Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Acer aspire 3680 takleh install xp

    Share

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by TemanX on Sun Nov 29, 2009 10:11 am

    Salam bro. Ade la seorang akak ni, hantar kat aku laptop suroh format. Masa dia hantar tu, laptop dia bleh masuk windows, cume kekadang je blue screen. Jadi, dia hantar kat aku suroh format, aku pun format la. Masalahnya, bile aku dah format, nak install winxp, fail la bro. Dia kluar error

    line 21685 of the INF file \i386\txtsetup.sif is invalid. Setup cannot continue. Press any key to exit.

    Aku dah tak reti nak buat ape dah. Cam2 care aku try. Tukar cd lain, pakai external cd-rom, format berulang2 kali, pastu delete partition add balik, format lagi, adeiii.... letih nak pikir masalah ni aa.....


    scratch need help.

    hakimiz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 270
    Age : 26
    Location : The City of Danga....
    Job/hobbies : = Student IT deparment =
    Registration date : 22/06/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by hakimiz on Sun Nov 29, 2009 10:32 am

    cbe gne CD windows yg len... kalo ssh sgt gne jek Vista... lg sng...

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by TemanX on Sun Nov 29, 2009 11:21 am

    DAh try dah bro. Ade error gak aa... masa install tengah2 tu, ade kluar error cannot find bla2... txt file....


    scratch

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by test0123 on Sun Nov 29, 2009 1:21 pm

    bg spec laptop tu..

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by TemanX on Sun Nov 29, 2009 2:38 pm

    Proc = Centrino duo T2080 @ 1.73Ghz
    HD Hitachi = 80GB
    DDRam = 1.5GHZ
    DVD-R

    Lagi ape.....

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by NazCYPHER32 on Sun Nov 29, 2009 2:58 pm

    CD rosak la tuh...stop tgh copying file dlm CD,pakai CD lain la yg xde calar,biase dvd-r tu pn kalo da uzur,sikit calar pn da xbole baca..lg 1,ko guna la cd win xp yg btol2 winxp..bkn cap setan cam xp black edition,xp gamer edition,lite la...

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by test0123 on Sun Nov 29, 2009 3:27 pm

    betul tu..tgk spec ko takde masalah...cari cd installer yg original xp bkn yg dah di modified...jack sparrow pun takpe

    TemanX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 90
    Registration date : 28/11/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by TemanX on Sun Nov 29, 2009 4:33 pm

    Adeiii..... Ok, aku bagitau benda yang dah aku buat.


    1. Format HD pakai winXP. Pastu install, kluar error kat atas aku bagitau tu...
    2. Format HD pakai Vista. Pastu install kluar error jugak
    3. Tukar CD WinXP lain kot2 boleh, error same jugak
    4. Pakai WinXP original... Original tu beb, same error scratch
    5. Pakai CD WinME buat fdisk. Buang partition pastu create balik pakai Winme. Install Winme sangkut. kluar error file cab cannot read.
    6. Pinjam kat member external CD. Install pakai WinXP. masih sama.
    7. Masuk bios, reset default. Try install balik. same gak
    8. Carik solution kat web acer tu sendiri, semua tak membina semangat diriku ini langsung.... study
    9. Pakai Cd backtrack, kot2 nak buang semua file2 yang ada dalam tu, hampeh. Laptop takleh boot cd Backtrack aku.
    10. Pakai CD linux lain kot boleh install, hampeh jugak. Linux mint, fedora ngan opensuse pun same gak. kluar crc error.

    Huh... letih2 nak try.

    Tapi ada 2 solution lagi yang aku tak try. Yang petama, ambik dua bata, pastu karate notebook ni.


    Satu lagi esok hari isnin aku sampai opis, pulangkan balik kat akak tu..... cheers

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by myee on Sun Nov 29, 2009 8:18 pm

    biasalah tuh...acer nih memang pelik skit aspire 4736 vista SP2 takleh nak format, siap bagi message can't format vista ultimate SP2...tapi bile pakai vista ultimate SP1 kebawah blehlah plak...pepahal pun ko punyerr memang teruk dah tuh takleh format langsung...

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by NazCYPHER32 on Sun Nov 29, 2009 9:49 pm

    eiii...terok bunyinye...try la delete sume partition,create partition baru ngn cd xp tuh..tu pn kalo akak tuh dah backup data die la,huhu..kang xpsl kne sekeh kpale file ilang Laughing

    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 33
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by test0123 on Sun Nov 29, 2009 10:45 pm

    mgkin hdd tu dah byk bad sector...apa yg ko boleh buat..bagi cadangan kat akak tu tukar hdd baru...pasti berjaya cheers

    AA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 16/12/2009

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by AA on Wed Dec 16, 2009 11:59 am

    aku setuju..mungkin byk bad sektor..
    awak bole try buat low level format...sama juga memang hdisk le
    klu cd tu ko try kat lain ok..maka bukan hal cd...
    tak memula ko kata akak tu kata ada blue skrin..tu sbb ram...ko..cabut la cuci sikit dgn pemadam ..k

    Sponsored content

    Re: Acer aspire 3680 takleh install xp

    Post by Sponsored content Today at 7:39 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:39 pm