Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perlukan Pendapat Untuk Dev Standaloane Sistem

    Share

    digitaf28
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 29/11/2009

    Perlukan Pendapat Untuk Dev Standaloane Sistem

    Post by digitaf28 on Sun Nov 29, 2009 11:23 am

    Salam semua..

    Aku student diploma dan nak buat satu projek final year. Pada mulanya aku nak develop sistem based on web based yang akan menggunakan asp.NET dan SQL Server.

    Tp, kemudiannya tempat yang akan aku nak buat sistem tu pulak tak ada internet connection. so, skop sistem aku berubah kepada dr nak develop sistem kpd web based kepada standalone.

    So, aku x tahu la pulak na guna software ape untuk develop stand alone unya sistem ni. Nak guna VB, aku rasa macam outdate sgt.

    Nk go on guna ASP.NET or maybe PHP, dua2 ni Server Side script Language,so boleh ke digunakan untuk develop stand alone sistem?

    Mintak pendapat semua. So, sape2 yang ada knowledge or ideas, harap boleh kongsi...

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Perlukan Pendapat Untuk Dev Standaloane Sistem

    Post by johnburn on Sun Nov 29, 2009 1:39 pm

    xde mslh ko nk develop web based system wlpn pc ko xde internet sbb ko bleh instal web server dlm pc ko. kl ko nk pkai ASP, ko leh instal IIS (Internet Information Server) dan kl ko nk pkai PHP ko leh instal server apache.


    --------------------------------------------

    tahukah kamu saat kamu menangis
    adalah air mata ku yang jatuh berlinang
    tahukah kamu saat kamu tersakiti
    adalah aku yang pertama terluka
    Jangan Klik

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Perlukan Pendapat Untuk Dev Standaloane Sistem

    Post by dans kam on Mon Nov 30, 2009 2:49 pm

    Kalo ko guna xampp, ko buleh jadikan pc ko sebagai webserver untuk php standalone system(yang boleh run walaupun tanpa internet connection)..

    download Portable XAMPP kat http://www.portableapps.com/

    p/s: yang biasa aku buat, sume skript php dan database mysql aku buat kat xampp.
    Pastu time nak testing, aku just copy satu folder xampp tu ke pc lain dan start xampp.

    Simple dan berjaya.. Very Happy Very Happy

    Sponsored content

    Re: Perlukan Pendapat Untuk Dev Standaloane Sistem

    Post by Sponsored content Today at 7:39 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:39 pm