Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Doa Dan Amalan

    Share

    ibtisam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 46
    Location: MaNe2 je
    Job/hobbies: DuK bErAnGan...=)
    Registration date: 05/12/2009

    Doa Dan Amalan

    Post by ibtisam on Sun Dec 06, 2009 11:35 am

    DOA JODOH
    Satu petua, dari Buku “Zikir Asma’Ul Husna 99 Nama ALLAH”, hasil karangan & penulisan Ustaz Hassan Mia. Inilah Petuanya :-

    Langkah Pertama.
    1. Baca Bismillah 1x.
    2. Baca Selawat 1x.
    3. Baca Zikir Asma’ “YA ‘ALIYYUL ‘AZHIIM” 11x.
    4. Baca Selawat 1x.

    Setelah selesai Langkah Pertama, seterusnya Langkah Kedua.
    1. Baca Bismillah 1x.
    2. Baca Ayatul Kursi 3x.
    (Bismillah hanya dibaca pada sebelum bacaan Ayatul Kursi pertama sahaja, kedua & ketiga terus membacanya, yakni tanpa perlu disulami dengan bacaan Bismillah.)
    3. Setelah selesai bacaan Ayatul Kursi ketiga (terakhir) itu, tarik@sedut satu nafas yang dalam, kemudian hembus@tiup pada kedua-dua belah tapak tangan, lalu disapu ke muka@wajah & kedua-dua mata.

    *Nota :
    Petua ini hendaklah diamalkan secara berterusan & Istiqomah, amal sehari sekali sudah dikira cukup baik. Waktu mengamalkannya boleh dilakukan sebarang waktu mengikut keperluan & kehendak saudara-saudari. Namun dalam kebanyakan mana2 ajaran & jalan yang hamba menuntut dalam mengamalkan Petua2 ini, antara salah satu waktu yang paling Afdal & Aula ialah pada ketika dalam waktu Subuh. Banyak dari para Alim Ulama yang hamba pernah & ada menuntut, menyatakan bahawa pada waktu Subuh lah, adalah merupakan antara salah satu waktu yang di dalamnya terdapat paling banyak barokah.

    selamat mencuba....


    Wink


    Last edited by TJ-Ariff on Mon Dec 07, 2009 3:35 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : Berbagai doa dah masukkan dalam topik ini, dgn itu lebih baik ditukar ke tajuk lain.)

    highlander
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 70
    Age: 57
    Location: Shah Alam
    Job/hobbies: Melabur
    Registration date: 27/04/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by highlander on Sun Dec 06, 2009 11:39 am

    nak ingatkan ... jodoh tu ditangan ALLAH .. in other words, ALLAH yang menyebabkan korang dapat jodoh .. doa ni cam platform korang la ..bukan totally doa ni akan menyebabkan korang dapat jodoh

    btw, nice sharing (^-^)

    ibtisam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 46
    Location: MaNe2 je
    Job/hobbies: DuK bErAnGan...=)
    Registration date: 05/12/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by ibtisam on Sun Dec 06, 2009 11:44 am

    a'ar betoi tue...tp kan kita kena berusaha gak...kalau nk tunggu je mna nk dpt..

    ibtisam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 46
    Location: MaNe2 je
    Job/hobbies: DuK bErAnGan...=)
    Registration date: 05/12/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by ibtisam on Sun Dec 06, 2009 2:48 pm

    DOA DARI SURAH YASIN

    Ayat 36 - Menerangkan yang kehidupan ataupun kejadian di dunia ini dijadikan
    berpasang- pasangan. Ayat ini elok diamalkan bagi sesiapa yang belum
    berkahwin supaya di pertemukan jodoh. Caranya: Baca dan berdoa,
    hembus dan sapu pada muka setiap pagi sebelum keluar rumah

    ibtisam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 46
    Location: MaNe2 je
    Job/hobbies: DuK bErAnGan...=)
    Registration date: 05/12/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by ibtisam on Mon Dec 07, 2009 3:28 pm

    DOA PENGASIH

    Surah Yusuf Ayat 4
    “Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy syamsa Wal Qamara Ra aituhum Lii Sajidin”
    “Ingatlah ketika Yusuf berkata kepada ayahnya,” Wahai Ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas buah bintang, matahari dan bulan kelihatan semuanya sujud kepadaku…”


    ada cara-cara untuk baca ayat ini untuk lebih berkesan......

    XCreator
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 23
    Age: 35
    Registration date: 08/12/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by XCreator on Wed Dec 09, 2009 10:10 am

    ibtisam wrote:a'ar betoi tue...tp kan kita kena berusaha gak...kalau nk tunggu je mna nk dpt..

    betoi juga...Ikhtiar sambil Bertawakkal..

