Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Ajar wat blog plz...

    Share

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Sun Dec 06, 2009 12:30 pm

    Aslmmualaikum n salam sejahtera sahabat2 PDC semua.

    Rina nak minta sesapa yg pandai dlm wat blog ni, ajar rina plz camne nak wat blog kita nampak kemas n cantik. Blog rina ada 2 bhgn je,camne nak wat jadi 3bahagian? Suka tgk sesetgh blog yg wat 3bahagian tu..nampak kemas je.

    Kalau nak wat camtu, nak gi setting bhgn maner?

    1 lagi, rina xpandai nak letakkan iklan google ngan nuffnang.bila rina letak,cam xjadi je. Skrg ni,nak bergiat balik ngan blog, tu yg tanya pasal nak hias2 blog ni. HOpe adalah yg sudi ajar rina.

    Dah lama tak update blog. azam tahun baru,nak kembali memblog balik.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by OngBok on Sun Dec 06, 2009 1:27 pm

    Kalau nak wat betul2 blog, sewa la web hosting.
    murah jer sekarang nie. Tak sampai RM100.00 setahun


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Sun Dec 06, 2009 10:07 pm

    Camne cara nak sewa tu sedara ongbok?
    kalau kita sewa web hosting camtu, apa keistimewaannya ek?

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Wed Dec 09, 2009 10:50 pm

    Uit!...xda saper nak ajar rina ke ni....

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by OngBok on Thu Dec 10, 2009 10:05 am

    betul ke nak belajar nie? serius?
    kalau nak belajar kena aktif selalu.ok


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 11:02 am

    mmg hari2 pun ada kat tenet sedara Ongbok, cuma jarang in PDC je. Rina bkn org IT,xtahu sgt pasal IT. tu yg bila ada perkara yg berkaitan je rina mencelah...

    tokio_drift
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 38
    Location : shah alam-kota tinggi-shah alam
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by tokio_drift on Thu Dec 10, 2009 11:11 am

    OngBok wrote:Kalau nak wat betul2 blog, sewa la web hosting.
    murah jer sekarang nie. Tak sampai RM100.00 setahun
    ya btol...mcm2 buleh guno...sepaku ko...jomhosting ko....
    pilih2....

    OngBok wrote:betul ke nak belajar nie? serius?
    kalau nak belajar kena aktif selalu.ok
    dat koretttt....

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 11:18 am

    sepaku / jomhosting tu per?
    apa fungsinya kalau kita letak tu kat blog n camne nak guna?

    dlm PDC lama mmg rina aktif pun.

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Thu Dec 10, 2009 11:22 am

    Ryna nak tutorial....aku leh bagi..tapi yang simple2 jer laa...hihihihihihi..tutorial aku wat sendiri tapi pakai blogspot laa...pakai wordpress aku tak tau guna banyak benda arr leceh skit kat wordpress...

    tapi kalau guna wordpress leh plugin banyak benda leh jadi blog yang advance...pakai blogspot biasa2 jer arr...

    k aku email ryna k...hihihihihi


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 11:34 am

    Nsk letak iklan tu kurang arif sikit cput.. tambahan,rina nak wat blog rina jadi 3 kolum..yg biasa tu kan 2 je. camne nak setting tu?

    tokio_drift
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 38
    Location : shah alam-kota tinggi-shah alam
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by tokio_drift on Thu Dec 10, 2009 11:50 am

    ryna168 wrote:Nsk letak iklan tu kurang arif sikit cput.. tambahan,rina nak wat blog rina jadi 3 kolum..yg biasa tu kan 2 je. camne nak setting tu?

    alah...donlod yooo free theme yg 3 kolum tu..
    4 pon ado....
    pastu....
    cam biaso la....

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 11:53 am

    maner nak download?
    kalau kita tukar yg 3 kolum tu...entry lama kita kat blog yg sedia ada tu semua ilang ke eh...

    tokio_drift
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 38
    Location : shah alam-kota tinggi-shah alam
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by tokio_drift on Thu Dec 10, 2009 11:58 am

    ryna168 wrote:sepaku / jomhosting tu per?
    apa fungsinya kalau kita letak tu kat blog n camne nak guna?

    dlm PDC lama mmg rina aktif pun.

    mcm ongbok tulih tu haaa.....
    sewo webhosting....
    nk bli domain pon buleh...

    ps: pado pendapatan seh... guno mesia punyo sonang nk berurusan...

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by OngBok on Thu Dec 10, 2009 12:00 pm

    awak daftar dulu di http://www.wordpress.com

    untuk theme 3 col nanti saya beri.
    theme gelap atau cerah?


