Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Buka Hompage php melalui network...

    Share

    radhotter
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 18/03/2009

    Buka Hompage php melalui network...

    Post by radhotter on Fri Nov 20, 2009 6:26 pm

    Assalamualaikum forumer sekalian...

    Saya ada buat sistem mengenai berasaskan database menggunakan php...Untuk database saya gunakan MyPhpAdmin...

    Apabila saya buka laman web ni melalui komputer lain yang di sambung dlm network juga,page tersebut bole dibuka,tetapi untuk proses merekod sesuatu data x bole

    *Biasanya untuk buka laman tu menggunakan command http:/localhost pd browser

    Bagaimana saya nak buka laman web seperti dalam komputer saya ni melalui network???atau ade nk setting ke?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Buka Hompage php melalui network...

    Post by ayoi on Sat Nov 21, 2009 12:33 am

    php + mysql ( using phpmyadmin )

    solution..

    install apache server or xamp or lamp or webserver IIS

    paling senang guna xamp.. letak folder php ke folder xamp di httpdocs

    open your ip local pc
    test ..kalau ok kat pc lain pun sama gak
    using ip pc tersebut....

    make sure pc lain leh ping pc yang di install xamp tersebut..
    kalau reply mean boleh la open sistem php yang anda buat tu..

    ni site xamp all in one

    http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html#641

    kalau dah ada php dan mysql
    install Apache HTTP Server 2.2.14 amik no_ssl utk beginner

    good luck


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:13 pm