Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Sharing Folder+Map Drive Dari Stand Alone Server

    Share

    acces_denied
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 26/03/2009

    Sharing Folder+Map Drive Dari Stand Alone Server

    Post by acces_denied on Mon Nov 23, 2009 12:52 am

    Salam n selamat malam semua. If ada sapa2 tau nak buat mcm mana, please la share...pening dah nk set. Alkisahnya ada:-

    - 1 stand alone server (Win Server 2003 Standard)
    - Beberapa folder (ikut department)
    - Beberapa Workstation (WinXP)

    Soalan:-

    1) Server ni takde AD, stand alone biasa aje, so boleh ke kita sharingkan folder department tu dan create map drive (pointkan pada sharing folder tersebut) dalam pc workstation dan user boleh assign password masing pada setiap map driver tersebut (base on username or department).

    2) Kalau cara ni tak boleh disebabkan tak de AD, ada tak software2 lain yang bole di installkan dalam Stand Alone Server tu, kemudian boleh buat restriction pada folder tersebut dan bila pc workstation tu nak map folder tu (jadikan as map drive), akan kuar prompt password, especially Workstation yang lebih dari 1 pengguna. So setiap kali user nak masuk+isi+delete file dalam map drive/folder tersebut, dia kena masukkan password dan kemudian bila tak guna, folder tersebut bole diactivate/lock dengan password kembali??

    Sudilah sapa2 tolong ni, pening yg amatt..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Sharing Folder+Map Drive Dari Stand Alone Server

    Post by ayoi on Mon Nov 23, 2009 1:34 am

    ini link utk sharing folder cara pro utk stand alone...
    STANDALONE
    cara biasa/senang share folder create user utk yang org tertentu di administrative/new user.. tidak digalakkan.


    ** actually sharing on windows tidak digalakkan juga sebab leh mengundang virus on network.

    rekemen
    guna linux server seperti ubuntu server version 9.10 or suse 11
    using samba...or etc
    share lah folder ikut department or ikut account memasing based on ip or password[


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 10:58 am