Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah network

    Share

    dxazz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 25/11/2009

    masalah network

    Post by dxazz on Wed Nov 25, 2009 11:58 am

    aku ada masalah ni.masalahnya cam nih..

    kat opis aku ni ada masuk streamyx,then dr modem(gateway) masuk ke switch1 dan dr switch1 masuk switch2.sume lan pc(winXP) dr switch.masalah skang,kat pc ada icon LAN jam jam tu.tp aku test ping modem(gateway),xdpt.test ping google pon xdpt.

    ni result ipconfig /all pc:-
    Code:
    Windows IP Configuration

            Host Name . . . . . . . . . . . . : mcmcorp-linda
            Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
            Node Type . . . . . . . . . . . . : Unknown
            IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
            WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    Ethernet adapter Local Area Connection 2:

            Connection-specific DNS Suffix  . :
            Description . . . . . . . . . . . : Accton EN1207D-TX PCI Fast Ethernet
    Adapter
            Physical Address. . . . . . . . . : 00-10-B5-55-DD-B7
            Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
            Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
            IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
            Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
            Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
            DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
            DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
            Lease Obtained. . . . . . . . . . : Wednesday, November 25, 2009 9:48:24


    sume pc camtu.tapi,klu sambung pc direct ke modem ok plak walaupon result sama cam kat atas.
    tp,klu sambung notebook dr switch or modem(sememangY ok)ok plak.

    ni result ipconfig /all notebook:-
    Code:


    indows IP Configuration

      Host Name . . . . . . . . . . . . : AdeqTiey-PC
      Primary Dns Suffix  . . . . . . . :
      Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
      IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
      WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

    ireless LAN adapter Wireless Network Connection:

      Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
      Connection-specific DNS Suffix  . :
      Description . . . . . . . . . . . : Broadcom 802.11b/g WLAN
      Physical Address. . . . . . . . . : 00-21-00-E8-70-25
      DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
      Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

    thernet adapter Local Area Connection:

      Connection-specific DNS Suffix  . :
      Description . . . . . . . . . . . : Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethern
    t NIC (NDIS 6.0)
      Physical Address. . . . . . . . . : 00-23-5A-A4-63-DA
      DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
      Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
      Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::6573:b081:4f17:a98c%10(Preferred)
      IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.5(Preferred)
      Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
      Lease Obtained. . . . . . . . . . : Wednesday, November 25, 2009 10:51:11 AM
      Lease Expires . . . . . . . . . . : Thursday, November 26, 2009 11:06:51 AM
      Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1
      DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
      DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 167781210
      DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-12-9B-F5-2C-00-21-00-E8-70-25

      DNS Servers . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
      NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled


    aku tgk beza result(sambungan dr switch) 2-2 atas tu kat node type.try google,ada terbaca yang node type unknown xp xdpt handle(betul ke x aku xpasti la tu).

    hrp korang dpt tlg aku..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah network

    Post by ayoi on Wed Nov 25, 2009 1:04 pm

    modem model apa ? dial streamyx router buat or pc ?

    sepatutnya modem with router ( builtin ) buat auto dial dalam modem/router.
    dah connect baru sambung ke swicth.
    by dhcp pc akan dapat ip memasing ikut range setting dalam modem/router
    default range 192.168.1.100 > 254.
    kalau static buat pc dari ip 192.168.1.10 ke 50 ( limit ) notebook using dhcp x.x.x.100 > 254
    ip x.x.x.1 > 9 khas utk router/server/test/reserve ip

    buat aturan.. baru tak pening kepala.

    setiap pc ping router tersebut dlm terminal
    ping 192.168.1.1 kalau ada reply mean ok
    mana tak reply something wrong ngan pc /cable /port swicth

    pc senang buat statik ip (ipv4 utk vista/w7 )
    ip 192.168.1.10
    sm : 255.255.255.0
    gt 192.168.1.1 ( router )
    dns : 202.188.0.133
    dns2: 202.188.1.5


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    dxazz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 25/11/2009

    Re: masalah network

    Post by dxazz on Wed Nov 25, 2009 1:27 pm

    to ayoi:-

    mmg modem with router la nih,buat auto dail.model dlink DSL-520B.

    pc(baru format + pc xformat) xdpt ping ke router shj,tetapi klu ping ip pc lain dlm lan ok plak.aku dh try guna cable yg sama,cucuk kat notebook bley aje ping router and suft tenet.hmmm..pening aku dibuatY..

    dxazz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 25/11/2009

    Re: masalah network

    Post by dxazz on Thu Nov 26, 2009 11:30 am

    sampai skang aku blum pasti lg ape masalahY..tp aku try godek2 kat switch n router,ok plak.siap bley ping ke router n surfing lg.tp kadang2 time out jgk.

    samada port switch or jack45 crimp hujung cable tu yg problem.nak kata switch rosak,switch baru.maybe org yg pasang cabling nih xcrimp btl2 kot.

    skang masalah da settle..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: masalah network

    Post by ayoi on Thu Nov 26, 2009 2:36 pm

    ooo jadi kena ada tester network la utk make sure cabling OK

    beli je wat simpanan cables tested tu.. rm70 ke bawah.....


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    dxazz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 25/11/2009

    Re: masalah network

    Post by dxazz on Thu Nov 26, 2009 2:47 pm

    yang aku xsyak pd cable tu,pasal ping ip pc lain dlm lan,ok.xder masalah.pape hal pon,thanks ayoi..

    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: masalah network

    Post by TRUNASUCI on Wed Dec 23, 2009 4:23 am

    dxazz wrote:to ayoi:-

    mmg modem with router la nih,buat auto dail.model dlink DSL-520B.

    pc(baru format + pc xformat) xdpt ping ke router shj,tetapi klu ping ip pc lain dlm lan ok plak.aku dh try guna cable yg sama,cucuk kat notebook bley aje ping router and suft tenet.hmmm..pening aku dibuatY..


    kalau ping ke ip lain lepas, maknanya network dalaman dah setel, just keluar ke internet je problem..

    check kat pc problem tu:

    gateway, dns

    itu yg menentukan keluar ke internet lepas ke tak.. sepatutnya sama je ngan pc2 lain dia punya gateway dan dns

    Sponsored content

    Re: masalah network

    Post by Sponsored content Today at 8:26 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:26 am