nilai yang lebih kecil.

    P/S: Jika nak letak border, begini:

    /* Sidebar Content */
    #Label2{
    height:200px;
    overflow:auto;
    border:1px solid #333;
    }

    Begitu juga jika nak letak background, hanya tambah:

    Code:
    background:#FFF;

    dan begitulah seterusnya jika nak apa2 penambahan.

    Note:

    1- Saya tak dapat nak buatkan scrollbar tu hanya scroll listed items sahaja kerana Rounder 4 perlu banyak pengubahsuaian/penambahan,jadi saya buatkan sesimple yang boleh, ia akan scroll bersama h2 title.
    2- Scrollbox untuk Labels ni boleh juga dibuat dari dalam widget tanpa pengubahsuaian CSS, hanya simple HTML tapi labels count tu tak dapat nak intergrade kecuali kita edit melalui CSS aje.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 24, 2009 9:33 am

    maksudnya bro e_sentinel, kalau nak letak scroll tu...xleh wat dalam widget je ker?
    maksud rina, masukkan widget HTML dan pas je kod scroll kat dalam tu.. kat web maner rina leh dapatkn kod html tu or mmg perlu reka sendiri?

    Rina lom berani lagi nak edit HTML dalam template tu, takut nanti semua jadi lain. Baru je rina cuba wat apa yg rina post jadi "read More".. bila dah abis edit tu, tgk2 apa yg rina pos kat blog ilang.. xkuar pun bila rina view blog tersebut. tapi bila view kat edit post, apa yg rina post tu masih ada cuma xkuar je kat blog. Camne nak settle perkara ni? atau tenet rina yg problem sampai rina xdpt view apa yg rina post dlm blog. -> http://warnawarnikehidupanku-rieyna168.blogspot.com

    ni dalam edit post rina:


    cput...rina dh dpt wat carian google seperti yg cput ajar tp camne nak jadikan carian tu jadi camni?

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by e_sentinel on Thu Dec 24, 2009 2:02 pm

    Merujuk kepada Rina punya template (Rounder 4)

    body#layout #header, body#layout #header-wrapper,
    body#layout #outer-wrapper {
    margin-$startSide:0,
    margin-$endSide: 0;
    padding: 0;
    }

    body#layout #outer-wrapper {
    width: 730px;
    }

    body#layout #footer-wrap1 {
    padding-top: 0;
    }
    ]]></b:skin>
    </head>

    <body>
    <div id='outer-wrapper'>

    Copy code berikut:

    /* Sidebar Content */
    #Label2 {
    height:200px;
    overflow:auto;
    }

    Dan paste ke (yang dimerahkan):

    body#layout #header, body#layout #header-wrapper,
    body#layout #outer-wrapper {
    margin-$startSide:0,
    margin-$endSide: 0;
    padding: 0;
    }

    body#layout #outer-wrapper {
    width: 730px;
    }

    body#layout #footer-wrap1 {
    padding-top: 0;
    }

    /* Sidebar Content */
    #Label2 {
    height:200px;
    overflow:auto;
    }


    ]]></b:skin>
    </head>

    <body>
    <div id='outer-wrapper'>

    Gantikan 'Label2' dengan nama label dari widget Rina (rujuk guide sebelum ni):

    /* Sidebar Content */
    #Label2 {
    height:200px;
    overflow:auto;
    }

    ----------------------------------------------- */

    Kalau fenin dan nak buat dari dalam widget, begini:

    1. Add a Gadget > pilih HTML/JavaScript dan paste code dibawah ke dalam tu:

    <div style="width: 205px; height: 100px; background-color: a0ffff; border:1px solid #333; color: 000000; font-family: arial; font-size: 12px; text-align: left; border: 0px solid 00000; overflow: auto; padding: 4px;">

    <a href=""></a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/>
    <a href=""></a>

    </div>

    Pastu, klik kanan pada setiap label dalam blog Rina untuk dapatkan link untuk setiap label, contohnya begini:

    http://ayambulubalik.blogspot.com/search/label/test

    Contoh diatas ialah label untuk 'Test', jadi masukkan seperti berikut:

    <div style="width: 205px; height: 100px; background-color: a0ffff; border:1px solid #333; color: 000000; font-family: arial; font-size: 12px; text-align: left; border: 0px solid 00000; overflow: auto; padding: 4px;">

    <a href="http://ayambulubalik.blogspot.com/search/label/test"></a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/> ...........................

    Dan letakkan nama label tersebut seperti ini (di birukan):

    <a href="http://ayambulubalik.blogspot.com/search/label/test">Test</a>
    <br/>
    <a href=""></a>
    <br/> ...........................

    Buat begitu untuk link2 label seterusnya, jika terlalu banyak, extend aje code sebegini:

    Code:
    <a href=""></a>
    <br/>

    Nak tukar dimensi, background, font style dan lain2, edit aje bahagian ni:

    <div style="width: 205px; height: 100px; background-color: a0ffff; border:1px solid #333; color: 000000; font-family: arial; font-size: 12px; text-align: left; border: 0px solid 00000; overflow: auto; padding: 4px;"


    Last edited by e_sentinel on Thu Dec 24, 2009 2:19 pm; edited 2 times in total

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 24, 2009 2:08 pm

    yg label2 tu ganti ngan apa bro?

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by e_sentinel on Thu Dec 24, 2009 2:10 pm

    Rujuk steps 1 hingga 6 pada post saya semalam.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 24, 2009 3:16 pm

    blog yg rina nak wat scroll tu ada masalah lak skrg ni...
    apa yg rina post xkuar dlm blog lepas rina memandai nak wat "read more" pada apa yg rina pos.

    Kena settle problem nak timbulkn balik benda yg rina pos tu dulu baru leh cuba wat scroll tu.. Sad

    khairy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 26/12/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by khairy on Sat Dec 26, 2009 10:40 pm

    Try visit blog saya,
    saya ada sediakan sedkit panduan tentang blog.
    http://makeyourcomputersmile.blogspot.com/

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Mon Dec 28, 2009 11:06 am

    Tak berjaya lak rina wat scroll label tu.. Sad

    maner cput ni? rina nak tanya camne nak wat google search yg cam kt atas tu..

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Mon Dec 28, 2009 1:50 pm

    taktahu ler rina camner nak wat google search cam gitu..tak sempat ler nak cari banyak keje nih...sori yek...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    sundae
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by sundae on Mon Dec 28, 2009 10:25 pm

    google search tu kalau tak silap itu adsense.
    erm, aku rasa elok kalau thread ni di'sticky' kan.
    sbb ada tutorial untuk newbie yg taktahu buat blog.
    salam.

    Sponsored content

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by Sponsored content Today at 9:04 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:04 am