Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Share

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by TJ-Ariff on Tue Nov 24, 2009 12:29 am

    Salam semua,
    mari kita bersembang secara santai pasal rancangan TV Malaysia (TV1,TV2,TV3,TV7,TV8 dan TV9) sekarang ini.
    Apa yang anda tak puas hati, dan apakakh perubahan yang anda mahukan.

    Macam aku, aku tak puas hati pasal rancangan di TV9, pasal mencari bakat kecil Nesley tak silap aku, mengarut aje, tak keman pegi nya bebudak tu, dah la di solek kan bagai nak rak.. sape ler punya otak nie..

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by ogGy on Tue Nov 24, 2009 12:49 am

    Aku nakkan rancangan berbentuk dokumentari macam natioanl geographic,Malaysia masih belum ada lagi rancangan yang serupa macam tu tapi versi sepenuhnya bahasa melayu.

    Asyik dok terbitkan rancangan hiburan je,sehati berdansa la,nesley la..apa la...mentor la..

    Aku tak de astro so sebb tu aku merungut...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by TJ-Ariff on Tue Nov 24, 2009 12:54 am

    ha ha betul tu oggy, aku sokong, sepatut nya memperbanyakan rancangan berunsur info, seperti di TV1 Panorama, bagus gak rancanagan tu, tapi kena bagi up lagi.

    Hapuskan rancangan2 mencari artis2 muda tu, seperti gadis melayu tu... nak kemana gadis gadis tuu... adoi la...

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by ogGy on Tue Nov 24, 2009 1:04 am

    Aku memang minat giler tgk dokumentari ni,panorama,majalah 3,agrotek asalkan ada la nampak kejadian tuhan,memang aku tgk...teruja ...

    Gadis melayu tu wat cuci mata je TJ, kalau aku la..aku suh awek2 tu p basuh baju kat perigi,masak pakai dapur kayu,mandi air perigi,kemas rumah dan pergi balai raya campur dengan masyarakat.Tgk boleh tahan ke x awek tu. Tu baru dinamakan gadis melayu betul....pure hehe.. Laughing


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by mjmax15 on Tue Nov 24, 2009 9:54 am

    tv malaysia ni bnyk mengarut sekarang. hiburan ntah apa2 + politik memanjang.
    aku syorkan perbanyakkan dan pelbagaikan lagi dokumentari kalau boleh sendiri punya (aku taw nk wat dokumentari bukan mudah dan mmg belanja besar. tapi MALAYSIA BOLEH!)

    kalau x boleh pun, amik ler slot yg best spt dlm national geographic @ discovery @ history channel (mega structure, how they do it, science and islam,etc etc..),
    watler bab dunia komputer dan sains dan lagi best kalau ada WCG channel..hahaha.

    skang boleh puji jejak rasul, majalah 3,
    dan inisiatif rtm menerbitkan dokumentari cuma kena polish sket cara penyampaian..kadang2 ngantuk. zzz

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by loy_azloy on Tue Nov 24, 2009 11:15 am

    kurangkan hiburan,lebihkan sukan!!! kurangkan program realiti,lebihkan agama kat tv!!!
    kurangkan EPL lebihkan La Liga!!!tehehe...hapuskan gadis melayu,rancangan kanak2 kat tv9 dan tom tom bak,merepek semua itu...jadi ikutan anak2...lebihkan kartun jepun yang berbahasa jepun dan bukan melayu(geli telinga aku),lebihkan kartun mcm upin dan ipin,lebihkan dokumentari2 mcm national geographic......


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by khairul anwar on Tue Nov 24, 2009 1:02 pm

    aku pun sokong kalo TV kurangkan hiburan-hiburan nie..

    tengok jer la kat sekeliling kiter, semua berunsur hiburan sahaja, kalo asyik di sajikan hiburan jer ape nak jadi??

    rancangan agama pun malam jumaat or hari jumaat jer yang paling banyak disiarkan, hari lain, hermm..


    kat astro lagi la, leh kira tv yang macam info, documentary or history nie, hampir 75% adalah hiburan,..


    diorang semua nak harapkan sponsor tuk buat sesuatu program tue..
    benda baik kurang sponsor
    tapi kalo pasal hiburan, berderet sponsor nak taja

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by ScareCreW on Tue Nov 24, 2009 2:54 pm

    ** bijak wang **
    tambah siaran 1 jam (tidak termasuk iklan), siaran waktu masuk akal bukan waktu maghrib.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by OngBok on Tue Nov 24, 2009 3:01 pm

    Aku tertunggu jika ada TV yang buat program Tafsir Al-Quran atau Hadis secara khusus dan terperinci merujuk kepada kitab2 tafsir yang mu'tabar. Sebagai contoh, mereka baca satu ayat al-Quran kemudian buat huraian / tafsir secara terperinci. Biar masyarakat celik al-Quran.

    Setakat hari nie, aku tengok banyak rancangan mari mengaji, bertarannum, beriteraktif dll. nie dah bagus dah. Kalau boleh tambahkan ilmu kefahaman al-Quran sejelas2nya.

