Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Share

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by dans kam on Thu Dec 03, 2009 5:49 pm

    Jom kongsi pengalaman korang berkenaan dengan support atau aduan yang korang pernah buat sendiri terhadap mana2 penyedia perisian keselamatan.

    Sekadar berkongsi maklumat pasal mcmane diorang handle aduan kita atau taktik2 yang boleh kita buat supaya diorang ambik kisah aduan kita tu.

    Aku mulakan:

    Software: Avast Home Edition
    - Malam tadi/semalam avast kuar update untuk core program dan update virus definition sekali. Setakat mlm tadi xde pape yg aneh jadi. Tapi tghari tadi masa aku nak rightclick kat satu fail tu, kuar warning katanya software TUGZip yang aku guna tu virus. Tensen giler aku. Padahal dah dekatt 2 tahun aku guna ok je. Biasanya aku akan klik 'no action' je. Tapi sebab aku memang guna TUGZip(software utk compress file) tu, so, akupun send la report (ada link utk send 'false alarm').
    - So, aku isi maklumat yg diorang nak dan kat ruangan komen tu aku tulis "I've been using TUGZip for 2 years. This is the first time avast detect it as virus. It's s**k!". Hehe...
    - 2 3 jam pastu avast update definition diorang. Hahahaha... Masalah aku selesai!.. Very Happy Very Happy

    Walaupun avast ni x la sebagus AV yang berbayar(yang berat). Tapi dengan support dia yang cepat walaupun aku cuma guna AV dia yang free version je, aku akan terus guna Avast.. Yeah!..

    Share pengalaman korang pulak k.
    Nak dengar jugak dari pengguna AV yang berbayar kot-kot ada problem(key x valid, expired, etc)...

    ariffantasi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 64
    Age : 23
    Location : worldwide
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by ariffantasi on Sun Dec 06, 2009 3:50 am

    dans kam wrote:Jom kongsi pengalaman korang berkenaan dengan support atau aduan yang korang pernah buat sendiri terhadap mana2 penyedia perisian keselamatan.

    Sekadar berkongsi maklumat pasal mcmane diorang handle aduan kita atau taktik2 yang boleh kita buat supaya diorang ambik kisah aduan kita tu.

    Aku mulakan:

    Software: Avast Home Edition
    - Malam tadi/semalam avast kuar update untuk core program dan update virus definition sekali. Setakat mlm tadi xde pape yg aneh jadi. Tapi tghari tadi masa aku nak rightclick kat satu fail tu, kuar warning katanya software TUGZip yang aku guna tu virus. Tensen giler aku. Padahal dah dekatt 2 tahun aku guna ok je. Biasanya aku akan klik 'no action' je. Tapi sebab aku memang guna TUGZip(software utk compress file) tu, so, akupun send la report (ada link utk send 'false alarm').
    - So, aku isi maklumat yg diorang nak dan kat ruangan komen tu aku tulis "I've been using TUGZip for 2 years. This is the first time avast detect it as virus. It's s**k!". Hehe...
    - 2 3 jam pastu avast update definition diorang. Hahahaha... Masalah aku selesai!.. Very Happy Very Happy

    Walaupun avast ni x la sebagus AV yang berbayar(yang berat). Tapi dengan support dia yang cepat walaupun aku cuma guna AV dia yang free version je, aku akan terus guna Avast.. Yeah!..

    Share pengalaman korang pulak k.
    Nak dengar jugak dari pengguna AV yang berbayar kot-kot ada problem(key x valid, expired, etc)...

    Nie Pengalaman aku..
    Beli Norton 360 tpi virus agak lambat nak detect..

    Selain itu..
    Pada teman yang bru format komputer jgnlah instal AVG..
    paling minima Instal Avira..

    Kalau korang install AVG korang takkan delete dgn habis..
    AVG like virus..

    Aku penah kna bila aku delete AVG nk masukkan kaspersky..

    TAK BOLEH... affraid

    Tp skrg aku dah pakai kaspersky ORI..
    No prob..

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by test0123 on Sun Dec 06, 2009 9:43 am

    AVG sebenarnya ok jer..cuma mgkin cara ko nak uninstall tu tak betul sbb tu error nak install AV lain tak boleh.... Basketball
    kena gi study lg...hehhe

    ariffantasi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 64
    Age : 23
    Location : worldwide
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by ariffantasi on Sun Dec 06, 2009 10:06 am

    test0123 wrote:AVG sebenarnya ok jer..cuma mgkin cara ko nak uninstall tu tak betul sbb tu error nak install AV lain tak boleh.... Basketball
    kena gi study lg...hehhe

    takdela bro,
    sya dah reinstall byk kali,

    siap delete guna program lagi..

    tpi msti keluar nie time nak install AV bru

    please remove your AVG first

    padahal dalam C folder AVG pun dah terhapus..

    apa pendapat bro ??