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1044
    Age: 30
    Job/hobbies: kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date: 18/02/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by MalaYneuMaya on Wed Dec 09, 2009 12:52 pm

    assalamualaikum...

    *susulan dari pos ibtisam:

    SURAH YASIN AYAT 36



    maksudnya:

    "Maha Suci Tuhan yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan; sama ada dari yang ditumbuhkan oleh bumi, atau dari diri mereka, ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya".

    ok..aku jumpa kat izanman.fotopages.com katanya utk doa pengasih, baca ayat 4 surah yusuf dan disusuli sebahagian ayat 39 dari surah Taha

    izanman.fotopages.com wrote:
    Caranya:Setiap kali bertemu atau bersua dengan kekasih/ suami, bacalah kedua ayat ini.

    Utk dapatkan kesan yg baik, hendaklah diamalkan selalu membaca dihadapannya. Tidak perlu membaca dengan kuat, memadailah dgn hanya membaca di dalam hati.Selain itu, agar dikasihi masyarakat, bacalah kedua2 ayat ini setiap kali lepas solat sebanyak 3 kali.

    Page asal


    SURAH YUSUF AYAT 4



    maksudnya:

    "(Ingatlah peristiwa) ketika Nabi Yusuf berkata kepada bapanya: "Wahai ayahku! Sesungguhnya aku mimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan; aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepadaku". "

    SURAH TAHA AYAT 39 (sebahagian - yg highlight biru, jadikan doa)



    maksudnya:

    "Letakkanlah anakmu di dalam peti, kemudian lepaskanlah peti itu ke laut, maka biarlah laut itu membawanya terdampar ke pantai, supaya dipungut oleh musuhKu dan musuhnya; dan Aku telah tanamkan dari kemurahanKu perasaan kasih sayang orang terhadapmu; dan supaya engkau dibela dan dipelihara dengan pengawasanKu"



    Spoiler:

    Surah Yusuf Ayat 4
    “Idz Qaala Yuusufu Li Abiihi Yaa Abati Inni Ra Aitu Ahada’ Asyara Kaukabauw Wasy syamsa Wal Qamara Ra aituhum Lii Sajidin”

    ayat Al-Quran tak digalakkan ditulis dlm rumi..(mungkin tak dibenarkan langsung) nanti rosak tajwid dan makhrajnya..silap2 maksudnya jadi lain..

    kalu salah sila betulkan


    --------------------------------------------

    ibtisam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 46
    Location: MaNe2 je
    Job/hobbies: DuK bErAnGan...=)
    Registration date: 05/12/2009

    Re: Doa Dan Amalan

    Post by ibtisam on Wed Dec 09, 2009 2:41 pm

     DOA BAGI LELAKI2 YANG BERHARAP JODOH

    Robbi Hablii Miilandunka Zaujatan Thoyyibah Akhtubuha Wa Atazawwaj Biha Watakuna Shoihibatan Lii Fiddiini Waddunyaa Wal Aakhiroh

    Ertinya : Ya Robb berikanlah kepadaku istri yang terbaik dari sisi-Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia dan akhirat.


     DOA BAGI WANITA YANG BERHARAP JODOH

    Robbi Hablii Min Ladunka Zaujan Thoyyiban Wayakuuna Shohiban Lii Fiddiini Waddunyaa Wal Aakhiroh

    Ertinya : Ya Robb berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat.


     DOA UNTUK DAPAT JODOH DARI HADITS

    Allaahummaftahlii Hikmataka Wansyur Alayya Min Khozaa Ini Rohmatika Yaa Arhamar-Roohimin

    Ertinya : Ya Allah bukakanlah bagiku hikmamu dan limpahkanlah padaku keberkahanMu, wahai Pengasih dan Penyayang.


     DOA2 TAMBAHAN
    Hasbunawlooh Wani-Mal Wakiil Ni’mal Mawla Wani’man Nashiir
    Ertinya : Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah : Cukuplah Allah bagiku tidak ada Tuhan selain DIA. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki Arsy yang agung (ayat QS 9:129)


    Robbanaa Hablanaa Min Azwajinaa Wadzurriyaatinaa Qurrota A’yun Waj Alnaa Lil Muttaqiina Imaamaa

    Ertinya : Dan orang2 yang berkata : Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami istri2 kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati kami dan jadikanlah kami imam bagi orang2 yang bertakwa. (ayat QS ; 25:74)


     LANGKAH ISTIMEWA

    Puasa sunnah, mulai sekarang sampai 40 hari ke depan. Barangsiapa yang membiasakan puasa doanya cepat terkabul.

      Current date/time is Mon Dec 22, 2014 3:43 pm