Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kos Pembinaan Website

    Share

    salonpas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 23/10/2009

    Kos Pembinaan Website

    Post by salonpas on Mon Nov 23, 2009 12:52 pm

    Nak tanya komen pasal cost pembinaan website. Ak ada suruh satu kompani tu quote price service wat website..Dia charge RM9K tuk setup benda2 alah kat bawah. Aku tak de experience wat benda ni.. ape pendapat korang pasal price quate ni?

    Design + Creative Direction
    • 2 design mockups to choose from
    • revision + final design
    • flash top banner on homepage
    • graphic assets manipulation & touchup

    Domain
    • domain configuration
    • web server configuration

    Coding/Development (front-end)
    • CSS + XHTML coding

    Coding/Development (back-end)
    • database + core CMS setup
    • additional CMS module installation
    • template conversion

    Testing
    • base testing
    • CMS module testing

    Training & Documentation
    • domain/email administration/maintenance
    • CMS module administration/maintenance
    • CMS administration/maintenance
    • (training period covered in this quote is 4
    hours – if you feel like you need more, the rate
    is RM50 per additional hour)

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by dans kam on Mon Nov 23, 2009 1:21 pm

    Salam..
    Aku keje wat web programming, tapi pasal kos aku xtau sgt. Bos aku tau la.. Kalo company tmpt aku keje ni, price utk korporat ngan persendirian atau SME x sama.

    Tapi ape kata ko tgk laman web kat bawah tu. mamat tu ada letak price khidmat dia. So, ko boleh la banding2 skit.
    http://www.leremy.com/web-design-pricing-and-quotation-malaysia.php

    p/s: price yg dia bg tu ada yg merepek sgt. lol! Hahahahaha.. tapi sebagai rujukan ko buleh la tgk2..

    Semoga bermanfaat.

    phpdev
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 30
    Location : Subang Jaya
    Job/hobbies : Application Developer
    Registration date : 18/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by phpdev on Mon Nov 23, 2009 1:57 pm

    Peeerrrggghhh!!

    Gilo mahal...!! Biasa arr harga company tuh...
    Website biasa cecah RM15k pn pnah aku dengo...
    Meh bg aku buat. Aku kurangkan RM4k so RM5k siap semua package...

    Haha...

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by OngBok on Mon Nov 23, 2009 2:14 pm

    tu baru design concept. detail dia tak sebut.
    berapa puluh muka surat contents
    berapa puluh imej/picture
    macamana dengan security?

    tapikan kalau RM9000.00 agak mahal jugak la.
    kalau bagi aku buat dalam RM5000 - RM6000 aje.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    phpdev
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 30
    Location : Subang Jaya
    Job/hobbies : Application Developer
    Registration date : 18/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by phpdev on Mon Nov 23, 2009 2:29 pm

    OngBok wrote:tu baru design concept. detail dia tak sebut.
    berapa puluh muka surat contents
    berapa puluh imej/picture
    macamana dengan security?

    tapikan kalau RM9000.00 agak mahal jugak la.
    kalau bagi aku buat dalam RM5000 - RM6000 aje.

    Tau xpe...
    Setakat CMS pkai OpenSource sudeyh...

    lol!

    salonpas
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 5
    Registration date : 23/10/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by salonpas on Mon Nov 23, 2009 3:52 pm

    Yeke mahal sgt..alamak susah la mcm nie.. ak just kasik site map and then dia nilaikan price tuk buat website.

    NI site map yang diplan kan oleh group kitaorg..






    So kalu pendapat korang berape charge yg munasabah?

    phpdev
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 30
    Location : Subang Jaya
    Job/hobbies : Application Developer
    Registration date : 18/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by phpdev on Mon Nov 23, 2009 4:09 pm

    Hurm... Camnila... Tros terang aku menjawab...

    Mengikut pengalaman aku sebagai pekerja company dan juga freelancer...

    Harga mengikut requirement ko adalah :

    1. Harga company - RM8k ke atas... Sbb menggunakan kepakaran Flash & juga template designer jika diorang pkai Joomla... Klu Custom Made lg mahal kot sbb sendiri kne design system... Kebarangkalian harga meningkat pon banyak sbb biasa arrr keje skit pon company charge banyak, padahal kejenye ciput je... What a Face

    2. Harga freelancer - Ikut kontrak yang dipersetujui. Selalunya harga untuk website ko ni RM4k-RM7k... Basketball

    Harap info ni berguna kepada ko.