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by test0123 on Sun Dec 06, 2009 11:28 am

    tu sbb dlm file registry masih ada..nak install apa AV memang la tak boleh..

    ariffantasi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 64
    Age : 23
    Location : worldwide
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by ariffantasi on Sun Dec 06, 2009 1:26 pm

    test0123 wrote:tu sbb dlm file registry masih ada..nak install apa AV memang la tak boleh..

    kalau mcm 2 mcm mner nak delete registry..

    minta tnjuk ajar..

    tq

    kapas
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 278
    Location : Penang-Kedah -Kelantan
    Job/hobbies : Sports and Marathon
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by kapas on Sun Dec 06, 2009 1:33 pm

    ariffantasi wrote:
    test0123 wrote:tu sbb dlm file registry masih ada..nak install apa AV memang la tak boleh..

    kalau mcm 2 mcm mner nak delete registry..

    minta tnjuk ajar..

    tq

    click start, then search run.
    then tulis regedit..

    nnt masuk kat bahagian HKEY_LOCAL_MACHINE.
    pilih SOFTWARE
    then cari la ANTIVIRUS APE PUNYE FOLDER yg bro nk buang tu.. contoh nk buang AVG, cari la folder avg.

    then try balik..

    sure jadi..

    selamat mencuba..


    --------------------------------------------
    "Nothing is but what is not" - Macbeth-William Shakespeare


    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by johnburn on Sun Dec 06, 2009 2:07 pm

    ariffantasi wrote:
    takdela bro,
    sya dah reinstall byk kali,

    siap delete guna program lagi..

    tpi msti keluar nie time nak install AV bru

    please remove your AVG first

    padahal dalam C folder AVG pun dah terhapus..

    apa pendapat bro ??


    Senarai Removal Tool untuk Antivirus

    • Avast - Avast Uninstall Utility
    • AVG - AVG Removal 32 bit | 64 bit
    • Avira - Avira RegCleaner
    • BitDefender - BitDefender Uninstall Tool 32 bit | 64 bit
    • ESET - NOD32Removal
    • F-Secure - F-Secure Removal Tool
    • Kaspersky - Kaspersky Anti-Virus Remover
    • McAfee - McAfee Consumer Product Removal Tool
    • Norton / Symantec - Norton Removal Tool
    • Panda Security - Panda Security Uninstaller
    • Trend Micro - Trend Micro Diagnostic Toolkit 32-bit | 64-bit
    • AppRemover* - AppRemover


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    kapas
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 278
    Location : Penang-Kedah -Kelantan
    Job/hobbies : Sports and Marathon
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by kapas on Sun Dec 06, 2009 2:21 pm

    johnburn wrote:
    ariffantasi wrote:
    takdela bro,
    sya dah reinstall byk kali,

    siap delete guna program lagi..

    tpi msti keluar nie time nak install AV bru

    please remove your AVG first

    padahal dalam C folder AVG pun dah terhapus..

    apa pendapat bro ??


    Senarai Removal Tool untuk Antivirus

    • Avast - Avast Uninstall Utility
    • AVG - AVG Removal 32 bit | 64 bit
    • Avira - Avira RegCleaner
    • BitDefender - BitDefender Uninstall Tool 32 bit | 64 bit
    • ESET - NOD32Removal
    • F-Secure - F-Secure Removal Tool
    • Kaspersky - Kaspersky Anti-Virus Remover
    • McAfee - McAfee Consumer Product Removal Tool
    • Norton / Symantec - Norton Removal Tool
    • Panda Security - Panda Security Uninstaller
    • Trend Micro - Trend Micro Diagnostic Toolkit 32-bit | 64-bit
    • AppRemover* - AppRemover

    pergh..caya la bro..

    wokeh.. ni dia bg link untuk korang donlod n remove..(klu takut main registery la)

    klu berani gune registery, ikut mcm aku ajar kat post atas tu,..

    2,2 cara boleh pakai..


    --------------------------------------------
    "Nothing is but what is not" - Macbeth-William Shakespeare


    ariffantasi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 64
    Age : 23
    Location : worldwide
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by ariffantasi on Sun Dec 06, 2009 4:14 pm

    johnburn wrote:
    ariffantasi wrote:
    takdela bro,
    sya dah reinstall byk kali,

    siap delete guna program lagi..

    tpi msti keluar nie time nak install AV bru

    please remove your AVG first

    padahal dalam C folder AVG pun dah terhapus..

    apa pendapat bro ??


    Senarai Removal Tool untuk Antivirus

    • Avast - Avast Uninstall Utility
    • AVG - AVG Removal 32 bit | 64 bit
    • Avira - Avira RegCleaner
    • BitDefender - BitDefender Uninstall Tool 32 bit | 64 bit
    • ESET - NOD32Removal
    • F-Secure - F-Secure Removal Tool
    • Kaspersky - Kaspersky Anti-Virus Remover
    • McAfee - McAfee Consumer Product Removal Tool
    • Norton / Symantec - Norton Removal Tool
    • Panda Security - Panda Security Uninstaller
    • Trend Micro - Trend Micro Diagnostic Toolkit 32-bit | 64-bit
    • AppRemover* - AppRemover

    tq bro..

    ariffantasi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 64
    Age : 23
    Location : worldwide
    Registration date : 06/12/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by ariffantasi on Sun Dec 06, 2009 4:14 pm

    kapas wrote:
    ariffantasi wrote:
    test0123 wrote:tu sbb dlm file registry masih ada..nak install apa AV memang la tak boleh..

    kalau mcm 2 mcm mner nak delete registry..

    minta tnjuk ajar..

    tq

    click start, then search run.
    then tulis regedit..

    nnt masuk kat bahagian HKEY_LOCAL_MACHINE.
    pilih SOFTWARE
    then cari la ANTIVIRUS APE PUNYE FOLDER yg bro nk buang tu.. contoh nk buang AVG, cari la folder avg.

    then try balik..

    sure jadi..

    selamat mencuba..

    tq bro...

