Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Share

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by ayoi on Fri Dec 04, 2009 9:29 am

    Miss U.A wrote:@maya, aku rase takde hal pun kalo ko buang kad tuh sbb aku dah wat mende yg sama sejak dpt lesen P dulu..wat menyemak purse je...

    @lorfaz, mmg murah arr tempat yg ko dpt tuh...tempat aku nih pun rm700++ (kete je)

    p/s: nk tny bole ke kalo kite amik lesen tp taknak under driving school..?? means kalo kite uruskan sendiri, direct ngn jpj la..maybe leceh sket sbb byk hal nk kene uruskan tp rasenye price leh save byk kot...

    boleh tapi bergantung pada kelayakan anda.
    kalau dah ada sijil belajar memandu tak perlu lagi amik class memandu macam kes tech.. tapi tech kalau lebih 2 thn kena masuk sekolah balik laaaa hehe....

    atau kena pi kat sekolah lama.. sebab dah pernah amik mungkin dia leh kasi murah lagi....


    **kes sekolah gerenti lulus. maknanya lambatlah anda nak lulus kena bayar kos ujian.. dan pengawai jpj akan jadikan anda mangsa tak lulus...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by MalaYneuMaya on Fri Dec 04, 2009 9:53 am

    assalamualaikum...

    Miss U.A wrote:@maya, aku rase takde hal pun kalo ko buang kad tuh sbb aku dah wat mende yg sama sejak dpt lesen P dulu..wat menyemak purse je...

    haha..ok menda alah tu takkan duduk lagi dlm wallet aku..tgk la nanti samada aku buang ke..takpon aku gunting kecik2 buat pick gitar Laughing


    --------------------------------------------

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Kena Saman:Boleh ke renew lesen?

    Post by zirbad on Tue Dec 15, 2009 5:03 pm

    Camne ek?aku kena saman polis.tapi surat saman tak pernah sampai kat aku. cek sms ada dua saman,lebih halaju. dah la lesen P. saman tak riso sangat,yang riso sistem kejara ni. macam takde harapan je. ada siapa tahu?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by ayoi on Tue Dec 15, 2009 5:31 pm

    boleh je.. selagi tak kuar waran tangkap leh renew...

    kejara tu tangkap saman laju point dia kurang.. jgn eksiden or saman bersain..


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by zirbad on Tue Dec 15, 2009 7:14 pm

    Yeke?takut je xleh renew dh..kalau ikutkan mata dh lebih mata kejara ni. kalau xsilap pemegang lesen P boleh sampai 10 mata demerit je. tp aku xpenah lg la sain surat saman tu.surat saman tu pn xpenah sampai umah pun. takut je masa nak renew nanti dia dapat detect dalam sistem..

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by NazCYPHER32 on Tue Dec 15, 2009 7:24 pm

    zaman skrg nih,saman pakai saman ekor...xde sain2 de,surat xsmpai umah,ko kne cek kt jpj sndiri,online or sms..biase saman ekor nih cume ade no pndaftaran kereta,waktu dan tempat slh laku tu jer...mlainkn ko kne tangkap ngn polis traffic sndiri,jelas2 nama ngko,lesen ko tuh....xtau la nk ckp camne,sbb yg aku pnh kne,tp kslahan seberang jln double line kt bandar seremban..uhuhu


    Last edited by NazCYPHER32 on Tue Dec 15, 2009 7:26 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : huu)

    Miss U.A
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 831
    Registration date : 21/07/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Miss U.A on Tue Dec 15, 2009 8:04 pm

    rilex2 ok....aku pun baru je dapat full lesen...
    dalam tempoh P, dah 3-4x aku kena saman...tp Alhamdulillah awal bulan aritu gi renew lesen ok je...
    takde prob pun...jgn riso la TS!