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 12:07 pm

    Rina dah ada blog.. rina guna blogger..xbiasa ngan wordpress.
    salah 1 blog rina tu ada kat signature tp lama dah update. ni nak aktif kembali wat blog dah. tahu gak sikit2 cara wat blog, cuma lom pandai nak letak2 iklan tu. n rina nak tukar blog mp3 tu jadi 3 kolum.

    kat mana nak download theme tu. kalau rina download 3 kolum..xhilang ke entry2 lama rina dlm blog yg sebelum ni?

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by OngBok on Thu Dec 10, 2009 12:12 pm

    Nak ajar apa lagi... rina dah pandai pun buat. Sleep


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    tokio_drift
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 38
    Location : shah alam-kota tinggi-shah alam
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by tokio_drift on Thu Dec 10, 2009 12:14 pm

    akuccputsedut wrote:Ryna nak tutorial....aku leh bagi..tapi yang simple2 jer laa...hihihihihihi..tutorial aku wat sendiri tapi pakai blogspot laa...pakai wordpress aku tak tau guna banyak benda arr leceh skit kat wordpress...

    tapi kalau guna wordpress leh plugin banyak benda leh jadi blog yang advance...pakai blogspot biasa2 jer arr...

    k aku email ryna k...hihihihihi
    email kat seh sekali yo...cik moderator yg budiman...

    ryna168 wrote:Rina dah ada blog.. rina guna blogger..xbiasa ngan wordpress.
    salah 1 blog rina tu ada kat signature tp lama dah update. ni nak aktif kembali wat blog dah. tahu gak sikit2 cara wat blog, cuma lom pandai nak letak2 iklan tu. n rina nak tukar blog mp3 tu jadi 3 kolum.

    kat mana nak download theme tu. kalau rina download 3 kolum..xhilang ke entry2 lama rina dlm blog yg sebelum ni?
    br semalam sajo2 edit kat theme blogspot...
    hasilnyo-->ado yang ilang widget tu..

    ps:wat blog baru yooo...
    pastu search themes kat enjin....copy script tu...
    last...br copy blk dr blog lamo....
    just my tensen...

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 12:17 pm

    adeh!
    lom pandai lagi tu... kalau pandai, xdalah rina minta ajar. Very Happy

    kan rina bgtau, rina nak belajar camne nak letakkan iklan kt blog. Cthnya kan, ada sesetgh org leh simpan byk iklan dlm blog dorang. leh dpt income lagi. kalau boleh,ajarlah rina cara2 mencantikkan n memperkemaskn lagi blog ni.

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 12:20 pm

    apa maksud tu bro tokio?
    means, ilanglah ek semua? kena wat baru..
    xlehke, bila kita tukar theme tu,just copy je kat html kod tu kod baru..kod lama kita buang n semua entry dlm blog tu masih ada cuma yg berubah bentuk blog je?

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Thu Dec 10, 2009 12:26 pm

    download dulu template lama..buat backup arr kot2 apa2 terjadi punah semuanyaaaa....hhahahhahahaha.....pastu baru letak yang baru....


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 12:29 pm

    download template lama tu n letak save kat laptop ke cput?
    ada receive email dari cput. tq ek..

    tokio_drift
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 38
    Location : shah alam-kota tinggi-shah alam
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by tokio_drift on Thu Dec 10, 2009 12:30 pm

    ryna168 wrote:adeh!
    lom pandai lagi tu... kalau pandai, xdalah rina minta ajar. Very Happy

    kan rina bgtau, rina nak belajar camne nak letakkan iklan kt blog. Cthnya kan, ada sesetgh org leh simpan byk iklan dlm blog dorang. leh dpt income lagi. kalau boleh,ajarlah rina cara2 mencantikkan n memperkemaskn lagi blog ni.

    ni kono tuan tanah bgtau ni...silo ccput...den ahli biaso2 yoo...

    ps: pe kato rina poie kek wangcyber sat....
    ner tau dapek sometin...
    Smile

    tokio_drift
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 38
    Location : shah alam-kota tinggi-shah alam
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by tokio_drift on Thu Dec 10, 2009 12:35 pm

    ryna168 wrote:download template lama tu n letak save kat laptop ke cput?
    ada receive email dari cput. tq ek..

    seh x dapek laie haaaa Mad

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by ryna168 on Thu Dec 10, 2009 12:38 pm

    Cth ek iklan yg rina nak letak....
    http://img526.imageshack.us/img526/7346/iklanblog.jpg

    n google search ni : http://img526.imageshack.us/img526/2641/iklanblog2.jpg

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by akuccputsedut on Thu Dec 10, 2009 1:53 pm

    gambar tu tak kuar arr...ryna...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Sponsored content

    Re: Ajar wat blog plz...

    Post by Sponsored content Today at 11:00 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 11:00 am