    P/S : Nak mudah & murah. Gunala OPENSOURCES...!!

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by OngBok on Mon Nov 23, 2009 5:24 pm

    kenapa tak cuba buat sendiri aje.
    guna joomla dan ok dah.


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    phpdev
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 30
    Location : Subang Jaya
    Job/hobbies : Application Developer
    Registration date : 18/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by phpdev on Mon Nov 23, 2009 5:31 pm

    OngBok wrote:kenapa tak cuba buat sendiri aje.
    guna joomla dan ok dah.

    Ya BETOL!!

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by akuccputsedut on Mon Nov 23, 2009 6:07 pm

    salonpas wrote:Nak tanya komen pasal cost pembinaan website. Ak ada suruh satu kompani tu quote price service wat website..Dia charge RM9K tuk setup benda2 alah kat bawah. Aku tak de experience wat benda ni.. ape pendapat korang pasal price quate ni?

    Design + Creative Direction
    • 2 design mockups to choose from
    • revision + final design
    • flash top banner on homepage
    • graphic assets manipulation & touchup
    --------> yang nih jer bagi aku yang ada harga nya...sebab design nih tak semua org leh buat....tambah kalau guna flash tuh....

    Domain
    • domain configuration
    • web server configuration
    -----> yang nih kalau beli sendiri leh cari yang murah2 skit...

    Coding/Development (front-end)
    • CSS + XHTML coding ----------------> leh cari2 kat tenet nih berlambak der...free jer kasi copy paste edit mana2 yang patut...

    Coding/Development (back-end)
    • database + core CMS setup
    • additional CMS module installation
    • template conversion
    ----------> pakai opensource punya free jer...ntah2 dia pun guna yang free gak tapi charge kat hang mahal2...sebab dia rasa hang tak tau pape....hhhhhhuhuhuhuhuhuhu...

    Testing
    • base testing
    • CMS module testing
    ---> keje nih senang jer testing just clik sana clik sini...charge mahal baik buat sendiri...

    Training & Documentation
    • domain/email administration/maintenance
    • CMS module administration/maintenance
    • CMS administration/maintenance
    • (training period covered in this quote is 4
    hours – if you feel like you need more, the rate
    is RM50 per additional hour)
    -------------->maintenanice niih takder benda arr aku rasa...training period tuh cam ntah pape..website kan leh explore sendiri...aku rasa kalau cms yang cam joomla tuh senang kot...leh tgk2 sendiri laa...nak dengan taknak jer....



    pasal price tuh aku rasa terlalu melampau RM9k.....tuh belum details lagi....aku rasa mau naik samapi 15k tuh...
    web site nih dalam 5-6k dah leh dapat daahh.....sekali maintenance...better hang cari freelance nye cam johburn ker ongbok ker...murah skit....kalau ada pape masalah pun leh countim lagi aku rasa...nanti kalau hang kat situ tgk training pun charge kira hours..gilokk...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    phpdev
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 30
    Location : Subang Jaya
    Job/hobbies : Application Developer
    Registration date : 18/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by phpdev on Mon Nov 23, 2009 7:00 pm

    akuccputsedut wrote:
    salonpas wrote:Nak tanya komen pasal cost pembinaan website. Ak ada suruh satu kompani tu quote price service wat website..Dia charge RM9K tuk setup benda2 alah kat bawah. Aku tak de experience wat benda ni.. ape pendapat korang pasal price quate ni?

    Design + Creative Direction
    • 2 design mockups to choose from
    • revision + final design
    • flash top banner on homepage
    • graphic assets manipulation & touchup
    --------> yang nih jer bagi aku yang ada harga nya...sebab design nih tak semua org leh buat....tambah kalau guna flash tuh....

    Domain
    • domain configuration
    • web server configuration
    -----> yang nih kalau beli sendiri leh cari yang murah2 skit...

    Coding/Development (front-end)
    • CSS + XHTML coding ----------------> leh cari2 kat tenet nih berlambak der...free jer kasi copy paste edit mana2 yang patut...

    Coding/Development (back-end)
    • database + core CMS setup
    • additional CMS module installation
    • template conversion
    ----------> pakai opensource punya free jer...ntah2 dia pun guna yang free gak tapi charge kat hang mahal2...sebab dia rasa hang tak tau pape....hhhhhhuhuhuhuhuhuhu...

    Testing
    • base testing
    • CMS module testing
    ---> keje nih senang jer testing just clik sana clik sini...charge mahal baik buat sendiri...