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by awi216 on Wed Dec 16, 2009 2:20 am

    http://www.myeg.com.my/ . Kalu nk senang, bleh je register kat sini. Kat sini bleh bayar saman online. Extra cash rm2.00 je. Kalu ada saman akan dihantar terus ke email kita, takyah nk check sms dah. Kalu bayar awal online, sama gak mcam bayar awal kat kaunter, akan dapat diskaun 30-50%.

    Ikut pengalaman aku, aku pernah takleh renew insurance,road tax sebab tak bayar saman. Tp mmg yg sain surat saman tu la. 2 saman sain, 4 saman ekor, tahun lepas. Saja ja nk kongsi, 2nd day aku dpat license kereta, aku dah pegi hentam stesen minyak,, haru-haru, tapi mcam kes aku, takpe la sebab license motor aku dh conform.

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by zirbad on Wed Dec 16, 2009 8:28 am

    Miss U.A wrote:rilex2 ok....aku pun baru je dapat full lesen...
    dalam tempoh P, dah 3-4x aku kena saman...tp Alhamdulillah awal bulan aritu gi renew lesen ok je...
    takde prob pun...jgn riso la TS!

    Yaka camtu?saman tak kisah sangat(walaupun aku xmampu nak bayr saman tu)..cuma riso kat renew tu je la.tp kalau ko cakap gitu lega sikit la aku.

    nelza
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 240
    Registration date : 13/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by nelza on Wed Dec 16, 2009 9:06 am

    saman ekor selalunya tak sangkut. jangan kena saman ber autograf je..
    komfom......kena bayar dulu..

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by AhmadSyazwan on Wed Dec 16, 2009 9:58 am

    btl kata nelza

    teringat pasal lesen ak..expired 22hb ni

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by am_eniey on Wed Dec 16, 2009 11:11 am

    aku buat lesen 5 tahun sekali, tahun 2011 baru habis.......

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by zirbad on Fri Dec 18, 2009 6:59 pm

    Da cek ngan mmber jpj aku. die kate lum black list lagi. selamat sikit.

    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by braderitam77 on Wed Dec 23, 2009 5:04 pm

    lain kali renew lesen 5 thn ler...(sempat lagi klu nak kumpul duit bayar saman,bila nak renew akan datang)...tapi klu tiap tahun 10 saman dikalikan 5 tahun..tak dapek den nak nolong laaaa....ekekkeke

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by awi216 on Wed Dec 23, 2009 11:10 pm

    wlaupun lesen dh renew 5 tahun, tapi kalu roadtax sangkut gak.. sama ja..haha

    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by braderitam77 on Thu Dec 24, 2009 12:02 pm

    klu roadtax sangkut ..guna kete org lain atau pun bayar saman abis citer ekekkekeke......(kete terbo bawak 80km/j ..apa kelassss.......)

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by loy_azloy on Thu Dec 24, 2009 12:17 pm

    braderitam77 wrote:klu roadtax sangkut ..guna kete org lain atau pun bayar saman abis citer ekekkekeke......(kete terbo bawak 80km/j ..apa kelassss.......)
    sudahlah,keta ko tu turbo pun tapi kalau nak potong lori sawit kelmarin pun enjin dah terbatuk2,apeciter?nasib baik keta tu tak tersedak masa nak potong hahaha.... Laughing


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    braderitam77
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 39
    Location : org muo,duk kuantan(merantau le)
    Job/hobbies : potong sawit/main game n mancing
    Registration date : 25/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by braderitam77 on Thu Dec 24, 2009 12:26 pm

    Very Happy skang dah takde terbatuk2 dah lg loy....(sudah banyak makan vitamin...)cuma bersin ajer..cisttt(sard blowoff)....tapi apa yang penting ...saman takde lg tau....

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by ammartok on Thu Dec 24, 2009 7:52 pm

    umur brp bru bleh buat lesen kereta ye?

    Sponsored content

    Re: [Lesen] kongsikan segalanya berkaitan lesen memandu

    Post by Sponsored content Today at 12:02 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:02 pm