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by Han_Hin on Sun Dec 06, 2009 5:31 pm

    dans kam wrote:Jom kongsi pengalaman korang berkenaan dengan support atau aduan yang korang pernah buat sendiri terhadap mana2 penyedia perisian keselamatan.

    Sekadar berkongsi maklumat pasal mcmane diorang handle aduan kita atau taktik2 yang boleh kita buat supaya diorang ambik kisah aduan kita tu.

    Aku mulakan:

    Software: Avast Home Edition
    - Malam tadi/semalam avast kuar update untuk core program dan update virus definition sekali. Setakat mlm tadi xde pape yg aneh jadi. Tapi tghari tadi masa aku nak rightclick kat satu fail tu, kuar warning katanya software TUGZip yang aku guna tu virus. Tensen giler aku. Padahal dah dekatt 2 tahun aku guna ok je. Biasanya aku akan klik 'no action' je. Tapi sebab aku memang guna TUGZip(software utk compress file) tu, so, akupun send la report (ada link utk send 'false alarm').
    - So, aku isi maklumat yg diorang nak dan kat ruangan komen tu aku tulis "I've been using TUGZip for 2 years. This is the first time avast detect it as virus. It's s**k!". Hehe...
    - 2 3 jam pastu avast update definition diorang. Hahahaha... Masalah aku selesai!.. Very Happy Very Happy

    Walaupun avast ni x la sebagus AV yang berbayar(yang berat). Tapi dengan support dia yang cepat walaupun aku cuma guna AV dia yang free version je, aku akan terus guna Avast.. Yeah!..

    Share pengalaman korang pulak k.
    Nak dengar jugak dari pengguna AV yang berbayar kot-kot ada problem(key x valid, expired, etc)...
    avast antara anti virus top sebaris ngan kaspersky& bit defender.aku gune pro punye.skrang ni dier update cepat setaip hari ade definition bru.aku on9 setiap hari.

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by bazsh on Sun Dec 06, 2009 11:10 pm

    Ada sape2 pernah test Comodo Internet Security?

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by dans kam on Mon Dec 07, 2009 2:55 am

    bazsh wrote:Ada sape2 pernah test Comodo Internet Security?

    Aku pernah!..

    Kesimpulan aku:
    - Sgt makan resource. PC aku jadi slow.
    - Antivirusnya masih lg x sebagus yang aku guna skrg(Avast Home)

    Sblm ni aku pernah guna Firewall sahaja(so far so good ) Very Happy Masalahnya bila dia gabungkan jadi Internet Security.... memang OUT la..

    Aku memang x suka software2 yang all-in-one ni. Lebih-lebih lagi yang kene install. Sebab setakat yang aku kene, walaupun kita disablekan sesetgh features tu, tapi still mkn resource pc.

    bazsh
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 401
    Age : 35
    Location : New Castle
    Job/hobbies : Surfing/Games
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by bazsh on Mon Dec 07, 2009 4:42 pm

    dans kam wrote:
    bazsh wrote:Ada sape2 pernah test Comodo Internet Security?

    Aku pernah!..

    Kesimpulan aku:
    - Sgt makan resource. PC aku jadi slow.
    - Antivirusnya masih lg x sebagus yang aku guna skrg(Avast Home)

    Sblm ni aku pernah guna Firewall sahaja(so far so good ) Very Happy Masalahnya bila dia gabungkan jadi Internet Security.... memang OUT la..

    Aku memang x suka software2 yang all-in-one ni. Lebih-lebih lagi yang kene install. Sebab setakat yang aku kene, walaupun kita disablekan sesetgh features tu, tapi still mkn resource pc.
    Thanks atas review experience bro Smile
    Comodo Firewall is promising
    So resource hunger bila combine dengan engine AV dia
    Cuma kelebihan dia free utk commercial use jer la

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by dans kam on Fri Dec 11, 2009 5:16 pm

    bazsh wrote:
    Cuma kelebihan dia free utk commercial use jer la

    YuP!.. Itulah satu2-satu kelebihannya..

    Tapi oleh sebab spec pc sekarang dah tinggi, masalah resource-hungry ni akan tak terkesan dah kot. Just maybe

    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by Noning on Sat Dec 12, 2009 7:30 pm

    Avast? stakat nie tiada spanjang pengalaman saya Rolling Eyes

    Sponsored content

    Re: Antivirus/AntiMalware/AntiSpyware - Support/Aduan (pengalaman korang)

    Post by Sponsored content Today at 9:51 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:51 am