Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    problem nak setup wpmu

    Share

    datuk abu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 98
    Registration date : 20/03/2009

    problem nak setup wpmu

    Post by datuk abu on Sun Nov 29, 2009 10:49 pm

    salam,

    aku dah berjaya install wpmu dengan follow step2 yg diberikan.

    sampai part ni aku blur...

    Code:
    Apache
    38   ======
    39   Apache must be configured so that mod_rewrite works. Here are
    40   instructions for Apache 2. Apache 1.3 is very similar.
    41   
    42   1. Make sure a line like the following appears in your httpd.conf
    43   LoadModule rewrite_module /usr/lib/apache2/modules/mod_rewrite.so
    44   
    45   2. In the <Directory> directive of your virtual host, look for this
    46   line
    47   "AllowOverride None"
    48   and change it to
    49   "AllowOverride FileInfo Options"
    50   
    51   3. In the <VirtualHost> section of the config file for your host there
    52   will be a line defining the hostname. You need to add the following
    53   if you want virtual hosts to work properly:
    54   "ServerAlias *.domain.tld"
    55   Replace domain.tld with whatever your one is, and remove the quotes.

    problem aku...httpd.conf kat mana? aku cari tak jumpe.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by OngBok on Sun Nov 29, 2009 11:59 pm

    kalau ko buat dalam localhost guna Xampp,
    fail httpd.conf ada dalam-

    C:\xampp\apache\conf


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    datuk abu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 98
    Registration date : 20/03/2009

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by datuk abu on Mon Nov 30, 2009 12:58 am

    file tu bukan kat hosting?

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by johnburn on Mon Nov 30, 2009 6:17 am

    Ko instal ni kat localhost ke kat live server (hosting yg ko sewa mane2)?
    Kl kat localhost, ko mmg bleh edit sendiri httpd.conf tu, tp kl kt live server, ko kne soh pihak hosting enablekn mod rewrite jika masih blom di enable. Ko bleh cek kt php info untk tgk dh enable ke blom.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by BasicCX on Mon Nov 30, 2009 10:01 am

    Jika saudara guna shared hosting kemungkinan tidak dibenarkan, untuk install WPMU sekurang-kurangnya saudara perlu guna VPS.

    datuk abu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 98
    Registration date : 20/03/2009

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by datuk abu on Mon Nov 30, 2009 2:29 pm

    emm..kalo shared hosting tak boleh ek.

    ok thanks.saja test2 wpmu.
    pakai wordpress biasa je la.

    thanks bro.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by ayoi on Mon Nov 30, 2009 3:49 pm

    instal WP mu seperti install wp biasa...

    virtualhost tu kalau kita enable utk multidomain jika server kita tu kita yang control
    kat hosting multidomain share dah enable tak perlu risau..

    yang penting nak setup kat hosting kita sahaja...

    kalau WM biasa biasa kat FANSTICO dah ada ..secara manual pun ada file setup.
    begitu juga ngan WP MU

    ringkas setupnya

    download wp mu lam bentuk zip


    upload ke hosting anda

    buka file manager cam ni





    siap upload extra file tu kat file manager




    dan change permission



    bukak site/folder kat site anda contoh www.abc.com/wmpu2
    *make sure extract lam publim_html dan ada folder lam tu.. kalau dalam public_html akan jadi main website ada... cth abc.com terus buka wp mu tu...

    cam ni


    dan follow step setup macam wp biasa seperti setting database title name email user....


    good luck


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: problem nak setup wpmu

    Post by Sponsored content Today at 9:51 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 9:51 am