    Seelok2 dan semolek2 kita beriman dengan al-Quran ialah;
    1. membacanya dengan tartil
    2. menghayati dan memahaminya
    3. mengamalkan isi kandungannya samada printah atau laranagn.

    Kalaulah ada rancangan sebegini alangkah eloknya.
    "Aku yang ternanti-nanti."
    Sekian.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by loy_azloy on Tue Nov 24, 2009 3:18 pm

    apekata ko panjangkan ke RTM dan TV9,jgn tv3,ntv7,8tv...


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by TJ-Ariff on Tue Nov 24, 2009 4:42 pm

    betul tu ongbok, aku pun sama, perbanyakkan rancangan memantapkan akidah umat Islam.

    ujudkan satu rancangan berunsurkan islam dan siaran yg tanpa iklan.
    Macam membaca jawi, membaca al-quran peringkat rendah.


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    Gunso
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 137
    Location : Dalam kokpit zaku...
    Job/hobbies : Smuggling & Trafficking Sayur Sawi
    Registration date : 07/05/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by Gunso on Tue Nov 24, 2009 4:47 pm

    tambah rancangan berunsur sejarah...

    tak kiralah sejarah malaysia ker atau sejarah dunia mahupon sejarah islam...

    mcm dulu tuh rancangan pasal ilmuan islam...

    kurang2 bebudak sekolah tuh ada sumber tambahan...

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by loy_azloy on Tue Nov 24, 2009 4:51 pm

    yup tambah rancangan yang buat kita kenal asal usul sejarah negara kita,budak2 muda sekarang buta sejarah...


    --------------------------------------------
    Gintoki Sakata : "When something falls at my feet...the least i can do is pick it up"
    mari beramal dengan hanya RM10
    klik kat sini http://putera.forumotion.com/aktiviti-f15/projek-kutipan-dana-wakaf-pelaburan-untuk-akhirat-t6036.htm
    ------------------------------------------------------------
    currently take care my Green Base Arowana and mastered RC heli


    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by ArchNide on Tue Nov 24, 2009 5:19 pm

    salam..
    aku teringin nak tengok cerita ninja sasuka
    yang satu masa dulu top hinggakan sanggup ratakan
    tudung botol jadikan shuriken. hehe..

    p/s: sesapa ada link pm aku


    --------------------------------------------

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by AhmadSyazwan on Tue Nov 24, 2009 5:21 pm

    setuju dgn semua.

    kurangkan iklan..kurangkan hiburan..kurang rancangan karut-marut..kurangkan drama indo.
    seeker bg ak rancangan tak masuk akal langsung.

    banyakkan program berbentuk agama.

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by AhmadSyazwan on Tue Nov 24, 2009 5:23 pm

    ak pernah anta emel kat tv3

    ***

    news@tv3.com.my

    Assalamualaikum..

    Saya terpanggil untuk menegur penyampai berita TV3.

    Penyampai berita yang saya maksudkan adalah penyampai berita wanita dari segi pemakaian.
    Ini kerana terdapat penyampai berita wanita TV3 yang membaca berita dengan keadaan terdampang dadanya.
    Amat kurang sopan dilihat oleh semua lapisan masyarakat.
    Ditambah lagi dengan siaran langsung.

    Harap TV3 mewajibkan penyampai berita wanita memakai tudung.
    Ini adalah lebih sopan,manis dan berhemah.
    Yang lebih utama adalah memenuhi tuntutan agama.

    Selain itu diminta TV3 mengurangkan drama,cerita berunsurkan mistik atau seram.
    Dari sudut yang luas cerita sebegini tiada manfaatnya..Boleh membawa kepada khurafat.
    Ini juga akan menghalang anjakan paradigma seseorang.
    Lebih bahaya apabila tayangan sebegini boleh mempengaruhi pemikiran kanak2 dan golongan yang lain.


    Apakah rancangan atau program agama yang disiarkan oleh TV3 pada sebelah malam???
    Tayangan berunsurkan hiburan sudah terlebih cukup rasaya.
    Adakah ini yang menyebabkan rancangan agama tidak mendapat tempat disiarkan pada sebelah malam?
    Harap pengisian program atau rancangan agama pada sebelah malam akan dilaksanakan.

    semoga TV3 memandang serius perkara ini.

    Terima Kasih..

    Penonton Prihatin,

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by ogGy on Tue Nov 24, 2009 7:56 pm

    Syarikat media prima ni macam dah tetapkan semua stesyen tv mereka,kalau kita tgk tv3 lebih kepada hiburan,8tv lebih kepada mandarin,tv7 inggeris dan tv9 rancangan kanak-kanak.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    54m4d
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 154
    Location : Tanah Melayu
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by 54m4d on Tue Nov 24, 2009 10:37 pm

    loy_azloy wrote:hapuskan gadis melayu,rancangan kanak2 kat tv9 dan tom tom bak,merepek semua itu...jadi ikutan anak2...

