Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Tanya pasal nama ubat

    Share

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sat Dec 05, 2009 9:18 pm

    TJ-Ariff wrote:Salam,
    Aku telah diberi beberapa jenis ubat, tetapi aku tak tahu untuk apakah ubat2 itu,
    sesiapa yang pakar tentang ubatan boleh membantu.

    1] Lyrica Capsule 75mg
    2] Methycobal Tablet 500Mcg
    3] Celebrex Capsule 200mg
    4] Norvasc Tablet 10mg
    5] Diovan Tablet 80mg
    6] Xamax Tablet 0.5mg
    7] Mobic Tablet 7.5mg
    8] Cismetin Tablet 200mg (Apo-Cimetidine)
    9] Controloc Tablet 40mg
    10] Motilium Tablet 10mg


    Wassalam.

    Salam TJ,maaf lambat tgk post ni.Aku ada problem bab pc aku..tu yang tak dapat nak on slalu.Ni pun g cc dah rindu kat PFC.

    Apa yang aku nampak ada 1 ubat darah tinggi 1 ubat berkaitan jantung dan selebihnya ubat penahan sakit macam celebrex dan mobic .Controloc untuk gastrik disebabkan ubat penahan sakit yang banyak ko makan.Motilium tok redakan angin kat perut ko...

    Kalau ko nak jimat,celebrex tu ko makan bla perlu same dengan mobic jugak.sebab ubat tahan sakit tu makan bila perlu jer..jangan ko sesah makan tiap2 ari.

    Norvasc tu kalau ko nak jimat,ko makan amtas 10 ataupun seangkatan dengannya ( amlodipine 10mg ). Handal jugak ko makan ubat tu..Methycobal lagi dia bagi..pehh....japan mari 0o0o hehe...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Sun Dec 06, 2009 9:27 pm

    ha ha... kalau ikut kn hati memnag aku tak nak makan ubat2.. tapi orang rumah pulak marah... huhuhu

    Yang makan 1/2 biji sehari tu setiap pukul lima, itu ubat darah tinggi ke... mahal giler ubat tu..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by teri-chan on Sun Dec 06, 2009 9:32 pm

    mak aih... skali telan 10 biji?

    byk tu... mcm cik abg aku sakit tibi ari tu. giler byk ubat nk kene telan.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sun Dec 06, 2009 10:42 pm

    Xanax tu ko kene simpan bebaik,ko jangan buang sebarangan....kalau bebudak lalok jumpa,naya jer...tu ubat tido/penenang.

    Yang ko kata setengah biji makan waktu petang tu,norvasc/amtas 10 ker ? susah o0o nak approve ubat yang ko makan tu.kalau kat kerajaan,kene tandatangan doktor pakar..

    kalau kat aku,aku bagi jer..haha tp atas nasihat pharmacist ler..

    TJ,ko jangam sebat daging banyak2,ko baru nak elok...mentang2 raya daging korban banyak... ekekek.. Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Female Number of posts: 346
    Age: 32
    Registration date: 03/03/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ryna168 on Sun Dec 06, 2009 10:59 pm

    Rasanya norvasclah tu yg dimkn OD/ON. ada sesetgh pesakit makan ubat tu malam.
    Betul tu, pesakit yg menghidap darah tinggi,selalu kita nasihatkn jgn terlalu byk mkn daging. Kalau mkn ubat je tp xcontrol makanan pun xda makna gak sbb kesannya tetap sama.

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sun Dec 06, 2009 11:04 pm

    Kalau TJ nak sebat jugak tak kisah..mak aku pun baru sudah sebat ikan masin 2 keping,hari selasa nak pergi jumpa doktor wat pemeriksaan berkala.kene marahlah nanti tu...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by TJ-Ariff on Mon Dec 07, 2009 9:05 am

    he he.. memang dari dulu lagi, aku kurang makan daging.
    lagipun dalam Islam memang tidak digalakkan memakan daging terlalu banyak, ada kesan pada hati... Wink

    ubat Diovan Tablet 80mg tu aku makan hanya separuh pada pukul 5pm setiap hari.
    ubat Norvasc tu sebiji waktu pagi.

    tapi ubat Diovan tu aku tak beli lagi.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by teri-chan on Tue Dec 08, 2009 7:49 am

    ah yeka? mkn daging byk ada kesan pada hati? ala... aku kene kurangkan mkn daging la mcm tu...

    aku teringat kwn cik abg aku... br je meninggal jumaat mlm sabtu kat hospital selayang... kitorg msuk2 je dh isytihar time of death 1.55am.

    kuning je bdn dia tanda liver failure. adakah salah 1 punca ialah pemakanan daging?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Sat Dec 12, 2009 10:30 pm

    Sori lambat balas,haha tak semua penyakit yang datang tu brpunca dr 1 sebab saja,banyak sebab yang boleh diamik kira,salah 1 ialah fakor pemakanan kita dan sebagainya.oleh sebab tu kita digalakkan memakan suplement yang berfungsi sebagai anti oksidan yang menyahtoksid dalam badan kita.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    hyper
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 12
    Registration date: 24/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by hyper on Sun Dec 13, 2009 9:01 am

    salam semua..

    sekadar btanya... pasal jenama ubat ni.. ok ke jenama 21st century ngan jenama lain..aku beli spirulina jenama 21st century sebab murah pastu kandungannya 1000mg 30 biji rm 21.90,kalu jenama biolife plak 500mg rasernya mahal sikit... pastu ader satu lg jenama kordel's yg aku beli alpha lipoic asid 100mg sebab 21st century alpha lipoic asid dia 50mg... atau ader jenama lain suplement yg baik dan tak la mahal sangat ... yg penting bkesan la...yer la hari2 nak mkn..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Tanya pasal nama ubat

    Post by ogGy on Tue Dec 15, 2009 12:44 am

    21st century memang ok dari segi harga cuma kadang2 jumlah mg dalam stiap produk dia kurang sikit.

    Dalam banyak produk,yang paling tinggi kandungan mg ialah brand gold life @ eurobio.

    Amik contoh Q10 la,standard semua produk ialah 30mg tp eurobio 50mg.Begitu jugak dengan gingko, xtract dry lead 120mg dan kalau bandingkan dengan lain brand...standard 40mg.

    Untuk pilihan bijak ( jimat dan ikut standard ),21century memang terbaik.Aku puji syarikat dia,banyak hasilkan buku mengenai kegunaan stiap jenis vitamin dan sebagainya.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

      Current date/time is Mon Dec 22, 2014 3:00 pm