    Training & Documentation
    • domain/email administration/maintenance
    • CMS module administration/maintenance
    • CMS administration/maintenance
    • (training period covered in this quote is 4
    hours – if you feel like you need more, the rate
    is RM50 per additional hour)
    -------------->maintenanice niih takder benda arr aku rasa...training period tuh cam ntah pape..website kan leh explore sendiri...aku rasa kalau cms yang cam joomla tuh senang kot...leh tgk2 sendiri laa...nak dengan taknak jer....



    pasal price tuh aku rasa terlalu melampau RM9k.....tuh belum details lagi....aku rasa mau naik samapi 15k tuh...
    web site nih dalam 5-6k dah leh dapat daahh.....sekali maintenance...better hang cari freelance nye cam johburn ker ongbok ker...murah skit....kalau ada pape masalah pun leh countim lagi aku rasa...nanti kalau hang kat situ tgk training pun charge kira hours..gilokk...

    Perghh... Nama johnburn kluar... Oi johnburn... Meh masuk thread ni... Glamour ko ek... @

    dans kam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 172
    Age : 35
    Location : Wangsa Maju
    Job/hobbies : PHP
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by dans kam on Mon Nov 23, 2009 8:02 pm

    Aku sokong tu..
    Baik ko ambik freelance je. pastikan yang senang untuk ko berurusan.
    Kat forum ni ramai Very Happy

    Lgpun harga yg ko dapat tu belum detail lg tu. kalo detail xtau la brapa harga sebenar nanti..

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by OngBok on Mon Nov 23, 2009 8:17 pm

    hmmm... aku boleh tolong develop site tu, johnburn together Very Happy
    bagi belanja kopi dah lerrr... tak sampaipun 4K.
    ok.


    Last edited by OngBok on Mon Nov 23, 2009 9:22 pm; edited 1 time in total


    --------------------------------------------
    =====================================================
    http://www.photoshopessentials.com/
    http://www.megaleech.eu/index.php
    https://connectnow.acrobat.com/oxxxo2009

    phpdev
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 15
    Age : 30
    Location : Subang Jaya
    Job/hobbies : Application Developer
    Registration date : 18/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by phpdev on Mon Nov 23, 2009 8:19 pm

    johnburn sebok layan awek... hahaha.... tu yg die x join thread... tapi die baca thread ni... macamla aku x tau... muahahaha...

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by akuccputsedut on Tue Nov 24, 2009 9:22 am

    johnburn banyak keja daa..busy...tambah dengan keje2 yang aku bagi lagi..so dia busy sokmo...nanti dia masuk laa tuh...hihihihii...ongbok hang free dok..??? aku pun ada keje nak bagi hang nih...hihihihihihi...PM aku kalau free...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Brothers
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 68
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by Brothers on Tue Nov 24, 2009 11:33 am

    Boleh tahan harga dia RM9000.
    Rasanya kalau pandai cari boleh harga murah sikit.

    ummul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 9
    Registration date : 31/12/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by ummul on Thu Dec 31, 2009 5:24 pm

    hmm... itu laa hakikat price untuk web... masyuk x klu jadi webdesigner? web ni sama mcm rumah... rumah pondok lg murah dr rumah flat lg murah dr rumah teres lg murah dr banglo... so klu web yg simple sama laa mcm rumah pondok yang berharga paling murah rm2000 (itu hasil research sy, sekadar berkongsi ilmu)

    LanoG
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 537
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Basuh Pinggan
    Registration date : 04/05/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by LanoG on Thu Dec 31, 2009 7:25 pm

    Memang betul tu... ada gak yang boleh cecah RM30K kalau company yang nak ko buat tu sorang pun tak reti apa2 pasal web... heheheh Very Happy


    --------------------------------------------
    www.lanogame.co.cc

    angker2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 37
    Age : 29
    Location : KUALA KANGSAR BANDAR DIRAJA
    Job/hobbies : PHOTOSHOP DAN FLASH
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by angker2008 on Sun Jan 03, 2010 4:46 pm

    Ni yang semangat nk blaja ni. Dengan ilmu boleh buat duit. Camna korang blaja buat web? Ada banyak x tutorial kat internet?

    eriokagurlz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Location : terengganu
    Registration date : 02/11/2009

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by eriokagurlz on Sun Jan 03, 2010 5:58 pm

    kau org nak buat website ker?

    Sponsored content

    Re: Kos Pembinaan Website

    Post by Sponsored content Today at 6:00 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:00 am