    Tom tom bak jgn usik,mau mengamuk anak2 aku nnti.. Exclamation Exclamation

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 32
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by MalaYneuMaya on Tue Nov 24, 2009 11:06 pm

    assalamualaikum...

    cerita berunsur mistik/karut ni tak payah lagi la..dah meluat dah..drama pon bagi aku stereotaip je..takde beza sgt..

    aku setuju hiburan tu dikurangkan (bukan takde langsung)..kalu stakat sketsa ringan ok la..program realiti pon byk yg tak memberi pulangan pada industri pon..tapi aku suka raja lawak..kehkeh..pertandingan memasak pon tak perlu

    diharap perbanyakkan dokumentari, rancangan berbentuk kerohanian dan motivasi (mcm anjakan paradigma by Dr Fadzillah Kamsah)..

    54m4d wrote:Tom tom bak jgn usik,mau mengamuk anak2 aku nnti.. Exclamation Exclamation

    haha..aku teringat avatar anak ko yg comel tu..


    --------------------------------------------

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 29
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by ogGy on Tue Nov 24, 2009 11:34 pm

    Dengaq tu Malay...samad dah sound jangan usik rancangan anak2 dia,kang dia kejor ko plak haha...

    Skang ada lagi ke tidak ek forum perdana kat tv1 tu ? dulu suka tgk..skang da ada tenet,lupa tv plak.. Very Happy


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    raidizh AR
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1618
    Age : 57
    Registration date : 24/04/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by raidizh AR on Wed Nov 25, 2009 9:25 am

    @aloy
    bukan je pasal sejarah negara kita. kalo bule pegi worldwide lagi best.. sebab kalo ak tanye member2 ak pasal WW2, ramai yang tercengang

    blom masuk d-day lagi, genocide merata dunia lagi.. tapi kalo tanye pasal penyanyi, mak aih... laju.. bedesuppp peginye

    mase lewat 90-an, ak masih ingat lagi ade national geographic kat tv3 kul 9malam... ala2 adik badik ngan time benson n hedges punye cabaran tu

    masa tu sangat la berkualiti untuk ak sekeluarga (dan ak percaya untuk keluarga orang lain juga) 1 family ramai2 tengok.. sambil merapatkan silaturrahim dan menambah ilmu pengetahuan

    ntah kemana dicampaknya semua tu.. naik menyampah ak tengok citer/drama kat tv sekarang.. terus terang, ntah hape2..

    nilai ilmu tu dah makin kurang, mak bapak pun same je duk menjerit2 time mawi kene kick.. meraung bile ada 'pelajar' kene buang.. macam mane generasi muda nak paham ilmu tu ape

    forum pedana alhamdulllah masih ada... dan ak puji astro oasis. tambah2 lagi kalo time maghrib tu. banyak zikir. kadang2 sambil kita buat kerja bule ikut sama berzkir. ade rancangan kanak2 mari bertaranum. mari mengaji.

    kanak2 ni buleh diasuh. anak buah ak dari kecik abg ipar ak bukakkan rancangan mari bertaranum, secara otometik, die bule menerima.. kadang2 anak buah ak sendiri yang ingatkan suh bukak cenel tu bile time die sampai..

    jadi kita bule nampak minda kanak2 ni die hanya boleh menerima.. macam span, die serap je semua yang kita bagi. so, mak ayah kene la bijak

    ak dah naik jelik tengok realiti tv.. kenapa rancangan spelling bee yang the star hoskan tu x diperluaskan? artis skrg ni dah berlambak sangat.. siapa yang kita nak persalahkan kalo generasi akan dtg xkenal mahalnye ilmu?

    sekian pandangan ak


    --------------------------------------------

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by AhmadSyazwan on Sat Dec 05, 2009 9:58 am

    mahukan rancangan keagamaan yang dikendalikan oleh Dr Mohd Asri Zainul Abidin.
    pasti takkan terlepas menonton.

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by mjmax15 on Sat Dec 05, 2009 12:03 pm

    dlm astro nih. aku lupa segmen apa, tapi rancangan motivasi dato dr fazilah kamsah.
    seronok dengar. tapi lupa jadual dia. sekali je aku tgk pukul 2.30 lebih gitu. sapa tau?

    kapas
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 278
    Location : Penang-Kedah -Kelantan
    Job/hobbies : Sports and Marathon
    Registration date : 21/03/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by kapas on Sat Dec 05, 2009 1:10 pm

    emmm.. aku nk cerita budak bujak dan dash yankuro ditayangkan semula..

    zaman 1992-1995 punye cerita.
    bg aku, cerita zaman dlu lagi bgs.. ade msg..zaman skng ni cerita xde msg langsung.. contoh cerita belalang kat astro.. just lawak semata2..


    --------------------------------------------
    "Nothing is but what is not" - Macbeth-William Shakespeare


    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by hampeh on Sat Dec 05, 2009 1:44 pm

    aku nak kartun sang kancil tu balik waaaaaaaaa .

    Sponsored content

    Re: Rancangan apa yang anda mahu di TV Malaysia

    Post by Sponsored content Today at 5:58 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 5:58 am